سید حسن نصرالله، کمک‌های ایران به لبنان و واکنش‌ها به آن

اظهارات سید حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان در خصوص حرکت قریب‌الوقوع کشتی‌های حامل سوخت خریداری شده از ایران برای لبنان، با واکنش‌های مختلفی در ایران و لبنان مواجه شده است. در این میان گروه‌های سیاسی و اجتماعی در واکنش به انتشار این خبر با بیان این موضوع که لبنان پولی برای پرداخت به ایران در قبال دریافت سوخت ندارد، نسبت به واگذاری اموال مردم ایران به لبنان بدون اطلاع مردم ایران و همچنین بدون انتشار اخبار شفاف در این خصوص اعتراض کرده‌اند.
سید حسن نصرالله در سخنرانی خود در روز عاشورا با اعلام خبر بارگیری کشتی حامل گازوئیل به مقصد لبنان همچنین با هشدار به امریکا در خصوص جلوگیری از رسیدن این کشتی به مقصد، ابراز امیدواری کرده است این کشتی‌ها به سلامت به لبنان برسند.
وی با بیان اینکه علاوه بر کشتی‌های ایرانی کشتی‌های دیگری هم به طرف لبنان خواهد آمد، اولویت لبنان را کشتی‌های ایرانی دانسته و تاکید کرده است این کشتی‌ها به علت حمل گازوئیل از اهمیت بسیار حیاتی برای لبنان برخوردارند.
سید حسن نصرالله همچنین گفته است حزب‌الله از لحظه آغاز حرکت کشتی ایرانی، آن را به مثابه خاک لبنان در نظر خواهد گرفت. وی با بیان این موضوع که جلوگیری از ورود کشتی به لبنان مرتبط با عزت ملت لبنان است و آنها خوارشدن ملت خود را نمی‌پذیرند، هشدار داد کسی مرتکب اشتباه به چالش کشیدن حزب‌الله نشود.
سید حسن نصرالله در بخش دیگری از سخنان خود از ایران برای حمایت همیشگی‌اش از ملت لبنان قدردانی کرد. وی افزود جمهوری اسلامی ایران با وجود محاصره و تحریم‌ها علیه ایران و فشار‌ها علیه آن، هرگز متحدانش را رها نکرده و دوستانش را تنها نگذاشته است. وی همچنین دست قطع شده قاسم سلیمانی را شاهدی بر این موضوع دانست که ایران هرگز دوستانش را رها نمی‌کند. وی در عین حال اظهار داشت ایران طی ۴۰ سال گذشته، هرگز در امور لبنان دخالت نکرده و تصمیم‌گیری در لبنان در اختیار خود آنها بوده است.
مشخص نیست که سید حسن نصرالله از طرح این مباحث در حالی که هم در داخل ایران و هم خارج از ایران اعتراضات گسترده‌ای نسبت به کمک‌های مالی ایران به لبنان وجود دارد چیست. این بار اول نیست که سید حسن نصرالله با اعلام این خبر که جمهوری اسلامی ایران به حزب الله پول یا تجهیزات داده و کشتی‌های باری حامل سوخت اعزام کرده، موجب خشم فعالان اجتماعی و مردم در داخل ایران و نیز سطح بین‌المللی می‌شود.
جامعه بین‌المللی همواره به جمهوری اسلامی ایران به خاطر حمایت مالی و تجهیزاتی از لبنان انتقاد کرده و یکی از دلایل تحریم گسترده‌ علیه ایران حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران از لبنان است که مورد اعتراض جامعه بین‌المللی قرار دارد.
با این وصف سید حسن نصرالله بدون توجه به تشدید فشارها علیه ایران، با اعلام اخباری از حمایت جمهوری اسلامی ایران از لبنان و ثبت رسمی این اخبار، در عمل ایران و مردم ایران را تحت فشار بیشتری قرار می‌دهد و اخباری را که جمهوری اسلامی ایران گاها تلاش می‌کند تا با پنهانکاری، از بار سیاسی ناشی از آن و تشدید فشار اقتصادی ناشی از آن بکاهد، با طرح در حوزه عمومی و در سطح بین‌المللی، در عمل به یک موضوع جدی در سطح بین‌المللی تبدیل می‌کند.
انتشار خبر ارسال کشتی سوخت از ایران به مقصد لبنان، علاوه بر فعالان سیاسی و مدنی در داخل ایران، مقام‌های سیاسی در لبنان را نیز به واکنش واداشته است. سعد حریری نخست وزیر سابق لبنان در واکنش به این اخیار با بیان این موضوع که لبنان نیازی به کمک‌‎های ایران ندارد، نسبت به انتشار این خبر واکنش نشان داده و به آن اعتراض کرده است. و ی گفته حضور کشتی های ایرانی تهدیدات تحریمی لبنان را افزایش میدهد .
این در حالی است که برخی فعالان سیاسی در ایران همچنان خواستار آن هستند که جمهوری اسلامی ایران به طور شفاف توضیح دهد که این بخشش در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران و همچنین مردم ایران در فشار گسترده‌ای قرار دارند و نسبت به تامین مایحتاج اصلی خود با مشکل مواجه هستند، بر چه مبنا و در چه چارچوبی صورت گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران هیچگاه نسبت به این اعتراض‌ها پاسخی نداده و برعکس از آن هم حمایت کرده است.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چندی پیش در یک فایل صوتی محرمانه‌ی فاش‌شده، اعلام کرده بود که در جمهوری اسلامی میدان به جای دیپلماسی تصمیم‌گیرنده‌ی اصلی تصمیمات در جمهوری اسلامی است. وی همچنین در اظهارات دیگری نیز عنوان کرده بود که مردم ایران نیز این نوع زندگی را انتخاب کرده است و با تقدیر از قهرمانانی مانند قاسم سلیمانی که در میدان فعالیت می‌کنند و نادیده گرفتن و سرزنش افرادی که مانند خود او در حوزه‌ی دیپلماسی فعال هستند، در عمل هم نشان داده‌اند که میدان را به دیپلماسی ترجیح می‌دهند