گفت‌وگوی ترامپ و مارکو روبیو با محمد بن سلمان، درباره جمهوری اسلامی

وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر خارجه جدید این کشور، با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، درباره ایران و گروگان‌های اسرائیلی در غزه گفت‌وگو کرده است.

این تماس تلفنی که روز چهارشنبه سوم بهمن انجام شده، نخستین گفت‌وگوی آقای روبیو با مقامات اسرائیلی از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در ایالات متحده محسوب می‌شود که در جریان آن بر حمایت واشینگتن از اسرائیل تاکید کرده است.

ترامپ و جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، هر دو در طول جنگ غزه و لبنان حامی اسرائیل بودند.

بر اساس اطلاعیه وزارت خارجه ایالات متحده، مارکو روبیو گفته است که «ادامه حمایت تزلزل‌ناپذیر ایالات متحده از اسرائیل، یکی از اولویت‌های اصلی دولت ترامپ است».
این اطلاعیه می‌افزاید که آقای روبیو به آقای نتانیاهو اطمینان داده است که واشینگتن به تلاش‌های «بی‌وقفه» خود برای آزادی باقی‌مانده گروگان‌های اسرائیلی در غزه ادامه خواهد داد.
وزارت خارجه ایالات متحده همچنین اعلام کرد که مارکو روبیو اظهار داشته که او به دنبال حل و فصل تهدیدات ایران و استفاده از فرصت‌ها برای صلح است.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، همچنین با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در مورد «تهدیدات جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن» گفت‌وگو کرد.
به گزارش وزارت خارجه آمریکا، روبیو در این گفت‌وگوی تلفنی از مشارکت و تلاش عربستان برای ارتقای صلح و ثبات منطقه قدردانی کرد.
روبیو و بن سلمان همچنین بر اهمیت همکاری واشنگتن و ریاض تاکید کردند. آقای روبیو تصریح کرد «مشتاقانه منتظر پیشبرد منافع مشترک در سوریه، لبنان، غزه و فراتر از آن» است.
روبیو و بن سلمان همچنین در مورد مزایای مشارکت اقتصادی ایالات متحده و عربستان سعودی و فرصت‌های رشد اقتصاد دو کشور در زمینه‌های مختلف از جمله هوش مصنوعی صحبت کردند.

در همین حال دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوری جدید ایالات متحده، تصمیم گرفت در اولین مکالمه تلفنی با یک رهبر خارجی، با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گفت‌وگو کند؛ تصمیمی که نشان‌دهنده اولویت‌های دولت ترامپ در سیاست خارجی است.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده در این تماس، برای گسترش پیمان‌های ابراهیم و دستیابی به توافق عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی ابراز تمایل کرد.
این توافق احتمالا بخشی از یک قرارداد دفاعی گسترده خواهد بود که ریاض در پی امضای آن با واشینگتن است؛ قراردادی که امنیت عربستان سعودی را در برابر حملات احتمالی تضمین می‌کند و به سرمایه‌گذاری عظیم سعودی‌ها در اقتصاد آمریکا منتهی خواهد شد.

رسانه‌های دولتی در عربستان سعودی نوشتند که ولیهد عربستان سعودی در این تماس تلفنی، به ترامپ گفته که دولت او مایل است طی چهار سال آینده سرمایه‌گذاری‌ در آمریکا را تا ۶۰۰ میلیارد دلار گسترش دهد و تاکید کرد که این رقم در صورت ایجاد فرصت‌های بیشتر، می‌تواند افزایش یابد.

به گزارش تایمز اسرائیل، ترامپ نیز در گفت‌وگو با شاهزاده محمد بن سلمان تاکید کرد که مشتاقانه منتظر همکاری‌های گسترده با ریاض برای پیشبرد منافع مشترک است. احتمال می‌رود که دو طرف درباره تصمیم ترامپ برای قرار دادن مجدد حوثی‌های یمن در فهرست سازمان‌های تروریستی ایالات متحده نیز صحبت کرده باشند. زیرا کاخ سفید این تصمیم را اندکی پس از این تماس تلفنی اعلام کرد؛ اقدامی که به نظر می‌رسد ریاض حامی اصلی آن بوده است.

عربستان سعودی مدت‌ها است با حملات حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران روبرو است و همچنان حامی دولت قانونی یمن و علیه این گروه‌ شورشی است که جنگ داخلی چندین ساله را در یمن آغاز کرده‌اند.

اولین دولت ترامپ هم حوثی‌ها را به‌عنوان گروهی تروریستی معرفی کرده بود، اما جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، به دلیل نگرانی از اینکه این اقدام و اعمال بالاترین سطح تحریم‌ها مانع کمک‌رسانی سازمان‌های امدادی به غیرنظامیان در یمن شود، این تصمیم را لغو کرد. اینک با پایان دوران ریاست‌جمهوری بایدن و پس از اینکه این گروه شورشی حملات جدید موشکی به اسرائیل و کشتی‌های تجاری در دریای سرخ را ادامه دادند‌ــ که بر اقتصاد جهانی تاثیر منفی شدیدی گذاشت‌ــ حالا ترامپ قصد دارد برچسب تروریستی را به کنار نام حوثی‌ها بازگرداند.

ترامپ اوایل روز پنجشنبه به وقت ایران، فرمانی اجرایی را امضا کرد که به وزارت خارجه آمریکا دستور می‌دهد ظرف ۳۰ روز گزارشی تهیه کند تا بر اساس آن حوثی‌ها مجددا گروهی تروریستی شناخته شوند. طبق این فرمان اجرایی انتظار می‌رود مارکو روبیو، وزیر خارجه جدید آمریکا، ظرف ۱۵ روز پس از دریافت این گزارش تروریستی بودن این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی را تایید کند.

این فرمان اجرایی همچنین تصریح می‌کند که سازمان توسعه بین‌المللی ایالات متحده و وزارت خارجه باید با هر نهادی در یمن که به حوثی‌ها پرداختی داشته یا علیه تلاش‌های بین‌المللی برای مبارزه با این گروه شورشی فعالیت کرده است، قطع رابطه کنند.

به گزارش تایمز اسرائیل، عربستان سعودی‌ها مدت‌ها است که به‌طور رسمی اعلام کرده توافق و صلح این کشور با اسرائیل، نیازمند ایجاد یک مسیر به سمت تشکیل دولت فلسطینی خواهد بود. از زمان آغاز جنگ غزه که با حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، ریاض این موضع‌گیری را تشدید کرد و نزدیکان ولیعهد عربستان سعودی اعلام کردند که او دیگر نمی‌تواند تنها به اقدام‌های نمادین اسرائیل رضایت دهد و برداشتن گام‌های عملی ضروری خواهد بود.

علاوه بر این، عربستان سعودی تاکید کرده بود که پایان کامل جنگ غزه هم شرطی اساسی برای ادامه مذاکرات عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو است.