تماس رئیسی با رییس جمهور فرانسه و محافظه کاری دولت رئیسی در تصمیم گیری درحوزه برجام

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور روز یکشنبه در تماس تلفنی با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه، خواستار روابط خوب با اروپاشد وگفت دولت ایران از توسعه روابط با فرانسه به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری استقبال می‌کند و آمادگی دارد همکاری‌های جامع با اروپا را از فرانسه آغاز کند.وی خواستار ممانعت از دخالت عوامل برون‌زا در این روابط شد .
وی درباره موضوع افغانستان با تصریح به اینکه آمریکایی‌ها اشتباه بزرگی در افغانستان مرتکب شدند و 20 سال اشغال این کشور هیچ سودی برای مردم آن نداشته است، گفت در شرایط فعلی همه باید کمک کنند تا یک دولت فراگیر با مشارکت همه گروه‌ها در افغانستان تشکیل شود و اجازه دهیم مردم افغانستان سرنوشت خود را رقم بزنند.
رییسی همچنین درخصوص مذاکرات هسته‌ای، گفت ما با مذاکره مفید مخالفتی نداریم اما برنامه و نتیجه مذاکره باید لغو تحریم‌ها علیه ایران باشد، مذاکره برای مذاکره بی‌فایده است.
رئیس جمهور فرانسه در این گفت‌وگوی تلفنی همچنین با اشاره به موضوع هسته‌ای، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات وین در این زمینه با حضور ایران از سر گرفته شود. وی همچنین خواستار همکاری ایران با آژانس شد و خواستار پاسخ دادن به ابهامات و پرسشهای اخی آزانس شد . این اظهارات رییسی در مورد برجام درحالیست که برخی کارشناسان تردید و تعلل رییسی را عامل مهمی در ناتوانی در سیاست خارجی این دولت میدانند .
احمد شیرزاد نماینده مجلس ششم که در حوزه هسته ای نیز فارغ التحصیل است میگوید بر خلاف آنچه به نظر می رسد که انگار لنگرگاه سیاست خارجی ما در خارج از کشور است، ولی واقعیت نشان می دهد که لنگرگاه سیاست خارجی در داخل ایران و در سازوکارهای جناح های درون کشور تعریف می شود. وی می افزاید که دست به عصا عمل کردن رئیس جمهور در خصوص مذاکرات به ضرر کشور است
وی گفت به نظر می رسد که در خصوص حل مسائل سیاست خارجی، اختلافات داخلی جریان اصولگرا اهمیت بیشتری پیدا کرده است. به بیانی روشن تر، دولت آقای رئیسی این نگرانی را دارد که اگر در مذاکرات، با ابتکار عمل و شجاعتی سیاسی بخواهد مساله اصلی سیاست خارجی کشور را حل کند، آماج حملات و تهمت های جناح اصولگرا قرار گیرد.
ولی رئیسی با اینکه ظاهر شجاعانه ای دارد، اما به شدت محتاط عمل می کند و دلش نمی خواهد کسی از او رنجیده شود. به این دلیل است که می بینیم بسیار دست به عصا و آهسته عمل می کند. البته این رویه به ضرر کشور است و فرصت ها بسیار گذرا هستند. متاسفانه هر یک روز و هفته ای که در این حالت سپری می شود، ضررهای هنگفت میلیاردی برای کشور به دنبال دارد. و خود این فضای بلاتکلیفی موضوعی نیست که ضرورت داشته باشد.وی افزود زمینه مذاکرات و صورت مساله از چند ماه گذشته فراهم شده است. در واقع ما قریب به چهار ماه زمان را از دست داده ایم، صرفا به این خاطر که تکلیف انتخابات مشخص شود و پروسه حذف میانه روها از حاکمیت کامل شود. حالا که امروز این اتفاق افتاده است اگر دو سه ماه دیگر هم به این روال بگذرد تا آقای رئیسی بخواهد موافقت همه را جلب کند هیچ کاری پیش نخواهد رفت.
ورئیسی قادر نخواهد بود که برای انجام هر کاری، امضاء همه را بگیرد رئیسی باید به صحنه بیاید و با مسئولینی که در رده های بالای حاکمیتی هستند به یک جمع بندی و تصمیمی نهایی برسد. ایشان باید بداند که هر اقدامی در این زمینه بدون سروصدا و اعتراض نخواهد بود. اگر رئیس دولتی بخواهد ملاحظاتی بالا داشته باشد تا مورد اعتراض واقع نشود، هیچ کاری را پیش نخواهد برد.
وی گفت بخش هایی ازاصولگرایان چه به لحاظ منافع اقتصادی و چه از نظر ایدئولوژی، دنبال آن هستند که ایران هرگز به هیچ توافقی نرسد و همیشه در حالت تنش با قدرت های جهانی باشد. که همان کاسبان تحریم هستند بعید است که آقای رئیسی با این گروه به توافق برسد. ولی احتمالا با گروهی از اصولگرایان که معتقدند برجام و مذاکرات باید از جانب آنها به نتیجه برسد، به جمع بندی روشنی خواهد رسید.