رییس سازمان برنامه و بودجه دولت رییسی و انتقاد از بودجه سال جاری

در حالی که مجلس انقلابی، که نمیدانست چه کسی رییس جمهور میشود وتمام تلاش خود را کرد که با تغییرات مثبت در میزان حقوق و دریافتی کارکنان دولت و همچنین مستمری بگیران دولت، بودجه 1400 را علیرغم تمایل دولت و همچنین کارشناسان افزایش دهد، در حال حاضر که اصولگراها دولت را در اختیار گرفته‌اند و به خوبی در جریان مشکلات بودجه‌ای کشور، محدودیت‌های ریالی و ارزی کشور و خالی بودن خزانه در کنار کاهش جدی و بحرانی درآمدهای کشور مواجه شده‌اند، در تلاش هستند تا بودجه 1400 را غیرعلمی و نامناسب معرفی کنند و بار بودجه‌ای را که خود مجلس به بودجه تحمیل کرده است، از آن بردارد.
مسعود میرکاظمی که توسط ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس سازمان برنامه و بودجه معرفی شده است، بودجه سال ۱۴۰۰ را نامتناسب عنوان کرده و هشدار داده است که اگر دولت بخواهد ضریب بودجه سال جاری را در سال 1401، اضافه کند، با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
این هشدار توسط رئیس سازمان برنامه و بودجه در حالی عنوان می‌شود که طبق روال عادی تا 3 الی 4 ماه دیگر دولت باید بودجه سال 1401 را به مجلس ارائه کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین با اشاره به بحث وجود کسری بودجه، به مصارف سال گذشته کشور اشاره کرد که 30 درصد از آن، از طریق واگذاری دارایی‌های مالی مانند اوراق و 70 درصد از طریق منابع پایدار تامین شده است.
وی همچنین تاکید کرد باید به این سوال پاسخ داده شود که چرا افزایش رقم بودجه انجام گرفته است.
این اعتراض توسط رئیس سازمان برنامه و بودجه در حالی عنوان می‌شود که تمامی کارشناسان، دولت و متخصصان اقتصادی و اجتماعی در روزهای پایانی سال 1399 نسبت به عواقب اصرار مجلس برای افزایش هزینه‌های دولت به واسطه افزایش حقوق کارمندان، یکسان‌سازی حقوق بازنشستگان، و سایر هزینه‌هایی که به افزایش بودجه و بار مالی دولت می‌انجامید هشدار دادند، اما در نهایت هیچکدام از این مخالفت‌ها اثربخش نبود و دولت مجبور شد که علیرغم نظر کارشناسان و خواست دولت، بودجه را طبق خواست مجلس انقلابی افزایش دهد.
میرکاظمی همچنین با اشاره به اینکه منابع درآمدی پیش‌بینی‌شده ناشی از فروش نفت در بودجه امسال محقق نشده است، اظهار داشت دولت باید درباره منابع تأمین مالی و چگونگی افزایش درآمدها، بازنگری کند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه بودجه باید مبتنی بر مدیریت در مصارف، مدیریت شود، در عین حال فقدان منابع برای تامین بودجه را منجر به خلق نقدینگی و تورم دانست و تاکید کرد خلق نقدینگی علاوه بر تشدید مشکلات بودجه‌ای به افزایش فاصله طبقاتی به‌نفع مرفهین، هم می‌انجامد.
میرکاظمی در بخش دیگری از اظهاراتش به بحرانی بودن وضعیت ذخایر کالاهای اساسی در کشور اشاره کرد و اظهار داشت دولت در تلاش است تا ذخایر کالاهای اساسی را به وضع مطلوبی برساند.
وی همچنین راه حل رفع کسری بودجه سال جاری را در پیش گرفتن سیاست انقباضی دانست و تاکید کرد دولت باید تلاش کند تا خلق پول کمتری انجام دهد.
وی همچنین با توجه به محدودیت‌های بودجه‌ای برای اجرای طرح‌های عمرانی اظهار داشت با روند فعلی تامین بودجه برای طرح‌های عمرانی، تکمیل این طرح‌ها صدسال طول خواهد کشید.
میرکاظمی تاکید کرد در کنار تعیین طرح‌های اولویت‌دار هر استان، باید برای تکمیل طرح‌ها از مشارکت مردمی استفاده شود.
وی در عین حال اظهار داشت دولت امیدوار است که با در پیش گرفتن سیاست انقباضی و محدود کردن هزینه‌ها، بودجه را مدیریت کند.
میرکاظمی همچنین با اشاره به مشکلات تورمی کشور اظهار داشت تحریم فقط یکی از عوامل وضع موجود است و نباید همه چیز را سیاسی کرد. وی افزود باید از منابع، به شکل بهینه استفاده شود. رئیس سازمان برنامه و بودجه، به رتبه نخست تا دهم ایران در بسیاری از محصولات کشاورزی اشاره کرد و اظهار داشت با توجه به منابعی که در اختیار کشور است، ایران نباید کشور فقیری باشد و سطح زندگی مردم پایین باشد.
اظهارات میرکاظمی در خصوص استفاده از ظرفیت کشاورزی برای بهبود شرایط اقتصادی کشور در حالی عنوان می‌شود که شرایط آبی کشور مطلقا اجازه توسعه کشاورزی را به ایران نمی دهد و توسعه کشاورزی به بحران بزرگ‌تری در زمینه آب و پایداری سرزمین ایران منجر خواهد شد.