دیدار عراقچی با رئیس‌جمهور چین و انتقاد روزنامه فرهیختگان از مواضع روسیه در جنگ ۱۲ روزه

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، که برای شرکت در اجلاس وزرای سازمان همکاری شانگهای به پکن رفته است، روز سه‌شنبه با رئیس‌جمهور چین دیدار کرد.

او همراه با دیگر وزیران خارجه این سازمان با شی جین پینگ دیدار کرد و پیش از آن نیز عراقچی دیدار کوتاهی با رئیس‌جمهور چین داشت.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی هنگام ورود به چین درباره دیدار با همتای چینی خود گفت که این دیدار در شرایط فعلی «اهمیت خاص خودش» را دارد.
او همچنین گفت که قرار است با وزیر خارجه روسیه نیز در حاشیه اجلاس شانگهای دیدار کند.

عباس عراقچی مدعی شد که سازمان شانگهای به تدریج جای خود را در عرصه جهانی باز می‌کند و به گفته او «از عرصه منطقه‌ای هم فراتر می‌رود».

چین و روسیه از متحدان جمهوری اسلامی هستند و سه هفته پس از برقراری آتش‌بس میان جمهوری اسلامی و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه، گزارش‌هایی درباره برگزاری دور جدیدی از مذاکره میان ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی منتشر شده است.

با این حال، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه گفت که هنوز هیچ زمان یا مکانی برای مذاکرات تعیین نشده است.

در همین حال، روزنامه اصولگرای فرهیختگان در انتقاد از مواضع روسیه در مطلبی نوشت عباس عراقچی در سفر اخیر خود به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین، «پیام گلایه‌آمیز» علی خامنه‌ای را به طرف روس منتقل کرد، زیرا روسیه در جریان جنگ ۱۲ روزه، انتظارات جمهوری اسلامی را برآورده نکرده بود.

این روزنامه سه‌شنبه ۲۴ تیر نوشت: «در ابتدای جنگ، روس‌ها خواهان پایان درگیری بودند، اسرائیل را به‌عنوان متجاوز شناختند و تهاجم اسرائیل را محکوم کردند، اما در مجموع، موضع‌گیری‌شان چندان قوی نبود یا دست کم موضع‌گیری‌ای که در ایران انتظار می‌رفت به این معنی که روس‌ها با شدت بیشتری در این قضیه ایستادگی کنند و مواضعشان را قوی‌تر و جدی‌تر بیان کنند، دیده نشد.»

فرهیختگان افزود نقش روسیه «بیشتر از آنکه ایجابی باشد، سلبی است. یعنی روس‌ها بیشتر از آنکه بتوانند کمک کنند تا قطعنامه‌ای به نفع ایران صادر شود، می‌توانند از شکل‌گیری قطعنامه‌ای علیه ایران جلوگیری کنند».

در ادامه این مطلب آمده است: «روس‌ها در شرایط فعلی در موقعیت و جایگاهی نیستند که بتوانند رایزنی‌های گسترده‌ای بین کشورهای غربی و به‌ویژه اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل داشته باشند و بخواهند نظر مساعد آن‌ها را نسبت به موضوعی جلب کنند.»

اوایل تیرماه، کاخ کرملین انتقادها درباره عدم حمایت کافی از تهران را رد کرد و گفت با محکوم‌ کردن حملات ایالات متحده و اسرائیل به ایران، «موضعی شفاف» اتخاذ کرده است.

خبرگزاری رویترز سوم تیر نوشت رییس‌جمهوری روسیه حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای در ایران را «بی‌دلیل» خوانده و آن‌ها را محکوم کرده است.

پوتین دوم تیر نیز از تلاش روسیه برای «کمک به مردم ایران» خبر داد؛ هرچند جزییاتی در این باره ارائه نکرد.

در دی‌ماه ۱۴۰۳، جمهوری اسلامی و روسیه با هدف تقویت همکاری‌های بلندمدت، یک تفاهم‌نامه جامع راهبردی دوجانبه به امضا رساندند.

رویترز هم دوم تیر به نقل از منابع ایرانی گزارش داد تهران از میزان حمایت مسکو در جریان جنگ اخیر رضایت نداشته است.
این خبرگزاری نوشت در پی انجام گسترده‌ترین عملیات نظامی آمریکا در ایران از زمان انقلاب سال ۱۳۵۷، رهبر جمهوری اسلامی عراقچی را راهی مسکو کرد تا از پوتین برای حمایت بیشتر از تهران در برابر ایالات متحده و اسرائیل کمک بخواهد.

علاوه بر حمایت ضعیف روسیه از جمهوری اسلامی در جنگ با اسرائیل، پایگاه خبری اکسیوس ۲۱ تیر گزارش داد پوتین به مقام‌های حکومت ایران و آمریکا اطلاع داده که با طرح «غنی‌سازی صفر» برای حل و فصل پرونده هسته‌ای تهران موافق است.

این رسانه به نقل از سه مقام اروپایی و یک مقام اسرائیلی نوشت مسکو مقام‌های حکومت ایران را تشویق کرده با توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم موافقت کنند.
وزارت امور خارجه روسیه این گزارش را رد کرد.

وزارت أمور خارجه روسیه در بیانیه‌ای به گزارش منتشرشده در نشریه آمریکایی آکسیوس مبنی بر این‌که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، ظاهرا از ایران خواسته تا با توافق هسته‌ای «بدون غنی‌سازی» با ایالات متحده موافقت کند واکنش نشان داد و آنرا رد کرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه گزارش پایگاه خبری کسیوس در این خصوص «کارزار تخریبی با اهداف سیاسی» توصیف شده.

وزارت أمور خارجه روسیه اعلام کرد: «می‌توان حدس زد چه کسی دستور انتشار این گزارش را داده، اما یکی از تازه‌ترین گزارش‌های [وب‌سایت آکسیوس] با عنوان “افشا: پوتین از ایران خواسته است با توافق هسته‌ای بدون غنی‌سازی با آمریکا موافقت کند”، آشکارا یک کارزار تخریبی دیگر با اهداف سیاسی است که با هدف تشدید تنش‌ها پیرامون برنامه هسته‌ای ایران صورت گرفته است.»

این وزارتخانه تأکید کرده که مسکو همواره بر لزوم حل‌وفصل بحران پیرامون برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی از طریق روش‌های سیاسی و دیپلماتیک تأکید کرده و برای دستیابی به راه‌حل‌هایی مورد قبول طرفین اعلام آمادگی کرده است.

در گزارش اکسیوس به نقل از منابع آگاه ناشناس آمده بود که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه به دونالد ترامپ و مقام‌های ایرانی اعلام کرده است که از ایده توافق هسته‌ای که در آن ایران هیچ‌گونه امکان غنی‌سازی اورانیوم نداشته باشد، حمایت می‌کند.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران پیش‌تر فته بود که جمهوری اسلامی هیچ توافقی را که در آن غنی‌سازی اورانیوم وجود نداشته باشد نخواهد پذیرفت.

غنی‌سازی اورانیوم از جمله خطوط قرمز ایران و آمریکا در مذاکرات هسته‌ای عنوان شده است. واشنگتن اعلام کرده است که حتی حق غنی‌سازی یک درصدی را نیز از سوی ایران نخواهد پذیرفت.

این در حالیست که تهران همچنان بر حق غنی‌سازی در داخل ایران طبق معاعده‌های بین‌المللی تاکید دارد و آن را خط قرمز خود اعلام کرده است.