در حالیکه به گزارش رویترز براساس متن گفتگوی تلفنی اشرف غنی و جو بایدن روسای جمهوری آمریکا و افغانستان حوالی سه هفته قبل از سقوط دو لت افغانستان که به نظر میرسد آنها هیچ تصوری از سقوط بسیار سریع کابل به دست طالبان نداشتهاند و حتی آمادگی این موضوع را هم نداشتند چرا که در این گفتگو دو طرف در مورد ادامه کمکها، راهبرد سیاسی و تکنیکهای اطلاعاتی و رسانهای صحبت کردهاند و بایدن به غنی در مورد ادامه حمایت هوایی اطمینان میدهد اما درعین حال خواستار برنامه دقیق دولت برای مقابله با پیشروی طالبان نیز میشود.
حال به گزارش سی ان روز گذشته جو بایدن رئیس جمهوری امریکا که به دو دهه حضور نظامی آمریکا در افغانستان پایان داد در سخنانی سعی کرد که از تصمیمات خودش در این زمینه دفاع کند . وی گفت این تصمیم را دولت ترامپ گرفته و دولت ضعیف افغانستان نیز عوامل مهم این وضعییت هستند . وی همچنین اعمال استفاده از نیروی نظامی برای تغییر ساختار و تشکیل نظامهای سیاسی را در کشورهای دیگر مردود دانست .
وی گفت وقتی من وارد کاخ سفید شدم، طالبان در بهترین موقعیت نظامی خود بود و نصف افغانستان را کنترل میکرد. بنابراین یا باید خارج میشدیم یا افزایش منازعه پیش میآمد. دولت ترامپ با طالبان توافق کرده بود که آخرین روز حضور ما در آن کشور اول ماه مه است. همچنین برپایه توافق دولت پیشین آمریکا با طالبان بیش از پنج هزار از جنگجویان طالبان و رهبران آنها آزاد شدند. وی افزود اگر بیشتر میماندیم باید وارد دهه سوم حضور نظامی در آن کشور میشدیم. ولی ماموریت ما مبارزه با تروریسم بود نه ساختن یک دولت دموکراتیک در افغانستان؛ چیزی که برای سالهای طولانی نداشته است. ما از این تجربه درس گرفتهایم.
وی افزود به رغم حضور گروههای تروریستی در برخی از کشورها ما میتوانیم تروریستها را در هر مکان و زمان نابود کنیم و نیاز به حضور نیروی نظامی در محل نداریم.
جو بایدن در مورد عملیات خروج گفت من تصمیم به خروج را در ماه آوریل اعلام کردم و مهلت آخرین روز ماه اگوست را به عنوان پایان حضور نظامی بیان کردم با این تصور که نیروی نظامی افغانستان که هزاران میلیارد دلار صرف تجهیز و آموزش آن کردیم توان مقاومت در برابر طالبان را دارد. اما به علت وجود فساد و سوءمدیریت، سریعتر از آنکه تصور میشد از هم فروپاشید.او گفت: در ظرف کمی بیش از دو هفته ارتش آمریکا بیش از ۱۲۰هزار تن را از افغانستان خارج کرد که بین یکصد الی دویست شهروند آمریکایی در آن کشور ماندهاند که خودشان مانده اند جو بایدن به انتقادات در مورد اینکه باید خارج کردن اتباع را زودتر شروع میکرد نیز پاسخ داد و گفت: خارج کردن اتباع کشور درگیر هر جنگی، هیچگاه به صورت منظم صورت نمیگیرد و همواره آشفتگی به دنبال دارد.وی با هشدار به طالبان گفت: عملکرد آنها و نه گفتههایشان، ملاک رویکرد آتی جامعه جهانی با آنها است.انها باید به قطعنامه شورای امنیت ملل متحد که از طالبان خواسته آزادی عمل به افغانستانیهایی که بنا به ترک کشور را دارند بدهد، احترام بگذارند.
دولت امریکا قبلا اعلام کرده بود در صورت ممانعت طالبان از خارج شدن اتباع افعانستان کنترل دسترسی به بازارهای جهانی برای طالبان مورد تحریم خواهد گرفت و اعمال تحریم بر طالبان به رفتار آنها بستگی دارد.