در حالی که نگرانیها دربارهی سرانجام و سرنوشت برجام همچنان ادامه دارد، مقامهای ایرانی و دولت ایران، همچنان اقدامی که نشان دهد جمهوری اسلامی ایران در تلاش است تا با بازگرداندن امریکا به برجام، کمی از فشار بر اقتصاد ایران که زندگی مردم را سخت و وضعیت تولید و اقتصاد را روز به روز در ایران وخیمتر میکند، بکاهد.
دولت سیزدهم با حضور در دو اجلاس جهانی در آغاز شروع به کار دولت، و همچنین پذیرفته شدن در سازمان شانگهای و نیز ورود میلیونها واکسن کووید ۱۹ به ایران که دستاورد تلاشهای هلال احمر و نتیجه موافقت دولت قبلی با فعال شدن هلال احمر برای واردات واکسن است، موفقیتهای خود در زمینهی روابط بینالملل تلقی کرده است، و دچار این گمان شده است که برای حضور در بازار جهانی و بهبود شرایط اقتصادی، نیازی به تعامل با غرب و در راس آن، بهبود نسبی روابط تجاری و دیپلماتیک با ایالات متحده و بازگشت امریکا به برجام و رفع تحریمها ندارد.
مقامهای امریکایی همچنان بر آمادگی برای ادامهی روند گفتگوهای برجامی تاکید دارند، اما با توجه به خنثی بودن جمهوری اسلامی ایران در رابطه با بازگشت امریکا به برجام اقدام مثبتی هم در این خصوص صورت نمیگیرد.
بنا بر اخبار منتشرشدهی بینالمللی مقامهای امریکایی با اشاره اینکه پنجره احیای برجام باز است، تاکید کردهاند نشانهای از آمادگی ایران برای بازگشت به مذاکرات وجود ندارد. این مقام امریکایی همچنین گفته است، صبوری واشنگتن تا ابد ادامه نخواهد داشت. به گزارش بلومبرگ یک مقام امریکایی با بیان این موضوع که هیچ پیشرفتی در مورد مذاکرات وین در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل صورت نگرفته، گفته است تهران هنوز نشان نداده که آیا مایل است گفتوگوهای دیپلماتیک را در وین آغاز کند یا خیر.
بنا به گفتهی این مقام امریکایی، ایران حتی روشن نکرده که این گفتوگوها را از نقطهای که در ماه ژوئن متوقف شد از سر خواهد گرفت یا نه.
این مقام امریکایی همچنین گفته است ضربالاجل معینی برای ازسرگیری مذاکرات هسته ای ایران وجود ندارد، و اقدامات برای احیای مذاکرات برجام به پیشرفتهای فنی برنامه هستهای ایران و ارزیابی آمریکا و شرکای دیپلماتیک امریکا درباره تمایل یا عدم تمایل ایران برای احیای برجام بستگی دارد.
این اظهارات پس از آن صورت گرفته است که رسانههای بینالمللی تاکید کردهاند که طی نشست مجمع عمومی سازمان ملل، پیشرفتی در مذاکرات ایران صورت نگرفته است.
مقامهای ایرانی مدعی شده بودند که بخشی از مذاکرات نتیجه محور در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل و حین گفتگوها با کشورهای ۴+۱ در نیویورک صورت خواهد گرفت و وزارت امور خارجه ایران و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده بود، جمهوری اسلامی ایران در حاشیه نشست سازمان ملل، به مذاکرات برجامی با کشورهای ۴+۱ ادامه خواهد داد.
در همان حال امریکا تاکید کرده است که امریکا در مقابل گسترش برنامه ی هستهای جمهوری اسلامی ایران که با وجود توقف مذاکرات همچنان ادامه دارد، ساکت نخواهد نشست.
این در حالی است که انریکه مورا معاون سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات وین نیز در یک پیام توئیتری تاکید کرده است اجرای کامل برجام در اولویت اتحادیه اروپا قرار دارد. وی همچنین مدعی شده است که دولت جدید ایران اراده خود را برای بازگشت به مذاکرات اعلام کرده است.
با این وجود جمهوری اسلامی ایران اقدامات سریع و شفافی را که نشان دهد، برای بازگشت به مذاکرات عجله دارد، نشان نداده است.