حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم، با اشاره به آغاز دوران ریاستجمهوری ترامپ، اظهار کرد: در دوران معاصر، ایران و آمریکا بیش از هر دو کشور دیگری در حالت قطع روابط قرار داشتهاند و، چون دو طرف یکدیگر را به عنوان دشمن هم تعریف کردهاند، در ۴۵ سال اخیر با گذر زمان، تنشزدایی بین این دو نیز سختتر شده است و اکنون به دلیل حضور مجدد ترامپ در کاخ سفید، با شرایط خاصتری روبهرو هستیم.
وی با اشاره به روابط ایران و آمریکا در دولت اول ترامپ، افزود: از بعد از آخرین روزهای جنگ ایران و عراق که آمریکاییها وارد جنگ با جمهوری اسلامی شدند، دیگر هیچگاه تقابل نظامی در روابط بین دو کشور اتفاق نیفتاد تا دولت اول ترامپ که سه حادثه سرنگونی پهپاد آمریکایی در خاک ایران در خردادماه ۹۸، شهادت سردار سلیمانی و حمله به عینالاسد رخ داد و در دیماه ۹۸، ایران و آمریکا تا آستانه جنگ پیش رفتند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به اینکه در دولت اول ترامپ، ایران تأکید داشت که حاضر به مذاکره با این شخص نیست، گفت: اکنون، اما برخی از اعضای دولت پزشکیان، پالسهای مثبتی را برای مذاکره با آمریکا ارسال کردهاند و خواهان مذاکره با این کشور هستند و حتی خود رئیسجمهور نیز سعی کرده شرایط را برای مذاکرات دوجانبه به گونهای عادی نشان دهد. اما واقعیت این است که وضعیت روابط دو کشور اصلا عادی نیست.
فلاحتپیشه با اشاره به مصاحبه پزشکیان با شبکه NBC آمریکا، بیان کرد: اکنون این سوال جدی وجود دارد که آیا مسائل مطرحشده در این مصاحبه، بر اساس مجوزی بوده که رئیسجمهور در شورای عالی امنیت ملی دریافت کرده یا برعکس ایشان این مصاحبه را انجام داده تا شورای عالی امنیت ملی را تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه ما نمیتوانیم به این سوال پاسخ دهیم، اما واکنشهایی که نسبت به این مصاحبه شکل گرفت، نشان میدهد که احتمالا هنوز مجوز لازم برای مذاکره با آمریکا، به دولت داده نشده است. تا زمانی که اجازه مذاکره با آمریکا از سمت نهادهای تصمیمگیر صادر نشود، نشان دادن گاهوبیگاه چراغ سبز به آمریکا، کمکی به تامین منافع کشور نمیکند.
وی با بیان اینکه از سمت دیگر باید ببینیم رابطه با ایران چه جایگاهی در سیاست خارجی ترامپ دارد، عنوان کرد: معمولا هر کدام از روسای جمهور آمریکا، در نخستین روزهای کاری خود سیاستهای جدیدی را تعیین میکنند که عمدتا توسط دولت سابق اجرایی نشده و دولت جدید برای اجرای آنها عجله دارد. ترامپ در ۴ سال اخیر نیز تیم خود را حفظ کرد و مشغول تدوین سیاستهای مختلف بود؛ لذا سیاستهایی که ترامپ در روزهای نخست کاری خود امضاء خواهد کرد، بیش از سیاستهایی است که سایر روسای جمهور آمریکا امضا کردهاند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم ادامه داد: اگر ایران نیز موضوع یکی از این سیاستها باشد، یعنی جمهوری اسلامی یکی از اولویتهای دولت ترامپ است، اما باید ببینیم تصمیم دارد در قبال ایران سیاست فشار حداکثری را در پیش گیرد یا سیاست کاهش تنش و مذاکره را؟! در حالت اول ما ۴ سال پر نوسان بین ایران و آمریکا را پیش رو خواهیم داشت که شاید هیچ وقت هم منجر به مذاکره نشود. اما چنانچه حالت دوم اتفاق بیفتد، نشان میدهد که آمریکاییها با راهبرد تازهای روی کار آمدهاند و ممکن است در ایران نیز اجازه مذاکره صادر شود.
فلاحتپیشه با بیان اینکه احتمالا ترامپ سعی خواهد کرد دوگانه فشار و مذاکره را در قبال ایران پیش گیرد، افزود: یعنی از طرفی وزارت خزانهداری را مأمور میکند تحریمهای مرتبط با سیاست فشار حداکثری را آغاز کند و از طرف دیگر پیشنهاد مذاکره را هم به ایران خواهد داد. در چنین شرایطی هر گونه شتاب برای رفتن به سمت کمین تازه آمریکا، به ضرر ایران است.
این در حالیست که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه اول بهمن در انتقاد از سیاست دولت جو بایدن در برابر جمهوری اسلامی، گفت در دوره اول ریاست جمهوری او حکومت ایران ورشکسته بود و هیچ پولی نداشت که به حماس و حزبالله بدهد.
او که ساعاتی پس از ادای سوگند در میان هوادارانش در جشنی که در سالن «کپیتال وان ارنا» در شهر واشنگتن برگزار شد صحبت میکرد، اضافه کرد هر کسی با جمهوری اسلامی معامله و تجارت کند، اجازه ندارد که با ایالات متحده کار کند.
ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، از ژانویه ۲۰۱۷ تا ژانویه ۲۰۲۱، سیاست فشار حداکثری را علیه جمهوری اسلامی پیاده کرد و انتظار میرود که این سیاست را در دوره چهار ساله دوم ریاست جمهوری خود نیز پیگیری کند.
روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی خبری و تحلیلی پیشتر گزارش داد درحالیکه جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۴ با بحران شدید اقتصادی در داخل و شکستهایی در خاورمیانه روبهرو شد و در موقعیتی بسیار ضعیف قرار دارد، سال جدید میلادی نیز سال سختی برای آن خواهد بود، چرا که با رویارویی با دولت جدید دونالد ترامپ مواجه میشود.
طبق گزارش این روزنامه معتبر آمریکایی، که ۱۶ دی منتشر شد، دولت جدید ایالات متحده به ریاست جمهوری دونالد ترامپ برنامه دارد بهعنوان بخشی از تلاش تهاجمی خود برای مهار حمایت حکومت ایران از گروههای شبهنظامی در خاورمیانه، تحریمها علیه جمهوری اسلامی را افزایش دهد.
طبق آن گزارش، تیم دونالد ترامپ پیش از روی کار آمدن رسمی او در اول بهمن، همچنین در حال بررسی گزینههایی از جمله گزینه حملات هوایی است تا مانع از ساخت سلاح هستهای از سوی جمهوری اسلامی ایران شود.