سیاست خارجی دولت رییسی، توهمات محاسباتی و بی توجه به حل تحریم‌ها

در حالی که بازار ارز و بورس، در انتظار تصمیمات دولت جدید درباره برجام، دارای بی‌ثباتی است و فعالان بازار با این نگرانی که تصمیمات حکومت درباره برجام چه تاثیری بر وضعیت بورس و ارز خواهد داشت، مواجهند، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه در آخرین اظهارات خود درباره برجام، حرف‌های امریکایی‌ها را تکراری خواند و اظهار داشت یک پروسه دو تا سه ماهه زمان می‌برد که دولت جدید مستقر شود و بتواند برنامه‌ریزی‌های لازم را در این خصوص انجام دهد. وی با بیان این موضوع که طرف‌های مذاکره خودشان این درک را دارند که متوجه شوند که دولت باید مستقر شود تا درباره‌ی نحوه انجام مذاکرات تصمیم‌گیری کند، گفت مذاکرات وین در دستور کار سیاست خارجی و دولت قرار دارد و پس از استقرار در این باره تصمیم‌گیری خواهد شد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد اولین اشتباه آمریکایی‌ها این است که گاهی در مصاحبه‌ها اعلام می‌کنند پیشنهادات آنها برای همیشه روی میز نخواهد ماند و اگر ایران در وین مذاکره نکند، امریکا گزینه‌های دیگری دارد. وزیر امور خارجه این حرف‌ها را تکراری و خسته‌کننده دانست و گفت امریکایی‌ها همیشه این حرف‌ها را می‌زنند.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه اظهاراتش با بیان این موضوع که خیلی شفاف به طرف مذاکره‌کننده اتحادیه اروپا گفته است آمریکائی‌ها تا یاد نگیرند مودبانه با ملت بزرگ ایران صحبت کنند، از ادبیات تهدید هیچ نتیجه‌ای نخواهند گرفت، گفته است امریکایی‌ها اگر بخواهند این ادبیات را ادامه دهند پیام سازنده‌ای برای دولت جدید نیست.
عبداللهیان در ادامه اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران خیلی شفاف به طرف مقابل اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران از مذاکره‌ای که منطق برای آن حاکم باشد استقبال می‌کند. وی افزود ایران به دنبال فرار از میز مذاکره نیست و تاکید کرد دولت سیزدهم مذاکره‌ای را مذاکره می‌داند که دستاوردهای ملموس در راستای تامین منافع و حقوق ملت ایران داشته باشد.
این اظهارات عبداللهیان در حالی عنوان می‌شود که دولت ابراهیم رئیسی متهم است که مذاکرات را تنها برای مذاکره انجام خواهد داد و تلاشی برای نتیجه‌محور بودن مذاکرات نخواهد کرد. به گفته ناظران و تحلیل‌گران، سابقه مذاکرات در دولت احمدی نژاد که عمدتا به سرپرستی سعید جلیلی انجام شد، این نگرانی را ایجاد کرده است که در دولت جدید هم جلسات مذاکرات به جای آنکه نتیجه محور باشد و برای تحقق اهداف خاصی ادامه پیدا کند، با شعارهای انقلابی و غیر عملیاتی ادامه خواهد یافت و در عمل به نتیجه عملیاتی که بهبود شرایط زندگی مردم، حتی از نظر روانی را به دنبال داشته باشد، ختم نخواهد شد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه سخنانش تاکید کرد سخنان وی خطاب به طرف‌های مذاکره، و پیام او، تاثیرات مثبت خود را در طرف مقابل داشته است. وی همچنین با بیان این موضوع که مجلس از مذاکرات حمایت نخواهد کرد اظهار داشت در جلساتی که برای رای اعتماد در کمیسیون‌های مختلف مجلس مخاطب قرار گرفته است، متوجه شده است که کار برای دولت بسیار سخت شده است. وی افزود اگر دولت قبل در مذاکرات به نتیجه می‌رسید، کار برای دولت راحت‌تر بود و مجلس راحت‌تر با مصوبه کنار می‌آمد، اما انتظار مجلس از دولت جدید این است که حقوق حداکثری ملت ایران در مذاکرات تامین شود.
عبداللهیان افزود به ایندلیل و با توجه به رویکرد مجلس به دولت جدید، از طرف اروپایی خواسته است باید به دنبال این باشند که رویکرد خود را در مذاکره تغییر دهند. وی افزود به آنها گفته است رویکرد اتلاف وقت را هیچ کسی نمی پذیرد.
با توجه به این اظهارات به نظر می‌رسد که باز هم بحران بی‌ثباتی در حوزه ارز و اقتصاد در انتظار کشور خواهد بود. نبود منابع ارزی در کشور به گفته کارشناسان دولت و کشور را با چالش‌های گسترده‌ای در زمینه ارز مواجه خواهد ساخت که نتیجه آن، وخیم‌تر شدن شرایط اقتصادی مردم و آسیب دیدگی بیشتر اقتصاد و مشکلات اقتصادی گسترده‌تر و عمیق‌تر دولت و مردم خواهد بود.