اصلاح‌طلبان و موقعییت جدید سیاسی در جامعه
اصلاح‌طلبان که نیروی اصلی و حامی روی کار آمدن حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور در سال ۱۳۹۲ بودند، در ماه‌های اخیر و به ویژه هفته‌های اخیر و در پی بروز درگیری‌های خیابانی و واکنش حسن روحانی نسبت به مردم، و انتخاب گزینه‌های نادرست توسط وی، با ابراز دلسردی نسبت به اقدامات حسن روحانی و خود او، ضمن آنکه عملکرد نادرست وی را مورد انتقاد قرار داده‌اند، اذعان می‌کنند که وی هزینه سنگینی را به جریان اصلاحات و همچنین جامعه ایران تحمیل کرده‌ است.
اصلاح‌طلبان با حمایت از روی کارآمدن حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور، حضور روحانی در قدرت را به عنوان یک روحانی میانه‌رو اعتدالی در حکومت، به عنوان یک گزینه‌ی سیاسی اثرگذار برای تعدیل تندروی‌های حاکمیت مدنظر داشتند و دوره‌ی وی را به عنوان دوره‌ی گذار از دولت احمدی نژاد به منظور آماده‌سازی فضای اجتماعی و سیاسی برای تقویت مجدد اصلاح‌طلبی و تجدید حیات اصلاح‌طلبی تلقی می‌کردند.
با این وصف به نظر می‌رسد اقدامات اخیر حسن روحانی، نه تنها اصلاح‌طلبان را نسبت به آینده سیاسی خود و نیز جامعه دچار تردید و سرگردانی و نگرانی مضاعف کرده است،‌ بلکه به علت تلقی متفاوت از چگونگی عملکرد سیاسی خود در آینده، دچار شکاف و دوگانگی نیز کرده است. عبدالله ناصری یکی از تحلیل‌گران سیاسی نزدیک به جریان اصلاح‌طلبان روز پنج‌شنبه، ضمن ابراز نارضایتی اصلاح‌طلبان از واکنش اخیر حسن روحانی نسبت به مناقشات خیابانی که در پی تغییر قیمت بنزین در ایران رخ داد،‌ اینکه جامعه به شرایطی برسد که حضور احمدی نژاد را آرزو کند، ناامیدکننده خواند و با اشاره به اینکه حسن روحانی از شعارهای انتخاباتی خود عدول کرده، اظهار داشت وی به دلیل عملکرد نامناسب هزینه سنگینی را بر ایران وارد کرده است.
وی ضمن تایید این موضوع که از دی ماه ۱۳۹۶ به این طرف یک دوگانه سیاسی جدید شکل گرفته و فعالان سیاسی وارد دوقطبی جدیدی شده‌اند، تاکید کرد با رنگ باختن جناح‌های سیاسی و موضع‌گیری‌های دوگانه اصلاح‌طلبان، خاطرنشان کرد که در شرایط جدید که برخی از اصلاح‌طلبان مواضع انتقادی خود را نسبت به دولت بیان کرده‌اند، تاکید کرد در این دوقطبی جدید، اصلاح طلبان و اصول‌گرانباید بر مبنای دوگانه جدید اعلام موضع کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید اصلاحات ضروری و فوری صورت پذیرد افزود در شرایط جدید هیچ اصلاح‌طلبی دیگر نمی‌تواند و نباید بدون در نظر گرفتن این دو گانه، در خصوص مسائل سیاسی کشور اعلام موضع و اظهارنظر کند.
ناصری ضمن شاره به اینکه دولت باید به حمایت خود از پابرهنگان و مستضعفان باز گردد افزود اگر دولت چنین اقدامی را انجام ندهد و همچنان نسبت به مطالبات و خواسته‌های عمومی شهروندان شفاف بماند، دوگانه و تضاد جامعه مدنی و حکومت بیشتر خواهد شد.
اظهارات ناصری در خصوص ضرورت توجه به مستضعفان و افراد ضعیف اقتصادی توسط دولت و حاکمیت و اینکه طبقات مستضعف به کانون اعتراضات تبدیل شده‌اند، در حالی عنوان می‌شود که آیت‌الله خامنه‌ای در دو روز گذشته به صراحت اعلام کرد مستضعفین مدنظر انقلاب اسلامی، اشاره به یک گروه ضعیف اقتصادی نیست و اشاره جمهوری اسلامی به ضرورت حمایت از مستضعفین،‌ به گروهی تاکید دارد که در مقابل ظلم مستکبران ضعیف نگه داشته شده‌اند.
ناصری در ادامه انتقاداتش از نحوه عملکرد حسن روحانی با بیان این موضوع که اگر روحانی کار مهمی انجام ندهد،‌ در سال ۱۴۰۰ موقعیتی بسیار نازل‌تر از احمدی نژاد خواهد داشت، کار مهم روحانی را جرات او در استعفا دادن دانست و تاکید کرد وی باید در یک سال و نیم باقیمانده حتما کاری انجام دهد تا سرنوشتی بدتر از احمدی‌نژاد پیدا نکند.
برخی از اصلاح‌طلبان اعتقاد دارند کنگره حزب اتحاد ملت که در هفته‌های آتی و به زودی برگزار خواهد شد، فرصت مناسبی برای اعلام موضع صریح اصلاح‌طلبان در خصوص اقدامات اخیر و عملکرد دولت خواهند بود و پیش‌بینی می‌کنند با ظهور انشقاق احتمالی در اصلاح‌طلبان، آنها باید تکلیف خود را با پیوند با قدرت فاسد یا مقاومت و خروج از حاکمیت روشن کنند و با شفافیت اعلام کنند.