ابراز امیدواری رهبران جدید سوریه و لبنان و واکنش‌ رهبران جهان به بازگشت دونالد ترامپ

رهبران کشورهای مختلف در سراسر جهان در پیام‌های مختلفی آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده را به او تبریک گفتند.
مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه اول بهمن در داخل ساختمان کنگره برگزار شد و او دومین دولت خود را پس از چهار سال آغاز کرد.
آقای ترامپ که ۷۸ سال دارد در سخنرانی پس از مراسم تحلیف از «آغاز عصر طلایی آمریکا» سخن گفت و افزود: «اجازه نخواهیم که از ما سوء استفاده شود.»

احمد الشرع رئیس دولت جدید سوریه طی پیامی، آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده را تبریک گفت.
وی ضمن تبریک آغاز دوره ریاست جمهوری ترامپ، گفت که ترامپ رهبر قدرتمندی است که توانایی برقراری صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه را دارد.

احمد الشرع، گفت: «دهه گذشته مملو از رنج زیاد برای مردم سوریه بود، آنهم با درگیری‌هایی که ملت ما را ویران و منطقه را بی‌ثبات کرد. ما مطمئن هستیم که دونالد ترامپ، رهبری برای بازگرداندن صلح به خاورمیانه و ثبات به منطقه است.»
وی همچنین تأکید کرد، دمشق به دنبال بهبود روابط با واشینگتن بر اساس گفت‌وگو و تفاهم است.

الشرع همچنین افزود: «ما اطمینان داریم که با این دولت، ایالات متحده و سوریه فرصت را برای ایجاد شراکتی که آرزوهای دو کشور را بازتاب دهد، غنیمت خواهند شمرد.»

دولت جو بایدن رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، از لغو تحریم‌ها علیه سوریه که توسط «هیئت تحریر الشام» با رهبری احمد الشرع اداره می‌شود امتناع کرد، اما برخی از محدودیت‌ها را کاهش داد و مسئله «لغو کامل تحریم‌ها» را به دولت ترامپ واگذار کرد.

ترامپ پیشتر گفته بود که آنچه در سوریه می‌گذرد برای کشورش اهمیتی ندارد و پس از سقوط اسد گفت: «این جنگ آنهاست، نه جنگ ما». او همچنین آن زمان معتقد بود که ترکیه است که اکنون بر صحنه سوریه تسلط دارد و نیروهای نظامی آن کشور هستند که بر سوریه تسلط یافته‌اند.

در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، او طرفدار خروج نیروهای آمریکایی از خاک سوریه بود، اما بعداً از این تصمیم منصرف شد.

در حال حاضر، نزدیک به دو هزار سرباز آمریکایی هنوز در سوریه حضور دارند.
در دسامبر ۲۰۲۴ وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به طور علنی اعلام کرده بود که 900 سرباز آمریکایی در سوریه حضور دارند.

جوزف عون، رئیس جمهور لبنان نیز به ترامپ تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که حضور وی در کاخ سفید به تقویت روابط دوجانبه کمک کند.

پارلمان لبنان در اوایل ماه جاری، عون را که یک فرمانده ارتش مورد حمایت آمریکا بود، به عنوان رئیس‌جمهور جدید این کشور انتخاب کرد تا به یک بن‌بست سیاسی چند ساله پایان داده شود.
فرانسه، مصر، قطر و عربستان سعودی از دیگر حامیان جوزف اون برای رسیدن او به مقام ریاست جمهوری بودند.

در بیانیه منتشر شده توسط دفتر ریاست جمهوری لبنان آمده که عون «مطمئن» است روی کار آمدن آقای ترامپ «نیروی جدیدی به روابط لبنان و آمریکا خواهد داد».
جوزف عون در این بیانیه می‌گوید: «برای شما در اداره کشورتان در جهت پیشرفت و شکوفایی بیشتر آرزوی موفقیت دارم. من مطمئن هستم که حضور شما در صدر دولت، نیروی جدیدی به روابط لبنان و آمریکا خواهد داد و میل مشترک برای تقویت و توسعه این رابطه در همه زمینه‌ها تقویت خواهد شد. به ویژه با توجه به این واقعیت که شما در کنار لبنان ایستاده‌اید و به کمک به این کشور برای دستیابی به ثبات، حاکمیت و تولد دوباره پس از شرایط دشواری که از سر گذرانده است، ادامه می‌دهید. کشور شما به عنوان یک دوست، نقش مهمی در پایان دادن به یک مرحله دشوار در لبنان و گذار به افق جدیدی از امنیت و آرامش ایفا کرده است.»

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز ضمن تبریک آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، برای تقویت روابط دو کشور ابراز امیدواری کرد.
او در جریان نشست شورای امنیت روسیه که معمولاً از راه دور برگزار می‌شود، به دونالد ترامپ به‌عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده تبریک گفت.

او گفت که از سخنان رئیس جمهور تازه آمریکا و اعضای تیمش، مبنی بر تمایلشان برای احیای تماس‌های مستقیم با روسیه «که توسط دولت در حال خروج بدون تقصیری از سوی ما قطع شده بود» استقبال می‌کند و افزود که گفتگو بین روسیه و ایالات متحده باید بر اساس برابری و احترام متقابل بنا شود.
پوتین تاکید کرد که مسکو هرگز گفتگو با واشنگتن را رها نکرده و همیشه آماده است تا «روابطی مبتنی بر همکاری را با هر دولتی در آمریکا» حفظ کند.
پوتین همچنین گفت که آماده گفتگو با واشنگتن در موضوع اوکراین است؛ بدون اینکه هیچ تمایلی برای کنار گذاشتن مواضع تند خود که از سال ۲۰۱۴ علیه اوکراین داشته، نشان دهد.
با این وجود افزود که در موضوع اوکراین، «هدف نباید یک آتش‌بس کوتاه… بلکه باید یک صلح پایدار باشد».

رسانه‌های آمریکایی نیز گزارش دادند که دونالد ترامپ از دستیارانش خواسته تا در آغازین روزهای کارش در کاخ سفید، امکان برقراری یک تماس تلفنی میان او و پوتین را فراهم کنند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، هم در پیام خود از آقای ترامپ به عنوان رهبری «پر اراده» یاد کرد و گفت که سیاست او برای برقراری صلح فرصتی برای تقویت رهبری آمریکا و دستیابی به یک صلح بلندمدت و عادلانه است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، نیز با اشاره به اظهارات آقای ترامپ درباره پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین گفت کشورش آماده است هر اقدام لازمی را برای حل سریع این منازعه انجام دهد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هم با اشاره به تلاش‌های دونالد ترامپ برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی در غزه گفت که آماده همکاری با او «برای بازگرداندن بقیه گروگان‌ها، نابودی امکانات حماس و پایان دادن به حاکمیت حماس در غزه» است.

رهبران کشورهای اروپایی از جمله جورجا ملونی نخست وزیر ایتالیا، کی‌یر استارمر نخست وزیر بریتانیا،َ و اولاف شولتز صدر اعظم آلمان، از روابط فعلی بین کشورهای خود و ایالات متحده تمجید کردند و خواستار حفظ روابط مستحکم واشینگتن با اتحادیه اروپا شدند.

مقام‌های ایران بجز اظهار نظرهای هفته‌های اخیر، واکنشی رسمی به شروع دولت دوم دونالد ترامپ نشان نداده‌اند.
ساعاتی پیش از مراسم تحلیف روز دوشنبه، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران با انتقاد از سیاست‌های دولت جو بایدن ابراز امیدواری کرد که دولت جدید دونالد ترامپ در قبال تهران سیاست‌هایی «واقع‌گرایانه و مبتنی بر حقوق بین‌الملل» در پیش بگیرد.

عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران، هم با بیان اینکه «نمی‌دانم چرا هر وقت من می‌آیم ترامپ هم پیدایش می‌شود» در برنامه‌ای تلویزیونی گفت: «پیش‌بینی‌های لازم را کرده‌ایم.»

همسایگان و کشورهای نزدیک به ایالات متحده نیز پیام‌های مختلفی درباره آغاز به کار دولت جدید دونالد ترامپ منتشر کردند.

لولا دا سیلوا، رئیس جمهور برزیل، از روابط مستحکم کشورش با ایالات متحده در زمینه‌های مختلف تمجید کرد.

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، هم ضمن تبریک به آقای ترامپ یادآور شد که دو کشور «موفق‌ترین شراکت اقتصادی را در جهان دارند» و «ما فرصت همکاری دوباره با یکدیگر را داریم».

دونالد ترامپ پیش از این کانادا را تهدید کرده است که اگر سیاست سخت‌گیرانه‌ای در کنترل مرزهای مشترک و جلوگیری از ورود مواد مخدر به آمریکا در پیش نگیرد تعرفه‌های سنگینی بر کالاهای وارداتی از آن کشور وضع خواهد کرد.

میگوئل دیاز کانل، رئیس جمهور کوبا، نیز از دونالد ترامپ به دلیل بازگرداندن نام این کشور به فهرست دولت‌های حامی تروریسم به شدت انتقاد کرد و آن را «اقدامی استکباری و بی‌اعتنایی به حقیقت» خواند.

او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت تحریم‌های دولت قبلی آقای ترامپ علیه این کشور باعث «کمبود کالا» و همچنین مهاجرت کوبایی‌ها به ایالات متحده شد.

دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه با شعارهایی مانند «اول آمریکا» و «عظمت را به آمریکا برگردانید» برای دومین بار در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد.

او در نهایت موفق شد با کسب ۳۱۲ رای الکترال به پیروزی برسد و رقیب خود، کامالا هریس از حزب دموکرات را شکست بدهد.