دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، در گفتوگویی با فاکسنیوز با اشاره به اینکه ایران، چین و روسیه، دشمنان ژئوپولیتیکی آمریکا هستند، گفت با توجه به مذهبی بودن حکومت ایران، توافق با چین و یا کره شمالی راحتتر از توافق با ایران است که مذهبی است و همین وضعیتش را بسیار خطرناک میکند.
ترامپ در این گفتوگو با اشاره به روابط خوب خود با رییسجمهوری چین گفت میتوان با او به توافق رسید، اما داستان ایران متفاوت است: «بحث ایران کاملا فرق میکند. این یک حکومت مذهبی است که خیلی خطرناک است. باید دید چقدر خطرناک است. وضعیتی بسیار خطرناک است که میتواند مشکلی بزرگ ایجاد کند.»
او در ادامه با اشاره به اینکه انتخابات ۲۰۲۰ منصفانه نبود، گفت: «اگر انتخابات قبلی منصفانه بود و رییسجمهور شده بودم، یک هفته پس از انتخابات با جمهوری اسلامی به توافق رسیده بودیم و آنها نمیتوانستند به سلاح هستهای برسند.»
ترامپ با اشاره به مردم ایران و توصیف آنان به عنوان مردمانی عالی کفت: «من میخواهم ایرانیها کشوری عالی داشته باشند. آنها پتانسیل بالایی دارند. مردم ایران عالی هستند. تنها چیزی که درباره ایران میگویم این است که آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.»
ترامپ که بارها درباره برنامه هستهای ایران هشدار داده، عصر پنجشنبه در گفتگو با رسانهها در کاخ سفید درباره احتمال حمایت آمریکا از اسرائیل در حمله احتمالی به سایتهای هستهای جمهوری اسلامی گفت: «واضح است که به این سوال پاسخ نمیدهم. باید دید چه پیش میآید. در روزهای آینده با افراد مختلفی دیدار خواهم کرد. امیدوارم این مسئله بدون نیاز به اقداماتی از این دست حل شود. این واقعا خوب خواهد بود»
او در عین حال به پرسش فاکس نیوز درباره حمایت از اقدام نظامی پاسخ نداد و مانند گذشته گفت به این پرسش پاسخ نمیدهد.
با این حال برخی نیز در اسرائیل بر این گمانند که ترامپ در صورت حمله اسرائیل به ایران از آن حمایت خواهد کرد.
او با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد، استدلال کرد: «اگر ایران به یک سلاح هستهای دست یابد، همه کشورهای دیگر نیز به دنبال آن خواهند رفت و سپس همه چیز به یک فاجعه تبدیل خواهد شد.»
او در عین حال گفت که در صورت توافق با ایران ابرازهایی وجود دارد که بتوان از دست نیافتن جمهوری اسلامی به سلاح هستهای اطمینان حاصل کرد.
ترامپ در بخش دوم مصاحبه با مجری شبکه فاکس نیوز، شان هنیتی، که پنجشنبه پخش شد، چین را نیز «کشوری بسیار بلندپرواز» توصیف کرد و رهبر این کشور کمونیستی، شی جینپینگ، را «مردی بسیار بلندپرواز» نامید. او گفت که آمریکا در موقعیت خوبی برای جلوگیری از گسترش قلمرو حزب کمونیست چین و تهاجم به تایوان قرار دارد.
رئیسجمهوری آمریکا گفت: «من میتوانم این کار را انجام دهم، چون ما چیزی داریم که آنها میخواهند. ما یک گنجینه طلایی داریم.» او همچنین به اهمیت تعرفهها در مواجهه با چین اشاره کرد و گفت بخش عمدهای از درآمد اقتصاد چین به آمریکا وابسته است.
در همین حال از ایران هم نشانههایی میرسد که ازتمایل مقامات جمهوری اسلامی به مذاکره با آمریکا خبر میدهد، از زمان روی کار آمدن مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی جدید، او بارها اعلام کرده که حاضر است با حفظ عزت و منافع ملی ایران، با آمریکا مذاکره داشته باشد. چندی قبل و با سفر محمد شیاع السودانی به ایران و دیدار با مقامات بلند پایه جمهوری اسلامی و همچنین خامنهای، برخی از رسانههای خارجی از جمله یک سایت اماراتی اعلام کرد که سفر نخست وزیر عراق به ایران در راستای انتقال پیام تیم ترامپ به ایران بوده است.
این رسانه مدعی شد: «اظهارات مقامهای ارشد دولت محمدالشیاع السودانی مبنی بر آمادگی برای ایفای نقش میانجی میان ایران و آمریکا، تیم ترامپ را بر آن داشته است تا با یکی از شخصیتهای عالی رتبه سیاسی عراق ارتباط برقرار کرده و به او دستور دادهاند تا برای میانجیگری و کاهش تنش میان تهران و واشنگتن، کانال ارتباطی ویژهای را برای انتقال پیام میان طرفین باز کند.
نویسنده گزارش این سایت در ادامه مدعی شده رهبری سیاسی ایران به نمایندگی از دولت مسعود پزشکیان، به عراق اعلام کرده است که آمادگی گشودن درهای گفتوگو و نشستن پشت یک میز با آمریکا را دارد و عراق نیز دقیقا همین موضوع را به تیم ترامپ منتقل کرده است.»
این در حالیست که به تازگی نیز عبدالعلیزاده، نماینده پزشکیان در توسعه دریامحور و رئیس ستاد انتخابات او در دوران انتخابات نیز سخنانی مبنی بر مذاکره با آمریکا را مطرح کرده که خشم جناح سیاسی رقیب دولت را به همراه داشت. عبدالعلی زاده گفته است«نظام جمهوری اسلامی به گزینه مذاکره رو در رو با آمریکا رسیده و اگر مذاکرهای آغاز شود، ظرف دو، سه ماه به توافق میرسیم.»
همچنین در اقدامی تازه، طرح پرچم ایالات متحده آمریکا که در حیاط ساختمان دولت جمهوری اسلامی بر روی زمین نقش بسته بود، جمعآوری شده است. این پرچم که برای قرار گرفتن زیر پای مراجعان ایجاد شده بود، از گذشته وجود داشته است. به نظر میرسد دولت پزشکیان در راستای ایجاد سیاستهای جدید، دست به چنین کاری زده باشد.
با مطرح شدن احتمال مذاکره ایران و آمریکا، صداوسیما و سایر رسانههای همسو، برعلیه هر نوع احتمال مذاکره میان ایران و آمریکا تولید محتوا کردهاند. بخش سیاسی واحد سیما، سعی دارد همزمان با دعوت از کارشناسان منتقد مذاکره هزینه سیاسی تصمیم در اینباره را بالا ببرد.
از نشانههای دیگر میتوان از چرخش قهرمانانه تندروها نام برد، محمدجواد کریمی قدوسی، نماینده تندرو مجلس قبل که از آتش زنندگان برجام و مخالفان اصلی دولت پزشکیان است، در اظهارتی غافلگیر کننده در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته: «ولی امرمسلمین سالهای قبل فرمودند قطع رابطه با آمریکا ابدی نیست و هرگاه زمانش فرا برسد خود اعلام میکنم، این موضوع از اختیارت منحصر امام امت است. پشتیبان ولایت فقیه باشیم به کشور و نظام آسیبی نمیرسد.»
علاوه بر کریمی قدوسی، نقوی حسینی فعال اصولگرا و نماینده سابق مجلس نیز در گفتگویی اعلام کرده: «اگر آمریکا را نادیده بگیریم مشکلات بین المللی ما حل نمیشود. احتمال زیاد دولت ترامپ از مذاکره استقبال خواهد کرد، براساس مواضع امروز او معتقدم میشود با آمریکا مذاکره کرد و به نتایج خوبی هم رسید. در سمت ایران نیز از مواضع رئیس جمهور و مسئولان دولتی هم این طور بر میآید که برای مذاکره با دولت ترامپ برنامه دارند.»