کریمی قدوسی نماینده شهر مشهد در مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، از اعضا جبهه پایداری که همواره یکی از مخالفان تند رو برجام بوده است و ارتباطات نزدیکی با نهاد رهبری دارد، در آخرین اظهارنظر خود درباره برجام، با اشاره به اینکه موضوع مذاکره همان متن برجام است، گفت موضوع گفتگو همانی است که در برجام آمده و نه یک پاراگراف کمتر و نه بیشتر نخواهد بود. وی متن برجام را متن مذاکره دانست و اظهار داشت آمریکاییها و اروپاییها در چند دور مذاکره اخیر، از فروردین به بعد، فراتر از متن برجام از ایران مطالباتی را مطرح کردند که خط قرمزهای جمهوری اسلامی است.
اظهارات کریمی قدوسی در این خصوص که فصلالخطاب گفتگوها و مذاکرات برجام است، در حالی عنوان میشود که از ابتدای امضای برجام تندترین انتقادات توسط همین افراد در خصوص برجام عنوان شد. بسیاری از همین افراد برجام را با قرارداد ترکمانچای مقایسه کردند و تاکید کردند که ظریف و تیم وی با امضای برجام به کشور خیانت کرده و پای قراردادی را امضا کردهاند که به جای آنکه امتیازاتی را برای ایران تامین کند، منفعلانه به خواستههای امریکا تن داده است.
به گفتهی کارشناسان و تحلیلگران، کارشکنیها در خصوص برجام موجب شد تا جمهوری اسلامی ایران نتواند از فرصت بینظیری که از طریق برجام برای جمهوری اسلامی ایران فراهم شده بود، استفاده کند. بسیاری از کارشناسان بارها گفتهاند اگر مخالفتها برای سرمایهگذاری خارجی و حضور سرمایهگذاران خارجی با جدیت ادامه نمییافت و امکان سرمایهگذاری گسترده خارجی برای ایران فراهم میشد، با خروج امریکا از برجام، این کشورها به سرعت نمیتوانستند از ایران خارج شوند و قراردادهای اندک خود را لغو کنند.
اکنون که فرصت کمنظیر استفاده از مزایای برجام از دست رفته است و در صورت بازگشت طرفین به برجام، فرصت بهرهبرداری از امتیازات آن کمتر از دوسال دیگر پایان خواهد یافت، مخالفان برجام در داخل ایران، به حامیان برجام تبدیل شده و برجام را توافقی قابل استناد و غیرقابل تغییر عنوان میکنند.
کریمی قدوسی در بخش دیگری از سخنانش، اظهار داشت هیچ راه حل دیپلماتیکی وجود ندارد که هم تحریم لغو شود و هم خطوط قرمز نظام مورد تهدید قرار نگیرد. وی افزود به دلیل کارشکنیهای امریکا، آیتالله خامنهای در آخرین دیدار خود با هیات دولت اظهار داشت که آمریکاییها یک قدم هم به جلو برنداشتهاند.
وی افزود پیام صریح آیتالله خامنهای به غرب این است که باید دست از زیادهخواهی بردارد. وی همچنین سیاست جمهوری اسلامی را لایتغیر دانست و گفت تاکید شده است که همه تحریمها باید لغو بشود.
این نماینده تندروی مجلس در ادامه اظهار داشت در صورت لغو تحریمها ایران راستیآزمایی خواهد کرد و در صورت تایید اقدامات امریکا، ایران به تعهدات خود باز میگردد. وی افزود اینکه امریکاییها پیام بدهند که درباره مسائل منطقهای باید مذاکراتی صورت بگیرد، زیادهخواهی است و جمهوری اسلامی به آن تن نخواهد داد. وی تاکید کرد تنها موضوع مورد مذاکره برجام خواهد بود.کریمی قدوسی همچنین اظهار داشت هیچگاه محدودیتی برای سرمایهگذاری امریکاییها وجود نداشته است، و سرمایهگذاری امریکاییها در بخش نفت حتی بعد از برجام مورد تاکید قرار گرفته بود .وی افزود اما امریکاییها به جای سرمایهگذاری در بخش نفت میخواستند با مک دونالد وارد تهران شوند.وی راه حل مساله را بازگشت به برجام دانست و تاکید کرد این، سیاست رهبری است، و سیاست شخصی افراد و رئیس جمهور یا وزیر امور خارجه نیست. کریمیقدوسی که امروز از بازگشت ایران به تعهدات در صورت بازگشت طرف آمریکایی به تعهدات برجامی خود، سخن میگوید، دی ماه گذشته در جریان سوال از جواد ظریف وزیر خارجه وقت گفته بود برجام مُرد و بوی گند آن مردم را آزرده کرده و این مجلس انقلابی با قانون انقلابی خود آن را دفن کرد.
جمهوری اسلامی،امریکا را به زیاده خواهی متهم میکند، اما لغو تمامی تحریمها که مورد تاکید جمهوری اسلامی است، به گفتهی برخی تحلیلگران موضوعی است که در چارچوب برجام قابل تحقق نیست. به گفته کارشناسان امریکا متعهد شده است که تحریمهای مربوط به برجام را لغو کند، اما برخی تحریمها هست که گرچه در زمان ترامپ وضع شده است، اما جزو تحریمهای برجامی و هستهای نیستند و جزو تحریمهای حقوق بشری هستند.
شرایط زندگی مردم روز به روز دشوارتر میشود و بهبود نسبی شرایط زندگی مردم، جز از طریق رفع تحریمها، بهبود شرایط اقتصادی، بهبود تولید و افزایش درآمدهای نفتی در ایران و ثبات قیمت ارز که از طریق رفع تحریمها ممکن خواهد بود، امکانپذیر نیست. اما به نظر نمیرسد که مقامهای جمهوری اسلامی همچنان بهبود شرایط زندگی مردم را در اولویت برنامههای خود قرار داده باشند.