در حالیکه مقامات ایرانی از سفر علی باقری معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و از برگزاری مذاکرات در بروکسل با مقامات اتحادیه اروپا خبر داده بود اکنون مقامات اروپایی از لغو این مذاکرات خبر دادند و امریکا نیز گفته این مذاکرات ضرورتی ندارد
نبیلا ماسرالی سخنگوی اتحادیه اروپا اعلام کرد اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در بروکسل با ایران درباره از سرگیری مذاکرات در خصوص برجام گفتوگویی برگزار نخواهد کرد.مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا توضیحات بیشتری درباره گفتوگوها با ایران با موضوع برجام ارائه نداد. همچنین جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز که روز دوشنبه نسبت به گفتوگوی دیپلماتهای این اتحادیه و ایران در بروکسل ابراز امیدواری کرده بود، شامگاه دوشنبه گفت که هیچ برنامهای برای این دیدار در کار نیست و قطعا دیداری در روز پنجشنبه آینده برگزار نخواهد شد.
با ادامه خودداری از ایران از مشخص کردن تاریخی برای ادامه مذاکرات هستهای، کشورهای غربی نسبت به گسترش فعالیتهای هستهای ایران ابراز نگرانی کردهاند.
هفته گذشته علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران میزبان انریکه مورا معاون جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران بود.پس از برگزاری این نشست در تهران اعلام شد که قرار است گفتوگوهای دو طرف طی دو هفته آینده در بروکسل از سر گرفته شود.
خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز گفت جوزپ بورل در این خصوص که زمان برای بازگشت ایران به مذاکرات محدود است و دولت جدید ایران وقت کافی داشته که بررسیهای خود را انجام دهد،گفت گفتوگوهای پنجشنبه هفته گذشته خوب و سازنده بود و نکاتی که باید به انریکه مورا میگفت منتقل کرد و توافق شد در چند روز آینده در بروکسل این گفتوگوها ادامه یابد و این توافق دوسویه بوده و قطعا موضوعات، چالشها و موانعی که شش دور مذاکرات در وین به نتیجه نرسید باید در حین این گفتوگوهایی که انجام میشود مورد رایزنی قرار بگیرد.وی افزود اجازه دهید در مسیری که گفتوگوها بین ایران و هماهنگ کننده برجام آغاز شده ادامه یابد. آقای باقری در اولین فرصت نکات و موضوعات مدنظر خود را بیان خواهد کرد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران که این هفته برای گفتوگو درباره وضعیت مذاکرات احیای برجام به جلسه غیرعلنی مجلس رفته بود نیز درباره این دیدار صحبت کرده بود.
از اواسط خرداد مقامات ایران بارها و به شکل صریح و ضمنی بیان کردند که این مذاکرات به آستانه کسب نتیجه رسیده و بر سر همه موضوعات توافق حاصل شده است. اما با برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در ایران، روند این نشستها متوقف شد و بدون اعلام رسمی، ادامه کار موکول به شکلگیری دولت جدید برآمده از این انتخابات شد.
رد برگزاری نشست در بروکسل برای گفتوگو با ایران از سوی دیگر در حالی انجام میشود که در روزهای گذشته، تحرکات دیگر بازیگران برجام در این رابطه افزایش داشته است. علاوه بر سفر هفته گذشته مورا به تهران، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای گفتوگو با وزیر خارجه و دیگر مقامات آمریکا راهی واشنگتن شده است . همچنین فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی در روزهای گذشته برای دیدار با مقامات آمریکا و گفتوگو درباره پرونده ایران راهی واشنگتن شد و از سوی دیگر، سفر به عربستان، امارات متحده عربی و قطر برای گفتوگو در همین رابطه در دستور کار رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران قرار گرفت در این میان یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا با تاکید بر خواست ایالات متحده برای بازگشت متقابل به برجام است، نسبت به پیامدهای مطالبه بیشتر و عرضه کمتر جمهوری اسلامی در مذاکرات هشدار داد.و گفت: دولت بایدن در مسیر دیپلماسی معنادار برای دستیابی به بازگشت متقابل به رعایت برجام و رسیدگی به طیف کامل نگرانیهای ما در قبال ایران، صادق و ثابت قدم بوده است.
رد انجام این مذاکرات در بروکسل نخستین ناکامی دولت ریییسی در مدیریت برنامه هسته ای ایران میباشد معلوم نیست منطق تعلیق مذاکرات از سوی جمهوری اسلامی با چه هدفی دنبال میشود .