بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که ایران پس از تضعیف حزبالله و دیگر بازوهای خود، روند غنیسازی اورانیوم را تسریع کرده است.
نتانیاهو شنبه ۲۱ تیر در گفتوگویی با «فاکس نیوز» گفت: «ما موفق شدیم برنامه هستهای ایران را برای سالها به تأخیر بیندازیم.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که هفته گذشته به ایالات متحده رفت و با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا دیدار کرد، در مصاحبهای که طی آن سفر انجام داد و بهتازگی منتشر شده است، به موضوع برنامه هستهای جمهوری اسلامی، توافق احتمالی تهران و واشینگتن و همچنین جنگ ۱۲ روزه اخیر پرداخته و در مصاحبهای با مارک لوین، مجری فاکسنیوز، گفته که رژیم ایران به «دردسر عمیقی» افتاده است.
او تصریح کرد که حملات نظامی اخیر اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی در جریان جنگ ۱۲روزه «روند دستیابی تهران به سلاح هستهای را نزدیک به یک سال به تاخیر انداخت». نتانیاهو اضافه کرد که اگر این حمله انجام نمیشد، جمهوری اسلامی ظرف این یک سال اخیر میتوانست به بمب اتمی دست یابد و برخلاف دیگر قدرتهای هستهای، احتمال استفاده جمهوری اسلامی از این سلاح حتمی بود.
نخستوزیر اسرائیل در بخش دیگری از اظهاراتش، شروط خود برای پذیرش توافق احتمالی میان جمهوری اسلامی و آمریکا را برشمرد و گفت که اگر این سه شرط در نظر گرفته شود، از «توافق استثنایی» جمهوری اسلامی و ایالات متحده حمایت خواهد کرد.
نتانیاهو درباره این سه شرط گفت: «یکی از اصول این توافق، همانطور که رئيسجمهوری آمریکا هم بر آن تاکید کرد، منع غنیسازی اورانیوم در جمهوری اسلامی است. شرط دوم این است که تهران موشکهای بالستیک با بردی فراتر از آنچه در معاهدات بینالمللی مجاز شمرده شده است، یعنی ۳۰۰ مایل معادل ۴۸۳ کیلومتر، تولید نکند. شرط سوم نیز این است که حمایت از محور تروریستی که همان گروههای نیابتی است را کنار بگذارد.»
نخستوزیر اسرائیل تاکید کرد که اگر رژیم جمهوری اسلامی به این موارد تن بدهد، «رژیم متفاوتی» خواهد بود.
او در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که اسرائیل با مجموعهای از اقدامها پیش از جنگ ۱۲ روزه، هستهای شدن جمهوری اسلامی را تا یک دهه به تاخیر انداخته بود. او در این زمینه به مواردی مانند کشتن متخصصان هستهای پیش از کشته شدن ۱۷ متخصص هستهای در جریان جنگ ۱۲ روزه، اشاره کرد. در حالی که پیشتر بهطور رسمی و علنی به اینکه اسرائیل مسئول کشته شدن افرادی مانند احمدی روشن است، اشاره نکرده بود.
در یک دهه گذشته، چندین متخصص هستهای جمهوری اسلامی، از جمله مصطفی احمدی روشن، مجید شهریاری، داریوش رضایینژاد و مسعود علیمحمدی کشته شدند.
بنیامین نتانیاهو در این گفتگو تاکید کرد: «یک خاورمیانه بدون ایران، خاورمیانهای با حضور اسرائیل و شرکای عرب ما، امکاناتی برای همکاری اقتصادی، همکاری فناورانه، همکاری در حوزه انرژی، هوش مصنوعی، گردشگری و تجارت فراهم میکند. منظورم این است که این دنیای متفاوتی است.»
او ادامه داد: «اگر جمهوری اسلامی شرایط پیش رو را نپذیرد، فقط باید آنها را مهار کرد و گذاشت هرچه میخواهد در داخل ایران پیش برود.»
نتانیاهو در حالی این شروط را تعیین میکند که مقامهای جمهوری اسلامی بر ادامه غنیسازی در خاک ایران تاکید میکنند و در عین حال میگویند برنامههای نظامی و موشکی تهران به هیچ وجه در مذاکرات جایی نخواهد داشت. همین مسئله با توجه به نابودی سامانه پدافندی جمهوری اسلامی، احتمال حمله دوباره اسرائیل و در گرفتن جنگ را بیشازپیش افزایش داده است.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در نخستین دقایق بامداد دوشنبه ۲۳ تیرماه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، در واکنش به اظهارات بنیامین نتانیاهو مبنی بر اینکه «ایران نباید موشکهایی با برد بیش از ۴۸۰ کیلومتر تولید کند» گفت که اسرائیل به صورت علنی برای ایالات متحده در گفتگو با جمهوری اسلامی خط مشی تعیین میکند.
عراقچی در ادامه، مدعی «شکست» اسرائیل در حمله به جمهوری اسلامی شد و گفت: «حالا اسرائیل به خودش اجازه میدهد که بهطور علنی به آمریکا بگوید در گفتگو با ایران چه بگوید و چه نگوید.» او در پایان سوالی کنایهآمیز مطرح کرد و پرسید: «موساد چه چیزی در چنته دارد که کاخ سفید را اینگونه به بند کشیده است؟»
عراقچی در پست خود از جمله نوشت، “نتانیاهو حدود دو سال پیش وعده داد که در غزه پیروز میشود. حاصل چه شد؟ یک باتلاق نظامی، مواجهه با حکم بازداشت بینالمللی به اتهام جنایات جنگی و جذب ۲۰۰ هزار عضو جدید برای حماس”.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در پیام خود همچنین از ناکامی نتانیاهو در “از بینبردن ۴۰ سال دستاوردهای صلحآمیز هستهای” سخن گفت و مدعی شد که هر یکی از دهها دانشمند ایرانی که توسط اسرائیل کشته شدند “یکصد شاگرد توانمند ترتبیت کردهاند که تواناییهایشان را به نتانیاهو نشان خواهند داد”.
عراقچی پیش از این نیز گفته بود که «بدون به رسمیت شناختن حق غنیسازی هیچ توافقی پذیرفته نخواهد شد و درباره توان دفاعی جمهوری اسلامی هیچ مذاکرهای نمیکنیم و اگر مذاکراتی در آینده شکل گیرد، موضوع آن تنها برنامه هستهای و ایجاد اطمینان درباره ماهیت صلحآمیز آن در برابر رفع تحریمها خواهد بود. هیچ موضوع دیگری، بهویژه مسائل دفاعی و نظامی، در دستور کار مذاکرات قرار نخواهد گرفت».
پیش از این، مقامهای ارشد آمریکایی و اسرائیلی به وال استریت ژورنال گفته بودند که اگر جمهوری اسلامی حرکت به سمت ساخت سلاح هستهای را از سر بگیرد، رئیسجمهوری آمریکا با حملات اسرائیل به جمهوری اسلامی مخالفتی ندارد.
طبق آن گزارش، رئیسجمهوری آمریکا این موضوع را با بنیامین نتانیاهو مطرح کرد، اما در عین حال تاکید کرد که راهحل دیپلماتیک را به حملات هوایی ترجیح میدهد.
سفر نتانیاهو به آمریکا پنجشنبهشب به پایان رسید و او به اسرائیل بازگشت. به گزارش والاستریت ژورنال، ترامپ به نخستوزیر اسرائيل گفته که امیدوار است دیگر نیازی نباشد آمریکا ایران را بمباران کند. با این حال در همان گزارش به نقل از یک مقام اسرائیلی آمده است که اسرائیل برای اجرای حملات علیه جمهوری اسلامی به تایید ایالات متحده نیازی ندارد.