اولتیماتوم ۵۰ روزه ترامپ به روسیه و تهدید متحدان روسیه به اعمال تعرفه‌های گمرکی

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در دیدار با مارک روته، دبیرکل ناتو در کاخ سفید اظهار داشت که چنانچه در طول ۵۰ روز آینده توافقی برای پایان جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین حاصل نشود، شرکای تجاری مسکو با تعرفه‌های گمرکی تا سقف حدود ۱۰۰ درصد مواجه خواهند شد.
او اضافه کرد که ایالات متحده در ارتباط با این جنگ حدود ۳۵۰ میلیارد دلار هزینه کرده است و اکنون خواهان پایان آن است.

هم‌زمان رئیس‌جمهور آمریکا وعده داد که تسلیحاتی به ارزش «میلیاردها دلار» در اختیار کی‌یف قرار خواهد گرفت.

ترامپ گفت که کشورهای عضو ناتو تسلیحات ساخت آمریکا، از جمله سامانه‌های پدافند هوایی پاتریوت، را خریداری خواهند کرد و سپس آن‌ها را در اختیار اوکراین قرار می‌دهند.

او روز یک‌شنبه و پیش از دیدارش با مارک روته به خبرنگاران گفت: «ما پاتریوت به آن‌ها خواهیم داد، چون واقعا به آن نیاز دارند. پوتین واقعا خیلی‌ها را غافلگیر کرد. او خوب صحبت می‌کند، اما شب‌ها همه را بمباران می‌کند.»

مارک روته با استقبال از اعلامیه‌های ترامپ، گفت: «اگر امروز من رئیس کرملین، ولادیمیر پوتین، بودم و می‌شنیدم که تو درباره چه چیزی صحبت می‌کنی، درباره آنچه قرار است در ۵۰ روز آینده رخ دهد، آنگاه پس از این اعلامیه به‌طور جدی‌تری درباره مذاکرات مربوط به اوکراین فکر می‌کردم.» او اضافه کرد که این خبرها برای اوکراین “واقعاً فوق‌العاده‌اند.”

برای ترامپ، این چرخشی در موضعش محسوب می‌شود. او مدت زیادی بر این باور بود که می‌توان این جنگ را از راه مذاکره پایان داد و بارها با پوتین تلفنی گفت‌وگو کرده بود. ترامپ اما در هفته‌های اخیر، نارضایتی خود را از رهبر کرملین با لحنی تندتر ابراز داشته است.

او روز یکشنبه ۱۳ ژوئیه گفت: «من از رئیس‌جمهور پوتین بسیار ناامید شده‌ام. فکر می‌کردم کسی است که به آنچه می‌گوید پایبند است.»

ترامپ پیش‌تر اعلام کرده بود که ایالات متحده قصد دارد سامانه‌های تسلیحاتی پاتریوت را برای اوکراین به کشورهای اروپایی بفروشد. او در برابر خبرنگاران در آمریکا گفت: «برای ما این یک معامله خواهد بود و ما پاتریوت‌هایی را برایشان می‌فرستیم که به‌شدت به آن‌ها نیاز دارند.»

ترامپ تأکید کرد که ایالات متحده هزینه‌ای نخواهد پرداخت، بلکه این هزینه‌ها را کشورهای اروپایی “به‌طور کامل تقبل خواهند کرد.”

درباره ارسال تسلیحات، روته گفت که ترامپ پیش از این، روز پنجشنبه ۱۰ ژوئیه طی یک تماس تلفنی به او اطلاع داده که تصمیم گرفته است اوکراین باید آنچه برای دفاع از خود در برابر روسیه نیاز دارد، دریافت کند. این در حالی است که ترامپ انتظار دارد که اروپایی‌ها هزینه آن را بپردازند.

طبق گزارش‌ها، این تصمیم بر پایه مصوبات نشست ناتو اتخاذ شده است، جایی که همه متحدان ناتو متعهد شدند هزینه‌های دفاعی خود را به پنج درصد از تولید ناخالص داخلی خود افزایش دهند.

در همین حال روته به ترامپ اطمینان داد که اروپا بار دیگر آمادگی خود را برای اقدام نشان خواهد داد. او گفت که در حال حاضر “آلمان به‌شدت درگیر این بحث است”، اما کشورهایی مانند فنلاند، دانمارک، سوئد، نروژ، انگلستان، هلند و کانادا نیز مشارکت دارند.
او افزود که از طریق ساختارهای ناتو، نیازهای دقیق اوکراین بررسی خواهد شد تا بتوان با “سرعت و عمل‌گرایی” بسته‌هایی تهیه کرد که هم شامل پدافند هوایی باشد و هم مواردی مانند موشک و مهمات.

روته خطاب به ترامپ گفت: «در نهایت شما پلیس جهان هستید. شما قدرتمندترین ملت زمین هستید، با قوی‌ترین ارتش جهان.»

پیش از این لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه و از متحدان نزدیک دونالد ترامپ، روز یکشنبه گفت که جنگ اوکراین به نقطه عطف حساسی نزدیک می‌شود و رئیس‌جمهور علاقه خود را برای حمایت از کی‌یف در برابر تهاجم تمام‌عیار روسیه مجددا نشان داده است.
وی افزود: «در روزهای آینده، جریان بی‌سابقه‌ای از سلاح‌ها به سوی اوکراین سرازیر خواهد شد. یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات ولادیمیر پوتین این بود که سعی کرد ترامپ را بازی دهد. صبر کنید و ببینید؛ طی روزها و هفته‌های آینده، تلاش عظیمی برای کشاندن پوتین به میز مذاکره آغاز خواهد شد.»

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز جمعه گفته بود برخی از سلاح‌هایی که اوکراین به دنبال آن‌هاست، هم‌اکنون نزد متحدان ناتو در اروپا مستقر شده‌اند و می‌توان آن‌ها را سریع‌تر به اوکراین منتقل کرد. به این شرط که کشورهای اروپایی جایگزین آن‌ها را از ایالات متحده خریداری کنند.