در حالی که کمتر از دو هفته به زمان آغاز دومین مرحله تحریمهای امریکا علیه ایران، پس از خروج امریکا از برجام باقی مانده است، اخباری که در خصوص اقدامات بین/ المللی برای کاهش آسیبهای ناشی از بازگرداندن تحریمهای آمریکا علیه ایران، منتشر میشود حاکی از آن است که اروپا عزم جدی برای عمل به وعدههایی دارد که قول انجام آنها را به ایران داده است. در واکنش به تلاشهای ایران برای کاهش آثار منفی تحریمهای امریکا علیه ایران، اروپا وعده داده بود که همه تلاش خود را خواهد کرد تا ایران بتواند از منافع اقتصادی برجام برخوردار شود.
در این رابطه خبرگزاریهای بینالمللی گزارش دادهاند اروپا سازوکار جدید خود برای حمایت از برجام و تسهیل تجارت کشورها ببا ایران را از ۱۳ آبان آغاز خواهد کرد.
گرچه در این گزارشها تاکید شده است که در اولین مرحله آغاز اقدامات اروپا، این سازوکار به لحاظ شکلی فعال خواهد شد،اما در ژانویه ۲۰۱۹ امکان را خواهد یافت که به شکل عملیاتی آغاز به کار کند.
براساس گزارش ها تامین دفتر مرکزی برای سازوکار ویژه اتحادیه اروپا به این منظور که مدیریت روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها از طریق آن میسر باشد، یکی از مهمترین چالشهای دولتهای اروپایی است، چرا که هیچ کشور اروپایی هنوز حاضر نشده دفتر مشترک اقدام مالی را تاسیس کند.
امریکا گفته است همه تلاش خود را خواهد کرد که صادرات نفت ایران به صفر برساند و در عین حال، سردمداران این کشور تاکید کردهاند راههای برای تشدید تحریمها علیه ایران خواهند یافت.
این اقدامات از ۱۳ آبان سالروز حمله ایران به سفارت امریکا اجرایی خواهد شد و نگرانی زیادی برای تشدید بحرانهای اقتصادی ناشی از آن، در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد. اما ایران گفته است امریکا تاکنون هرچه توانسته، کرده است و در تاریخ ۱۳ آبان اقدام جدیدی نمانده است که بخواهد آن را علیه ایران اعمال کند.
قطع ارتباط ایران با سامانه سوئیفت، یکی از چالشهای جدی دولت ایران برای روابط تجاری و اقتصادی با دیگر کشورهاست. در حالی که انتظار میرود در پی تحریمهای امریکا، ارتباط ایران با شبکه سوئیفت مجدد قطع خواهد شد، برخی از مقامهای آمریکایی روز چهارشنبه گفتهاند انتظار میرود دولت ترامپ، ارتباط ایران با این سامانه را قطع نکند. برخی از سیاستمداران امریکایی گفتهاند ممکن است ترامپ امتیازویژه حفظ اتصال ایران با سوئیفت را عنوان امتیاز ویژهای برای اروپا در نظر بگیرد.
