اوجی وزیر نفت دولت رییسی ،روز چهارشنبه در اجلاس اپک با بیان این موضوع که میزان تولید نفت ایران به خاطر تحریمها کاهش یافته است، از آمادگی ایران برای رفع تحریمها خبر داد و اظهار داشت به محض برطرف شدن تحریمهای یکجانبه آمریکا، جمهوری اسلامی ایران با افزایش تولید نفت به بالاترین سطح ممکن، در راستای رفع مشکلات و جبران خسارتهای فراوان اقدام خواهد کرد.
وی در این جلسه که اولین حضور وی در نشست اوپک پلاس هم بود، اوپک را سازوکاری برای برقراری و حفظ ثبات در بازار جهانی نفت عنوان کرد و با اشاره به اینکه ایران یکی از اعضای موسس اوپک است، اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران با وجود فشارهای وارده ناشی از تحریمها، همواره از اصل همکاری ائتلاف اوپک پلاس حمایت کرده و به اصول و اهداف این همکاری پایبند بوده است.
به گفتهی کارشناسان و تحلیلگران، در شرایط تحریمی، همکاریها در اجلاس اوپک همواره به ضرر ایران تمام شده است. جمهوری اسلامی ایران به خاطر تحریمها از فروش نفت و استفاده از نقش خود در اوپک محروم شده است و در این بین قطر که نزدیکترین دوست و همراه جمهوری اسلامی در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس و عربستان که مخالف رژیم جمهوری اسلای است با افزایش تولید خود عملا نبود نفت ایران را جبران کردهاند
اوجی به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران ضمن تاکید بر این همکاریها، به منظور دفاع از کشور ایران، باید به این ناهمراهی تاکید و اشاره میکرد و تاکید میکرد که گرچه هدف اصلی اوپک حفظ تعادل نفت در جامعه جهانی است، اما هیچ یک از همپیمانان نباید اعضای اوپک را نادیده بگیرند وبه آسیبدیدگی آن کمک کنند.
به نظر میرسد که جمهوری اسلامی به علت عدم حضور در بازار نفت، جایگاه شکنندهای در اوپک پیدا کرده است و اوجی به عنوان نماینده مدافع جمهوری اسلامی ایران باید هم از تحریمهای جهانی و هم ناهمراهی اعضای اوپک با جمهوری اسلامی ایران به عنوان متحد چندده ساله انتقاد میکرد، اما از شواهد جلسه اوپک بر میآید که وی با سرافکندگی قول داده است که خسارتهای وارده را به محض رفع تحریمهای نفتی جبران خواهد کرد. وی گرچه در اظهارات خود تاکید کرد ایران به خاطر تحریمها از از تولید ۱.۸ میلیارد بشکه نفت و بیش از صد میلیارد دلار درآمد نفتی محروم شود، اما به نظر میرسد که به صراحت از اینکه شرایط ایجاد شده برای ایران از کنترل جمهوری اسلامی ایران خارج بوده است، حرفی نزده است. وی گرچه اظهار داشت اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه از سوی آمریکا بر دو عضو موسس اوپک، در تعارض با اصول و مقررات حقوق بینالملل است، اما اشارهای به این موضوع نکرد که کشورهای متحد اوپک علاوه بر حفظ تعادل بازار جهانی باید به عنوان یک متحد نفتی از حقوق همپیمانان خود نیز حمایت کنند.
ضمن اینکه این اظهارات در خصوص رفع مشکلات نفت اوپک توسط ایران بلافاصله پس از رفع تحریمهای نفتی، در حالی است که دولت ابراهیم رئیسی گفته است رفع مشکلات کشور را به رفع تحریمها پیوند نخواهد زد و بر خلاف آنچه که اوجی میگوید، عجلهای هم برای رفع تحریمها ندارد.
خامنهای رهبر جمهوری اسلامی هم به تیم دولت سیزدهم و دولت ابراهیم رئیسی دستور داده است که برنامهریزیهای خود را به رفع تحریمها پیوند نزند و در تلاش باشد تا مشکلات را بدون رفع تحریمها حل و فصل کند. وی تاکید کرده است که رفع تحریمها در اختیار جمهور اسلامی نیست
این در حالیست که لجاجت خامنه ای برای احیا برجام سبب شده که ملت ایران روزانه از صدو بیست میلیون درامد نفت و پتروشیمی محروم شود . انهم در شرایطی که اقتصاد ایران روز به روز کوچکتر میشود و مرگ صدها نفر بر اثر کورونا روی میدهد که میتوانست این اتفاق نیفتد
در ششماه گذشته مخالفت خامنه ای حداقل 18 میلیارد دلار به خزانه کشور خسارت وارد کرده است .