پیام ترامپ به نشست مجمع داووس: با کاهش قیمت نفت جنگ اوکراین به پایان می‌رسد

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی ویدیویی خود در مجمع جهانی اقتصاد در داووس روز پنجشنبه چهارم بهمن برار با ۲۳ ژانویه کاهش قیمت نفت را به عنوان اهرمی برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین دانست.

ترامپ در این سخنرانی که به‌صورت غیرحضوری و آنلاین انجام شد، گفت: «اگر قیمت نفت کاهش یابد، جنگ روسیه و اوکراین فورا به پایان خواهد رسید. در حال حاضر، قیمت به قدری بالاست که این جنگ ادامه خواهد داشت. باید قیمت نفت را کاهش دهید.»
او افزود کشورهای حوزه خلیج فارس «باید مدت‌ها پیش این اقدام را انجام می‌دادند» چرا که آن‌ها «تا حدی» در قبال آنچه در منطقه در حال وقوع است، مسئولیت دارند.

ترامپ در دوران کارزار انتخاباتی خود بارها بر ضرورت پایان دادن به جنگ اوکراین تاکید کرده بود.
ترامپ پیش از این سخنرانی در سوم بهمن هشدار داده بود اگر به‌زودی توافقی درباره مناقشه اوکراین حاصل نشود، مالیات‌ها، تعرفه‌ها و تحریم‌های سنگینی را بر هر کالایی که از روسیه به آمریکا فروخته می‌شود، اعمال خواهد کرد.

خبرگزاری رویترز چهارم بهمن نوشت هم‌زمان با افزایش فشار‌های ترامپ بر مسکو برای خاتمه دادن به جنگ اوکراین، ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، نسبت به وخامت اوضاع اقتصادی این کشور در دوران جنگ ابراز نگرانی کرده است.

تاکید ترامپ بر لزوم کاهش قیمت نفت در حالی مطرح می‌شود که اقتصاد روسیه به‌طور گسترده‌ای به صادرات نفت و گاز وابسته است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیری‌های مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.

رییس‌جمهوری ایالات متحده در ادامه سخنرانی خود در مجمع جهانی اقتصاد، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، را «مردی فوق‌العاده» خواند و از او خواست میزان سرمایه‌گذاری ریاض در آمریکا را تا یک تریلیون دلار افزایش دهد؛ رقمی که پیش‌تر ۶۰۰ میلیارد دلار اعلام شده بود.
ترامپ ابراز اطمینان کرد عربستان سعودی با درخواست افزایش سرمایه‌گذاری در آمریکا موافقت می‌کند زیرا «ما با آن‌ها بسیار خوب بوده‌ایم».

کاخ سفید سوم بهمن اعلام کرد ترامپ و بن سلمان در مورد مسائل تجاری و «جاه‌طلبی‌های اقتصادی بین‌المللی» ریاض با یک‌دیگر گفت‌وگو کرده‌اند.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی نیز گزارش داد ریاض قصد دارد طی چهار سال آینده، ۶۰۰ میلیارد دلار برای افزایش سطح تجارت خود با آمریکا سرمایه‌گذاری کند.
این خبرگزاری نوشت بن سلمان در این تماس تلفنی به رییس‌جمهوری آمریکا گفته اصلاحات مورد انتظار دولت ترامپ می‌تواند «رشد اقتصادی بی‌سابقه‌ای» ایجاد کند و ریاض می‌خواهد با سرمایه‌گذاری‌های خود، از این فرصت بهره ببرد.

ترامپ بر لزوم تقویت صنعت نفت و گاز در آمریکا تأکید کرد و افزود که این امر نه تنها هزینه کالاها و خدمات را کاهش می‌دهد، بلکه ایالات متحده را به یک ابرقدرت تولیدی و مرکز جهانی هوش مصنوعی و ارزهای دیجیتال تبدیل می‌کند.

او همچنین از بانک‌های مرکزی جهان خواست که نرخ بهره را کاهش دهند و اعلام کرد که کنگره ایالات متحده بزرگ‌ترین کاهش مالیات در تاریخ آمریکا را تصویب خواهد کرد.

رئیس جمهور آمریکا در بخش دیگری از سخنرانی‌اش بار دیگر خواستار افزایش هزینه‌های دفاعی کشورهای عضو ناتو شد و پیشنهاد کرد که این کشورها به جای دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود، پنج درصد آن را به هزینه‌های دفاعی اختصاص دهند و تاکید کرد که دوران ریاست‌جمهوری او باعث خواهد شد که “جهان امن‌تر و آرام‌تر” شود.

سهم بیشتر کشورهای عضو ناتودر این رابطه، از جمله آلمان تاکنون حدود دو درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است. این کشورها اذعان دارند که این رقم پاسخگوی نیازهای دفاعی آنها نیست.

ترامپ که از کاخ سفید و از طریق ویدیوکنفرانس با نشست سالانه مجمع اقتصادی داووس در سوئیس صحبت می‌کرد، در سومین روز از ریاست‌جمهوری خود به بررسی مجموعه دستورات اجرایی‌ای پرداخت که از زمان سوگند خود امضا کرده بود. او مدعی شد که برای ایجاد تغییرات مورد نظرش از مردم آمریکا «پشت‌گرمی بزرگی» دریافت کرده است.

او سپس بار دیگر سیاست «چماق و هویج» خود را بیان کرد و گفت: «بیایید محصول خود را در آمریکا تولید کنید، ما به شما پایین‌ترین مالیات‌ها را در بین تمام کشورهای دنیا خواهیم داد.»

ترامپ ادامه داد: «اما اگر محصول خود را در آمریکا تولید نکنید، که البته این حق شماست، خیلی ساده، مجبور به پرداخت تعرفه خواهید شد که مقدار آن متفاوت است، اما تعرفه‌ای است که صدها میلیارد دلار و حتی تریلیون‌ها دلار به خزانه ما وارد می‌کند تا اقتصاد ما تقویت شود و بدهی‌ها تحت دولت ترامپ پرداخت شود.»

کارشناسان می‌گویند در آمریکا تعرفه‌ها که بر کالاها و خدمات وارداتی اعمال می‌شوند، عمدتاً توسط مصرف‌کنندگان نهایی پرداخت می‌شوند. آنها می‌گویند که در مورد ترامپ، اعمال تعرفه بر کالاهای اروپایی و سایر نقاط جهان می‌تواند قدرت خرید داخلی و اقتصاد آمریکا را تضعیف کند.
از جمله وعده‌های ترامپ بستن تعرفه‌های گمرکی سنگین بر کالاهای صاداراتی از جمله از چین و اتحادیه اروپا بوده است. کارشناسان اقتصادی نسبت به برنامه‌های ترامپ در این زمینه ابراز نگرانی می‌کنند و می‌گویند بسیاری از کالاهای مصرفی در آمریکا وارداتی هستنند و تولید آن‌ها در ایالات متحده به سادگی امکان‌پذیر نیست.
بسیاری شرکت‌ها نیز برای تولید خود به واردات از کشورهای دیگر وابسته‌اند و تعرفه‌های وارداتی هزینه تولید را برا‌ی آنها افزایش خواهد داد.