ارتباط ایران با عربستان همچنان یک چالش جدی در حوزهی روابط بینالملل جمهوری اسلامی است. قطع این رابطه که با حمله گروهی از افراد حزب اللهی به سفارت عربستان رخ داد منجر به خسارتهای مالی فراوان برای جمهوری اسلامی شده است
گرچه شواهد بسیاری حاکی از این است که احتمالا به زودی روابط دیپلماتیک ایران و عربستان به وضعیت عادی نزدیک خواهد شد و برخی اظهارنظرها در حوزهی دیپلماسی حاکی از عادی شدن روابط دو کشور است، اما نگرانیها در این خصوص که ممکن است رابطهی ایران و عربستان بار دیگر به تیرگی بگراید، وجود دارد.
فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، روز سه شنبه با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی ایران از سعودیها انتظار دارد که کشوری مثل امریکا میانجی رابطه ایران و عربستان نباشد، اظهار داشت این موضوع اصلا موردنظر جمهوری اسلامی نیست که امریکا وساطت کند تا ایران و عربستان کنار هم قرار گیرند. وی تاکید کرد دو کشور نیازی هم ندارند، چون هر دو کشور توان بالایی دارند.
مالکی در عین حال خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی از وساطت کشورهای اسلامی مثل عراق در این خصوص استقبال میکند.
مالکی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه در مذاکرات بین ایران و عربستان، موضوع خودداری دو طرف از حملات رسانهای به یکدیگر مطرح شده، خاطرنشان کرد که دو کشور باید شرایط را رعایت کنند تا فضای مذاکرات هموار شود و دو کشور بتوانند در حوزه کارشناسی و مدیریتی تصمیمگیری کنند.
وی افزود وقتی بحث مذاکره مطرح شود و گامهای مثبتی هم برداشته شود، رسانهها هم باید خود را با شرایط تنظیم کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه ی اظهاراتش، در خصوص شبکه اینترنشنال هم اظهار داشت در صورت انجام توافقهای کلی بین دو کشور، هر رسانهای باید حتما توسط دو کشور باید مدیریت شود.
مالکی همچنین با تاکید بر اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا تنشزدایی بین کشورهای اسلامی بوده و همیشه در این راستا گام برداشته تا که کشورهای اسلامی را به هم نزدیک کند، گفت تاکید جمهوری اسلامی این است که از طریق این تعاملات بتواند با استفاده از ظرفیت بالای انرژی و امکانات دریایی برخی از کشورهای اسلامی دارند، شرای منطقه را بهبود بخشد.
وی همچنین یادآور شد که حضور آمریکاییها و اسرائیلیها در منطقه موجب تشدید فتنه، تفرقه و تنش شده است که نتیجهی آن، سردی هرچه بیشتر روابط ایران و عربستان بوده است.
بی توجهی ایران به بهبود روابط با عربستان سبب شده که قدرتهای بزرگ دایما از این رابطه سود ببرند .
ضمن اینکه به گفتهی ناظران روسیه است، بیش از همه به دنبال تخریب رابطه ایران وعربستان هست در روزهای اخیر توسط رسانههای روسی کاریکاتوری منتشر و بازپخش شده که جایگاه بالای ایران در مقابل عربستان را نشان میدهد و این طور نشان داده است که ایران به خاطر سابقهی تاریخی از زمان هخامنشیان جایگاهی بالاتر از عربستان دارد.
به گفتهی کارشناسان، این رویکرد و انتشار چنین تصاویری نه تنها موجب تشدید تنش بین ایران و عربستان میشود و به واسطه خود برتر پنداری ایرانیها تنش بین ایران و عربستان را تشدید میکند.
جمهوری اسلامی ایران با تشدید تنش با کشورهای منطقه، تنها جایگاه خود را در منطقه تضعیف میکند و فرصت تعامل مناسب با جهان و کشورهای منطقه را از خود سلب میکند و حساسیت بیشتری را در عرصه روابط بینالمللی و تجاری علیه خود ایجاد میکند.