حسین امیرعبداللهیان وزیرامور خارجه قبل از ترک نیویورک، با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی رفتار خود را بر اساس رفتار عملی آمریکاییها تنظیم خواهد کرد، گفت امریکاییها پیامهای متعارضی را از کانالهای رسانهای و دیپلماتیک منتقل میکنند، اما در عین حال خاطرنشان کرد این پیامهای متعارض مبنا و ملاک تصمیمگیری نهایی جمهوری اسلامی نیست. وی با اشاره به اینکه در سفر پنج روزه خود به نیویورک، این فرصت را پیدا کرده است که با حدود پنجاه مقام سیاسی ملاقات کند، همچنین خاطرنشان کرده است که دو نشست مهم با اصحاب رسانه، و اندیشکدهها و اساتید دانشگاهی آمریکا هم داشته است.
امیرعبداللهیان در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که کشورها از یکدیگر برای ملاقات با وزیر امور خارجه ایران سبقت میگرفتند، اظهار داشت به دلیل اهمیت جمهوری اسلامی ایران کشورها در ملاقات کردن و شنیدن سیاست دولت جدید جمهوری اسلامی ایران سعی می کردند از هم سبقت بگیرند.
آنچه که وزیر امور خارجه ایران آن را سبقت از یکدیگر برای شنیدن سیاستهای جمهوری اسلامی ایران عنوان میکند، در واقع ناشی از نگرانیهایی است که سیاستهای جمهوری اسلامی ایران میتواند بر امنیت منطقه و در مواردی جهان داشته باشد و با تشدید تنشهای بینالمللی، بحرانهای سیاسی و دیپلماتیک را در سطح منطقه و جهان افزایش دهد.
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه اگر این امکان را میداشت دو سه روز دیگر در نیویورک میماند، اظهار داشت بعضی از ملاقاتها در برنامه کاری وی وجود داشته است که وی به علت محدودیت زمانی و محدودیت وقت نتوانسته است این ملاقاتها را انجام دهد. وزیر امور خارجه ایران همچنین اظهار داشت برخی از ملاقاتها را به صورت تلفنی و در حاشیه اجلاس دنبال کرده است.
رئيس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین اظهار داشت در سفر به نیویورک این فرصت را یافته است که سیاست خارجی دولت سیزدهم را به روشنی برای طرفهای خارجی تبیین کند. وی تاکید کرد این کشورها همگی از محورها و رویکرد دولت جدید استقبال کردهاند.
امیرعبداللهیان همچنین با ابراز امیدواری در این خصوص که تمرکز دستگاه دیپلماسی بر توسعه همکاریهای اقتصادی و تجارت بینالملل است، اظهار داشت توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی و تمرکز بر تجارت بینالملل با کشورها در اولویت برنامههای وزارت امور خارجه قرار دارد.وی ابراز امیدواری کرد در آینده نه چندان دور، اتفاقات خوبی در عرصهی تجارت بینالملل رخ خواهد داد.
عبداللهیان همچنین در خصوص نحوه بازگشت ایران به برجام و مذاکرات وین، اظهار داشت در دیدار با گوترش دبیر کل سازمان ملل و نیز با وزرای خارجه فرانسه، آلمان و انگلیس و نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره بحث شده است.
وزیر امور خارجه ایران همچنین خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران در جلسهی اقناعی با اندیشکدهها، تاکید کرده است که بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، متانت، حکمت و منطق حاکم است، اما بر رفتار تصمیمگیرندههای کاخ سفید در آمریکا شتابزدگی و بیمنطقی حاکم شده است.
در خصوص زمان ادامه گفتگوهای برجامی، وزیر امور خارجه ایران پیش از این گفته بود که به زودی مذاکرات برجام آغاز میشود، اما کمی بعدتر اعلام کرد منظور جمهوری اسلامی ایران از به زودی، با ایالات متحده امریکا متفاوت است.
برخی ناظران دلیل این اظهارات متناقض را اختلافنظر در دولت دانسته و تاکید کردهاند که برخی از اختلافنظرها در دولت باعث شده است روند بازگشت ایران به مذاکرات به تاخیر بیافتد.
قاسم محبعلی، یکی از تحلیلگران سیاست خارجی گفته است جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه به زودی مذاکرات را از سر خواهد گرفت، به این معنی است که تاریخ مشخصی را برای ادامه مذاکرات در نظر ندارد.
محبعلی همچنین اظهار داشته است یکی از دلایل تاخیر در ادامه مذاکرات برجامی این است که در ایران هنوز در این خصوص که چه نهادی مسئول پیگیری مذاکرات هستهای باشد یا ترکیب تیم هسته ای متشکل از چه کسانی باشد، تصمیمگیری نشده است.
این تحلیلگر سیاست خارجی همچنین تاکید دارد که در جمهوری اسلامی در این خصوص که مذاکرات از چه نقطهای ادامه یابد و اینکه آیا مسائل جدید به گفتگوها اضافه شود، یا مذاکرات از نقطهای که متوقف شده ادامه یابد، تصمیمگیری نشده است.