نخستین سفر وزیر امور خارجه به مجمع عمومی سازمان ملل متحد

در حالی که امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران برای شرکت در نشست سالانه سازمان ملل عازم نیویورک است، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در نشست هفتگی خود با رسانه‌ها، ضمن بیان اینکه وی حدود ۴۵ ملاقات دوجانبه با وزرای خارجه کشورهای مختلف خواهد داشت،‌ اظهار داشت نشست وزرای خارجه ۱+۴ نیز در نیویورک برگزار خواهد شد.
وی افزود اگر دولت جمهوری اسلامی ایران تشخیص دهد که نشست ۱+۴ می‌تواند در مسیر مذاکره سودمند باشد، تصمیمات مربوط به آن را اتخاذ خواهد کرد.
خطیب زاده خاطرنشان کرد وزیر خارجه با همه وزرای خارجه ۱+۴ ملاقات‌های دوجانبه خواهد داشت. وی افزود اگر دستورکار ویژه‌ای باشد می‌تواند به صورت جمعی بین ایران و ۱+۴ برگزار شود.
خطیب زاده یادآور شد در حال حاضر در این باره تصمیمی اتخاذ نشده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور همچنین با اشاره به اینکه ایران برنامه‌ای برای ملاقات با مقامات آمریکایی در نیویورک ندارد، اظهار داشت اگر آمریکا یکجانبه‌گرایی را کنار بگذارد در مذاکرات وین اتفاقات مثبتی رخ خواهد داد.
وی آمریکا را ناقض برجام و قطعنامه‌های سازمان ملل دانست و تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران نه بیش از برجام چیزی خواهد داد و نه کمتر از برجام چیزی دریافت خواهد کرد.
خطیب زاده پیش از این نیز گفته بود ایالات متحده به رویکرد یکجانبه گرایانه در مذاکرات وین حضور دارد و تاکید کرده بود تنها در صورتی گفتگوهای وین در مسیر بهتری قرار می‌گیرد که امریکا رویکرد یکجانبه گرایی را در عمل و اجرا و رویکرد کنار بگذارد.
وی گفت بود تنها در صورتی امریکا قابل اعتماد است که این رویکرد را کنار بگذارد.
جمهوری اسلامی ایران همواره از رویکرد یک جانبه‌گرایانه‌ی امریکا در مذاکرات بین ایران و امریکا انتقاد کرده است و تاکید دارد که ادامه مذاکرات بین جمهوری اسلامی ایران و امریکا در قالب ۵+۱ تنها در صورتی امکان‌پذیر خواهد بود که ایالات متحده امریکا این رویکرد خود را کنار بگذارد، اما در واقع این خود ایران است که با رویکرد تک بعدی در خصوص مطالبات خود از برجام راه گفتگو و مذاکره را بسته است.
جمهوری اسلامی ایران اصرار دارد که فراتر از برجام تعهدی را از طرف کشورهای غربی نخواهد پذیرفت، اما بسیاری از ناظران تاکید دارند که جمهوری اسلامی ایران برای برقراری روابط عادی با جهان، و بازگشت روابط تجاری به حالت عادی، چاره‌ای غیر از کوتاه آمدن از برخی از مواضع خود ندارد. در همان حال بسیاری عنوان می‌کنند که جمهوری اسلامی با وجود لجاجت و پافشاری در خصوص مواضع خود، در نهایت، با منافع کمتر، و قدرت چانه‌زنی کمتر، مجبور خواهد شد تا برای عادی شدن روابط خود، امتیازات بیشتری را نیز در مذاکرات واگذار کند.