در حالی که بسیاری از فعالان اجتماعی و مدنی خواستار محاکمه کسانی هستند که با تعلل در واردات واکسن، منجر به مرگ ده ها هزار ایرانی شدهاند، با پایان یافتن دولت حسن روحانی، مجوزهای لازم از طرف جمهوری اسلامی ایران برای واردات واکسن نیز وارد شده است و مقامهای ایران که پیش از این به فراوانی انواع واکسن افتخار میکردند، اکنون واردات واکسن را جزو افتخارات مدیریتی خود در مدیریت کرونا اعلام کردهاند.
روز یک شنبه هجدهمین محموله واکسن کرونا تهیه شده از سوی جمعیت هلالاحمر نیز که حاوی ۵ میلیون دوز واکسن بود، به وزارت بهداشت تحویل داده شد.
کریم همتی روز یکشنبه با اعلام این موضوع که واردات محمولههای ۵ میلیون دوزی واکسن به کشور ادامه خواهد داشت، اظهار داشت طبق تاکیدات رئیس جمهور در گفتوگوی زنده با مردم مبنی بر تامین چهل میلیون دُز واکسن در شهریور ماه، این روند با شتاب بیشتری ادامه خواهیم داشت.
وی موضوع واکسن را طبق اظهارات ابراهیم رئیسی موضوع محوری و کلیدی دولت دانست و با اشاره به اظهارات رئیسی در این خصوص که واکسیناسیون عمومی در گرو واردات واکسن است، اظهار داشت هلال احمر با تکیه بر گفته رئیس جمهور واکسیناسیون و واردات واکسن را در اولویت و محوریت اقدامات هلالاحمر قرار داده است.
در همان حال بهرام عیناللهی وزیر بهداشت هم با تلخ خواندن صحنههای عزاداری خانوادههای زیادی در روزهای اخیر، اولویت دولت سیزدهم را تامین سلامت، مدیریت کرونا و تسریع در واکسیناسیون عمومی دانست و خاطرنشان کرد مهمترین راهکار مدیریت کرونا، واکسیناسیون است. وی در عین حال با اذعان به تاخیری که در این خصوص وجود داشته است، به حجم بالای واردات واکسن به کشور اشاره کرد و اظهار داشت تا پایان ماه آینده، بخش عمدهای از واکسیناسیون عمومی در کشور انجام خواهد شد. وی یادآور شد طی ماههای آینده باید حدود 100 میلیون دوز واکسن تزریق شود.
این اظهارات در حالی توسط مسئولان دستاندرکار واکسیناسیون در دولت ابراهیم رئیسی عنوان میشود که سعید نمکی مسئول مدیریت کرونا در دو سال گذشته که هم وزیر بهداشت و هم رئیس ستاد کرونا بود، به جای مدیریت شرایط و مدیریت شرایط برای بهبود وضعیت واکسیناسیون در ایران، تمام وقت خود را به تمجید رهبری و همچنین بیان این اظهارات اختصاص میداد که ایران در زمینه مدیریت کرونا و پیشتاز است و کشورها با ایران تماس میگبرند و از وزارت بهداشت میخواهند که رمز و راز مدیریت کرونا را در اختیار آنها قرار دهد.
در همین حال مخبر که در دولت رئیسی عهده دار معاونت اولی شده است، در دوره مسئولیت خود بر ستاد اجرایی در جلسهای حضوری در حضور علی خامنهای اظهار داشت ستاد اجرایی در زمینه تولید واکسیناسیون از بسیاری ازکشورها پیشی خواهد گرفت. وی نیز در مقابل شخص خامنهای ادعا کرد نه تنها تولیدات ستاد به زودی نیاز داخلی به واکسن را تامین خواهد کرد، بلکه از کشورهای دیگر با ستاد تماس میگیرند و خواستار آن شدهاند که در نوبت دریافت واکسن جمهوری اسلامی قرار گیرند. به گفتهی ناظران، اظهارات و گزارش غلط و تماما دروغ مخبر در مقابل علی خامنهای یکی از عواملی است که وی واردات واکسن را ممنوع و تکیه بر واردات داخلی را به عنوان دستور کار اصلی وزارت بهداشت توصیه کرده است.
به گفته بسیاری از فعالان مدنی و اجتماعی، کسانی که با تعلل در واردات واکسن و همچنین ارائه گزارشهای نادرست زمینهی مرگ ده ها هزار ایرانی را فراهم کردند باید مورد محاکمه قرار گیرند.
وزیر بهداشت در عین حال تاکید کرد در آینده نزدیک دریافت بسیاری از خدمات منوط به داشتن کارت واکسن خواهد بود. وی همچنین خاطرنشان کرد خروج از کشور و شرکت در مراسم اربعین در عراق نیز مستلزم داشتن کارت واکسیناسیون خواهد بود.
این اظهارات نشان میدهد که دولت ظاهرا برنامهای برای واکسیناسیون زائران اربعین در دستور کار قرار داده است. بسیاری از زائران اربعین جزو کسانی هستند که از نظر سنی هنوز جزو گروه دریافتکنندههای واکسن قرار نگرفتهاند و تاکید وزیر بهداشت بر اینکه این افراد باید حتما واکسیناسیون شده باشند، تلویحا نشاندهندهی این موضوع است که وزارت بهداشت واکسیناسیون زائران اربعین را نیز در اولویت واکسیناسیون خود قرار داده است.
در عین حال اظهارات عیناللهی در خصوص ضرورت در اختیار داشت کارت واکسن برای دریافت بسیاری از خدمات در حالی توسط وزیر بهداشت عنوان میشود که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، به عنوان مهمترین مرجع اطلاعرسانی در خصوص واکسیناسیون و ترغیب مردم به واکسن زدن، بخش عمدهی برنامههای خود را به ارائه گزارشهایی در خصوص بیاثربودن واکسن و واکسیناسیون اختصاص داده است.