به گزارش رویترز وزیر دفاع آمریکا، روز سه شنبه به همراه ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، و ژنرال فرانک مکنزی، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، با حضور در کمیته نیروهای مسلح سنای ایالات متحده به پرسشهای سناتورها درباره مسائل مربوط به خروج آمریکا از افغانستان پاسخ داد .در این جلسه فرماندهان نظامی ارشد امریکا برای نخستین بار مسئولیت اشتباهات خود و یک شکست استراتژیک در برابر طالبان در افغانستان را پذیرفتند.
آقای آستین در سخنان خود از عملیات خروج از افغانستان دفاع کرد و گفت دلیل این که آمریکا توانست این عملیات را با سرعت بالا انجام دهد، این بود که از پیش برای انجام چنین طرحی در صورت ضرورت، برنامهریزی کرده بود و از فصل بهار، برای خروج غیرنظامیان طرحریزی شده بود.وی افزود نیروهای مسلح آمریکا در طول جنگ، در زمان کاهش نیروها، و در دوران خروج از افغانستان، فوق العاده ماهرانه و حرفهای عمل کردند و گفت در طول طولانی ترین جنگ آمریکا، ۲۴۶۱ نفر از آمریکاییها جان خود را از دست دادند و بیش از ۲۰ هزار نفر دیگر هم مجروح شدند که برخی از این آسیبها درونی است و قابل مشاهده نیست.وی گفت برای خروج ۷۰ هزار تا ۸۰ هزار نفر از افغانستان برنامه ریزی شده بود، اما آمریکا بیش از ۱۲۴ هزار نفر را توانست خارج کند وی افزود این بزرگترین عملیات تخلیه هوایی در تاریخ آمریکا بود که تنها در ۱۷ روز انجام شد.وزیر دفاع آمریکا همچنین در مورد حفظ پایگاه هوایی بگرام که شماری از منتقدان عملیات خروج به آن اشاره کردهاند گفت حفظ آن پایگاه نیازمند آن بود که تا پنج هزار نیروی آمریکایی صرفا برای آنکه آن پایگاه عملیاتی شود و از آن دفاع کنند، جانشان به خطر افتد و آن پایگاه به ماموریت محول شده یعنی محافظت از سفارت که در فاصله حدودا پنجاه کیلومتری قرار داشت کمک چندانی نمیکرد.
وزیر دفاع آمریکا درمورد تلاشهای گسترده گذشته آمریکا برای ایجاد و تقویت نهادهای دولتی در افغانستان گفت ما به تشکیل دولت کمک کردیم. اما نتوانستیم یک ملت را ایجاد کنیم وی افزوداین حقیقت که ارتش افغانستان، که ما و شرکایمان آموزش دادیم، به راحتی ذوب شد و از بین رفت و در بسیاری از موارد حتی یک گلوله هم شلیک نکرد، همه ما را شگفتزده کرد. وی افزود درجه فساد و بیکفایتی ارتش افغانستان را درک نکرده بودیم. ما به ابعاد خسارات ناشی از جابهجاییهای دائم در فرماندهی ارتش به دستور اشرف غنی توجه نکرده بودیم. ما پیشبینی نکرده بودیم که توافق طالبان با چهار فرمانده محلی پس از توافق دوحه همچون گوله برفی که به بهمن تبدیل میشود، میتواند چنین اثر مخربی داشته باشد. ما فکر نمیکردیم که توافق دوحه اینگونه روحیه ارتش افغانستان را از بین برده باشد وی گفت بیان این موضوع به هر شکل دیگری صادقانه نیست
مارک میلی، رئیس ستاد مشترک و کنت مککنزی، فرمانده سنتکام مرکز فرماندهی ایالات متحده نیز در جلسه روز سهشنبه سنا برای نخستین بار پذیرفتند که به جو بایدن توصیه کرده بودند برای جلوگیری از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، ۲۵۰۰ نظامی آمریکایی باید در این کشور بمانند. مارک میلی در جلسه روز سهشنبه کمیته تحقیق سنا، خروج ایالات متحده از افغانستان را شکست استراتژیک خواند و گفت: دشمن در کابل به قدرت رسیده است. عبارت دیگری به جز شکست استراتژیک برای توصیف این وضعیت وجود ندارد.وی همچنین تاکید کرد که خطر بازسازی القاعده یا داعش در افغانستان بسیار واقعی و جدی است.
در این میان جن ساکی؛ سخنگوی کاخ سفید به اظهارات مقامات پنتاگون در کنگره، واکنش نشان داده و گفته اگر امریکا دو هزار و ۵۰۰ نیروی خود را در افغانستان نگه میداشت، این امر به جنگ با طالبان منجر میشد.وی گفت به جو بایدن گفته شده بود که حفظ دو هزار و ۵۰۰ نیرو در افغانستان یک توصیه طولانی مدت نیست زیرا تشدید تنش به افزایش نیرو در افغانستان منجر میشد.وی افزود اگر بایدن به توصیه مشاوران گوش میکرد امریکا بعدا مجبور به افزایش نیروهای خود در افغانستان میشد و این امر به جنگ با طالبان و افزایش تلفات در میان نیروهای امریکایی منجر میشد.
سخنگوی کاخ سفید توضیح داد اگرچه تعدادی احساس میکنند با وجود این شرایط بایدن باز هم باید در افغانستان نیرو نگه میداشت؛ اما در نهایت این تصمیم رییس جمهوری بوده و او فرمانده کل قوا است.
جن ساکی تصریح کرد که رییس جمهوری امریکا باقی ماندن نیروهای امریکایی در افغانستان را در راستای منافع مردم امریکا نمیدانست.
سخنگوی کاخ سفید ادامه داد که مشاوران نظامی در مورد ادامه حضور نظامی در افغانستان اتفاق نظر نداشتند.
جمهوریخواهان جو بایدن را متهم میکنند که درباره توصیههای نظامی برای نگاه داشتن شماری از نیروها در افغانستان دروغ گفته است. آقای بایدن در یک مصاحبه تلویزیونی گفته بود تا جایی که به خاطر دارد، کسی چنین توصیهای به او نکرده است.
خروج سراسیمه نیروهای امریکایی از افغانستان همزمان با پیشروی طالبان و سقوط کابل، انتقادها از جو بایدن در ایالات متحده را دوچندان کرده است.