در حالی که نگرانیها در خصوص حذف ارز ترجیحی که به گفتهی کارشناسان و تحلیلگران موجب افزایش شدید قیمتها خواهد شد، همچنان ادامه دارد، حسن عباسی معروفان سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفته است اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای ۴ قلم کالا تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت. وی در عین حال تاکید کرده است که این احتمال وجود دارد که تا قبل از پایان ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات نهادههای دامی برقرار است، گفته است اختصاص این ارز برای واردات نهادههای دامی، روغن، گندم و دارو تا اطلاع ثانوی ادامه دارد.
سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به لغو دو فوریت بررسی لایحه اصلاح ارز ترجیحی در مجلس، تاکید کرده است فعلا تصمیم جدیدی در باره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته نشده است. اما احتمال دارد که این تخصیص ارز ادامه پیدا کند و یا قبل از پایان سال حذف شود.
معروفان همچنین با رد اظهارات دولت ابراهیم رئیسی در این خصوص که دولت حسن روحانی کل ارز ترجیحی سال ۱۴۰۰ را مصرف کرده است، اظهار داشت دولت قبلی تصویب کرده بود که تا پایان آن دولت ۸ میلیارد دلار مصرف شود، و برای اختصاص در دولت جدید باید لایحه جدیدی به تصویب برسد.
وی در عین حال میزان توزیع نهادههای دامی در بین دامداران را کافی عنوان کرد و با بیان این موضوع که از ابتدای سال نهادههای لازم برای دامداران از طریق سامانه بازارگاه توزیع شده است، اظهار داشت میزان توزیع به اندازه نیاز بوده است.
وی دلیل ناراضی بودن دامداران و مرغداران از توزیع نهادهها را خشکسالی دانست و اظهار داشت تولید علوفه در سال جاری به دلیل خشکسالی ۴.۵ میلیون تن کاهش داشته است. وی تاکید کرده است که کاهش تولید گندم بر کاه و کلش که به عنوان خوراک دام استفاده میشود، تاثیر منفی گذاشته و تقاضا بر نهادههای دامی را بیشتر کرده است.
این مسئول وزارت جهاد کشاورزی در عین حال اظهار داشت سالانه نیاز به واردات ۳۱ میلیون تن انواع نهاده، گندم و روغن واردات وجود دارد که ۱۶ میلیون تن وارد شده و بقیه هم باید وارد شود.
برنامهریزان حوزهی اقتصادی توجه ندارند که تامین غذای موردنیاز دام با تاخیر زمانی ممکن نیست. در حالی که تنها ۳ ماه به پایان سال باقی مانده است، واردات نزدیک به نیمی از نهادهای موردنیاز، محقق نشده است و دامداران نمیتوانند تامین غذای دامهای خود را تا تامین آن توسط دولت به تاخیر بیندازند.
بسیاری از دامداریها به دلیل ناتوانی از تامین خوراک موردنیاز دامها مجبور به کشتار گستردهی دامهای خود شدند که به گفتهی کارشناسان تاثیر خود را در ماههای آینده بر تامین گوشت کشور خواهد گذاشت.
