حضور علیرضا فغانی، داور سرشناس ایرانی، در فینال جام جهانی باشگاههای جهان با واکنشهایی در ایران روبرو شد. رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی، حضور او در آمریکا و دریافت مدال یادبود مسابقات از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، را مورد انتقاد قرار دادند.
مسابقه فینال جام جهانی باشگاههای جهان در ورزشگاه «مِتلایف» ایالت نیوجرسی بین تیمهای چلسی و پاریسنژرمن برگزار شد. این مسابقه در آستانه برگزاری جام جهانی سال آینده در ایالات متحده برگزار گردید و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا نیز در مراسم حاضر بود.
در پایان مسابقه، چلسی با سه گل پیروز شد. پیش از اهدای کاپ قهرمانی، داوران مورد تقدیر قرار گرفتند و دونالد ترامپ، مدال علیرضا فغانی، داور بازی، را به گردن او انداخت و لحظاتی با او خوشوبش کرد.
این دیدار کوتاه و گفتوگوی دوستانه ترامپ با فغانی، با موجی از انتقاد رسانههای جمهوری اسلامی همراه شد.
از جمله، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، نوشت: «هنوز چند روز از حملۀ اسرائیل و آمریکا به خاک ایران و شهادت بیش از هزار ایرانی نگذشته، فغانی پس از دریافت جایزه از ترامپ، با او به گرمی خوشوبش کرد و در عکس یادگاری، ژست او را گرفت.»
کاربران حامی حکومت نیز در شبکههای اجتماعی از عکس فغانی و ترامپ انتقاد کرده و برخی حتی این داور برجسته را به «خیانت» به ایران متهم کردهاند.
یک کاربر که خود را «نسل سوم انقلاب خمینی» معرفی کرده، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت فغانی تمام مدارک تحصیلیاش را «در ایران و زیر سایه انقلاب اسلامی در امنیت» گذراند، اما «در نهایت با متجاوز به وطنش» عکس یادگاری گرفت.
کاربر دیگری با نام «صلاحالدین» گفت: «ای کاش علیرضا فغانی به هنگام دریافت جایزه بابت داوری فینال باشگاهها به یاد میآورد که ترامپ در کنار نتانیاهو آغازگر جنگی بود که ایران ۱۲ روز در آن میسوخت. به نظر میرسد نفع شخصی اهمیت بیشتری نسبت به ایرانپرستی فغانی دارد.»
در مقابل، علیرضا فغانی، داور سرشناس ایرانی مقیم استرالیا، با انتشار تصاویری از بازی روز یکشنبه و دیدارش با رئیسجمهوری آمریکا، نوشت: «سپاسگزارم که بار دیگر بخشی از تاریخ فوتبال شدم.»
در همین حال، شمار زیادی از شهروندان در شبکههای اجتماعی قضاوت فغانی در فینال جام جهانی باشگاهها را «مایه افتخار» دانستند و از او حمایت کردند.
کاربری با نام «زیگزاگ۲۷۲» انتقادات از فغانی بهدلیل ایستادن در کنار ترامپ را رد کرد و در ایکس نوشت این داور به نمایندگی از استرالیا در مسابقات حضور داشته، زیرا «جمهوری اسلامی فغانی رو نخواست و میخواست حذفش کنه».
کاربری با نام «نوید» تاکید کرد فغانی «وطنفروش نیست»، بلکه «افتخار ایران است».
کاربر دیگری نیز با بازنشر عکس فغانی و ترامپ نوشت: «فغانی یادآور این حقیقت است؛ مردم ایران را از حکومتشان جدا ببینید.»
کاربری با نام «مِمو» نوشت: «خیلی درد داره نخبگان ورزشی، هنری و علمی ما خیلی غریبانه توسط مقامات دیگر کشورها مورد تقدیر و ستایش قرار گیرند.»
کاربری به نام «آقای استپانوف» انتقادات حامیان حکومت از فغانی را بیمورد دانست و بهکنایه گفت: «لابد انتظار داشتن یک بمب ببنده به خودش و نزدیک ترامپ که شد الله اکبر بگه و حکم محاربه آیتالله مکارم شیرازی رو اجرا کنه.»
کاربری با نام «بینام» هم با بازنشر عکس ترامپ و فغانی نوشت: «قدرت یعنی این؛ اینکه با بزرگترین قدرت دنیا شونه به شونه بایستی. چیزی که اونهایی که موشک هایپرسونیک تولید میکنند، عقدهاش رو دارند.»
سال آینده، جام جهانی فوتبال بهطور مشترک در آمریکا، مکزیک و کانادا برگزار خواهد شد و دونالد ترامپ از اسفندماه گذشته، کارگروه ویژهای را به رهبری خود برای مدیریت این رویداد تشکیل داده است.
پیشتر دونالد ترامپ در جریان دیدار با جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، در کاخ سفید، میزبانی جام جهانی فوتبال را «افتخاری بزرگ» برای آمریکا توصیف کرد و گفت که علاقهمند است برای تماشای چند مسابقه به ورزشگاه برود.