جمهوری اسلامی و آمریکا و مسئله احیا برجام

جمهوری اسلامی و امریکا هر روز در مورد مواضع خود را در مورد احیا برجام مطرح می سازند .ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روز پنجشنبه گفت ما هنوز معتقدیم مسیر دیپلماسی همچنان باز است، ما هنوز بر این عقیده هستیم که رویکرد دیپلماتیک بهترین راه برای اطمینان یافتن قابل راستی‌آزمایی از این است که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد وی خاطر نشان کرد که با این حال این روندی نیست که بتوان تا ابد ادامه یابد و بازگشت فوری به میز مذاکره امری ضروری است. ند پرایس افزود در هفته‌های اخیر بارها از مقام‌های ایرانی شنیده‌ایم که می‌گویند زود به مذاکرات احیای برجام باز خواهند گشت، اما امیدواریم تعریف آنها اززود همان تعریفی باشد که ما از آن داریم.وی افزود ما مایل هستیم مذاکرات در وین در زودترین زمان ممکن ازسر گرفته شود و این را نه هفته‌ها، بلکه ماه‌هاست که می‌گوئیم. ما معتقدیم گردهم آمدن همه طرف‌ها و ادامه مذاکرات از آن نقطه‌ای که رها شده است، اهمیت دارد
وی در مورد سوالی در مورد گزینه های امریکا در صورت بن بست رسیدن مذاکرات حاضر به پاسخگویی نشد و گفت در این مورد فعلا اظهار نظر نمی کند . آقای پرایس در پاسخ به پرسش دیگری در مورد گفت‌وگوی رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران با معاون اول وزیر امور خارجه کره جنوبی در مورد مذاکرات احیای برجام در وین گفت، این امری معمول است.
وی گفت این گفت‌وگو غیرمعمول نیست و رابرت مالی قبلا هم چنین گفت‌وگوهایی داشته و به‌طور پیوسته، علاوه بر کشورهای عضو گروه پنج بعلاوه یک، با شرکای آمریکا و دیگر کشورهای جهان نیز رایزنی می‌کند. مالی در مذاکراه با کره جنوبی انها را تشویق کرده که به ایران توصییه کنند به میز مذاکره باز گردد .
در این میان حیدرعلی بلوجی رایزن نمایندگی ایران در سازمان ملل در کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل در مورد موضع ایران در مورد احیا برجام گفت گفت واقعیتی انکار ناپذیر درباره برجام آن است که این تنها ایران بوده است که به مقررات برجام پایبند بوده و سه کشور اروپایی و امریکا تعهدات خود طبق این سند را اجرا نکرده اند.
وی افزود ایران به شرط اجرای تعهدات توسط سایر اعضا و برداشتن سریع و راستی آزمایی شده همه تحریم های ناعادلانه به اجرای برجام متعهد است. توان موشکی دفاعی ایران در چارچوب حقوق مسلم ما و تعهدات بین المللی ایران است.وی تصریح کرد کشورهای اروپایی در عین اجرای تعهدات خود طبق برجام باید به آمریکا فشار بیاورند تا به اجرای کامل برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت برگردد.
بلوجی افزود که در طول مذاکرات برجام، عربستان و اسرائیل از تمام توان خود برای تخریب فرایند برجام استفاده کردند. البته موضع آنها در مورد برجام ما را متعجب نکرده است و بعد از تصویب برجام به اتفاق آرا در شورای امنیت، آنها هیچ فرصتی را برای نشر اتهامات دروغین برای تخریب برجام و قطعنامه مزبور از دست نداده اند. هنوز هم آنها چنین سیاستهایی را دنبال می کنند که بر خلاف تعهدات صریح آنها طبق منشور ملل متحد است.
وی همچنین با انتقاد ازعربستان گفت این کشوردر شرایطی ایران را متهم می کند که بر خلاف درخواست های مکرر آژانس بین المللی انرژی اتمی، این کشور حاضر به قبول و اجرای توافق جامع پادمان نیست و در نتیجه آژانس قادر به نظارت کامل و راستی آزمایی برنامه هسته ای عربستان نیست.
بلوجی در مورد اتهامات مربوط به امنیت منطقه ای نیز اعلام کرد که طرح اتهامات بی اساس در مورد برنامه موشکی دفاعی ایران، تلاشی مذبوحانه برای پوشش هزینه های نظامی کشورهای منطقه است.
وی همچنین منشا واقعی ناامنی منطقه ای حضور نظامی گسترده نیروهای خارجی و پایگاههای نظامی خارجی در کشورهای منطقه است وی خواستار ان شد که عربستان دعوت ایران برای گفتگو در داخل منطقه و حل مشکلات منطقه را پذیرا شود
لازم به ذکر است که ایران و آمریکا تا پیش از توقف مذاکرات در خرداد ماه، شش دور مذاکره غیرمستقیم با هماهنگی اتحادیه اروپا و حضور دیگر اعضای برجام برای بازگشت دو طرف به پیروی کامل از توافق داشته‌اند، اما تاریخ دور هفتم مشخص نیست.این در حالیست که دولت ابراهیم رئیسی گفته است در حال بررسی مذاکرات دولت قبل است و پس از پایان بررسی‌ها به وین باز‌می‌گردد. آمریکا در مقابل می‌گوید اگر دیر شود، بازگشت به پیروی از برجام شاید دیگر آن منافعی که دربر داشت را نداشته باشد. ایران روزانه میلیونها دلار بابت تعلیق مذاکرات دچار خ
سارت می شود ولی بنظر میرسد بزودی این مذاکرات از سر گرفته شود