بسیج سپاه پاسدارن و تقاضا برای بودجه بیشتر

در حالی که چالش‌ها و انتقادها در خصوص بودجه همچنان ادامه دارد، بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی با اشاره به بودجه‌ی محدود بسیاری از نهادهای کلیدی در جامعه که به طور مستقیم با مردم در ارتباط دارند و تامبن‌کننده‌ی حقوق شهروندی نیز هستند، از اینکه بیشترین میزان بودجه به نهادهای خاص اختصاص یافته و به نهادهای توسعه‌ای و عمرانی، میزان کمتری بودجه اختصاص یافته، به شدت انتقاد می‌کنند. با وجود این محدودیت و با وجود انتقادهای گسترده از نحوه‌ی تخصیص بودجه، سردار نقدی معاون هماهنگ‌کننده‌ی سپاه خواستار افزایش بودجه بسیج و سپاه پاسداران شده است. بنا به گفته سیدحسین نقوی‌ حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، سردار نقدی که برای بررسی بودجه و اعتبارات سپاه پاسداران در نشست کمیسیون مذکور شرکت کرده، از مجلس خواسته است تا با در نظر گرفتن تورم و برنامه‌های آتی سپاه، و با توجه به ماموریت‌های سپاه پاسداران،‌ بودپجه سپاه را افزایش دهد. این درخواست در حالی صورت می‌گیرد که ایت‌الله خامنه‌ای چندین سال است بر ضرورت اقتصاد مقاومتی تاکید دارد و مسئولین کشور مردم را به طور مستمر به ریاضت اقتصادی دعوت می‌کنند. با این وصف و در حالی که بودجه‌های عمرانی هر‌سال رو به کاهش است و بودجه نهادهایی مانند سازمان مدیریت بحران و دیگر نهادهایی که به طور مستقیم با جان مردم سر وکار دارند، کاهش یافته است، ‌ سازمان‌های خاص و عقیدتی در کشور، علاوه بر آنکه نسبت به ساال‌های قبل افزایش بودجه داشته‌اند، در جلسات جانبی در مجلس نیز خواستار افزایش بودجه هستند. این در حالی است که چه بسیج و چه دیگر نهادهای کشور به خوبی می‌دانند که دولت با کمبود شدید نقدینگی مواجه است و حتی اگر این سازمان‌ها با مشکلات اقتصادی و کمبود اعتبار هم مواجه باشند، باید به تبعیت از آیت‌الله خامنه‌ای، مسیر مقاومت اقتصادی در پیش بگیرند، و با کاهش جدی هزینه‌های جاری، به دولت در این زمینه کمک کنند. برخی از تحلیل‌گران از انتظارات سپاه برای افزایش بودجه، ابراز شگفتی کرده‌اند که در حالی که فروش نفت ایران تقریبا به صفر رسیده و وضعیت تولید در شرایط بسیار نامناسبی قرار دارد و دولت ارزش افزوده‌ای نیز ندارد و مردم با فشار اقتصادی ناشی از تورم سرسام‌آور و کاهش جدی تولید و نیز صادرات روبروست و امکانی برای تولید پول نیز در اختیار ندارد که بتواند از ان برای افزایش بودجه ابن نهادها استفاده کند، خواستار افزایش بودجه‌ی نهاد و سازمان متبوع خود هستند.این در حالی است که سپاه پاسداران و نیز بسیج عمدتا بودجه مصرفی دارند و ارزش افزوده‌ای از نظر اقتصادی برای کشور ندارند و به ویژه بسیج نهادی کاملا مصرفی و خدماتی است.
نقدی همچنین در ادامه این جلسه با اشاره به اقدامات بسیج و سپاه در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه نظیر سیل، با اشاره به اقدامات سپاه در ابن خصوص این فعالیت‌ها را ایثارگرانه و خودجوش توصیف کرده و به استناد فعالیت‌های فداکارانه‌ی خود در زمان بحران خواستار بودجه بیشتر شده است.
اما در واقع و با وجود ادعاهای سپاه در خصوص فعالیت‌های ایثارگرانه در این خصوص، سپاه برای تمامی فعالیت‌هایی که در زمان بحران انجام می‌دهد فاکتورهای مفصلی به نهادهای دولتی ارسال و تمامی هزینه‌های انجام‌شده را به طور کامل از نهادهای دولتی دریافت می‌کند و در عین حال، با مداخله در نهادهای مسئول، فعالیت آنها را نیز که ماموریت اصلی انها در این حوزه تعریف شده مخدوش می‌کند.
سردار نقدی همچنین به فعالیت‌های صادقانه و خالصانه خاتم‌الانبیا در سراسر کشور نیز اشاره کرده و با بیان این که این نهاد در خط مقدم محرومیت‌زدایی و استکبارزدایی قرار دارد افزایش بودجه را امری ضرروی دانسته است. فعالیت‌های خاتم‌الانبیا مورد انتقاد گسترده بسیاری از کارشناسان و متخصصان قرار دارد. بسیاری از فعالیت‌های عمرانی خاتم‌النبیا در حوزه آب، منابع آبی را دچار اختلال و مشکل کرده و بسیاری از فعالان محیط زیستی یکی از دلایل اصلی بحران مدیریت بر منبع ابی در کشور را فعالیت‌های غیر محیط زیستی سپاه و به ویژه خاتم‌الانبیا اعلام کرده‌اند. انتقاد از فعالیت سپاه از سوی دیگر، فعالان محیط زیستی را نیز به شدت با چالش مواجه کرده و بسیاری از انها را به علت مداخله در بررسی فعالیت‌های سپاه در حوزه محیط زیست به مشقت انداخته و مورد تعقیب قضای قرار داده یا زندانی کرده است.