عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اظهارات آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد در مجمع جهانی اقتصاد را در خصوص برنامه هستهای ایران «گستاخانه» خواند و بر صلحآمیز بودن آن تاکید کرد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی با انتشار مطلبی به زبان انگلیسی در شبکه اجتماعی ایکس تصریح کرد که کشورش هرگز به دنبال سلاح هستهای نبوده و همواره پایندی خود را به پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) به صورت آشکار و روشن نشان داده است.
واکنش عراقچی به این بخش از اظهارات آنتونیو گوترش است که گفته بود ایرانیها باید «یک بار برای همیشه به صراحت اعلام کنند که در پی توسعه سلاحهای هستهای نیستند و به دنبال تعامل سازنده با کشورهای منطقه هستند.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی سخنان دبیر کل سازمان ملل متحد در این خصوص را موعظهای «گستاخانه» خواند و گفت که «تعهد دیرینه ایران به رژیم جهانی منع گسترش سلاحهای هستهای روشن و آشکار است.»
عراقچی ضمن اشاره به بخشی از برجام که در آن تعهدات ایران یادآوری شده، تاکید کرد که تهرا «تحت هیچ شرایطی هرگز به دنبال، توسعه یا بدست آوردن هیچ گونه سلاح هستهای نبوده است.»
وی در همین راستا تصریح کرد که ایران در سال ۱۹۶۸ به عنوان یکی از اعضای بنیانگذار، پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) را امضا کرده و نیز فتوای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، سلاحهای کشتار جمعی را غیر مشروع میداند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی یادآور میشود که کشورش سال ۲۰۱۵ توافقی را با قدرتهای جهانی به امضا رساند که شامل سختگیرانهترین رژیم بازرسی در تاریخ آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود.
عراقچی میافزاید: این یک تعهد دائمی و روشن است که ایران حتی پس از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ به آن پایبند مانده است. وی در انتها با طرح آنچه «واقعیتسنجی» خوانده شده، مهمترین مسئله کنونی در منطقه را «نسلکشی اسرائیل در غزه و اشغال سرزمینهای فلسطینی، سوری و لبنانی» دانست و گفت: «این زرادخانه هستهای واقعی اسرائیل و امتناع (اسرائيل) از پیوستن به ان پی تی است که تهدیدی برای جهان محسوب میشود. این مسئله نباید عادیسازی یا سفیدنمایی شود.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه سوم بهمن از جمهوری اسلامی ایران خواست تا گام نخست را در جهت بهبود روابط با کشورهای منطقه و آمریکا بردارد و مشخص کند که قصد تولید سلاح هستهای ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، او در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت مرتبطترین پرسش، مربوط به ایران، و روابط ایران با اسرائیل و ایالات متحده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد ابراز امیدواری کرد که مقامات حکومت ایران متوجه شوند که مهم است یک بار برای همیشه روشن کنند که از داشتن سلاح هستهای صرف نظر میکنند، و همزمان، با سایر کشورهای منطقه تعامل سازنده دارند.