در حالی که آمار رسمی کشته شدههای کرونایی در ایران، به حدود 700 نفر در روز رسیده است و با وجود اقدامات دیرهنگام دولت ایران و حکومت جمهوری اسلامی برای خرید واکسن، واکسیناسیون گروههای مختلف صنفی و سنی در ایران به تازگی آغاز شده است و تنها بخش کوچکی از مردم واکسن خود را دریافت کردهاند، علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا روز یک شنبه با اشاره به اهمیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در کنار واکسیناسیون، تاکید کرد واکسیناسیون به تنهایی برای مقابله با کرونا کافی نیست. وی دلیل افزایش میزان مرگ و میر در امریکا را کاهش میزان مراعات پروتکلهای بهداشتی در امریکا عنوان کرد و گفت یکی از دلایل افزایش یافت مرگ و میر در این کشورها این است که این افراد پس از واکسیناسیون، رعایت پروتکلهای بهداشتی را به حداقل رسانده و ماسک را برداشتهاند. این در حالی است که برخی کنشگران در این کشورها تاکید دارند که دلیل ابتلای بالا به کرونا در امریکا و همچنین افزایش میزان مرگ و میر در این کشورها، نه عدم رعایت پروتکلها، بلکه عدم واکسیناسیون عمومی در این کشورهاست و تاکید دارند که در این کشورها تعداد زیادی از افراد از واکسیناسیون خودداری کردهاند و دلیل بالابودن میزان مرگ و میر را هم عدم واکسیناسیون و نه عدم رعایت پروتکلها عنوان میکنند و تاکید دارند که مبتلایان و فوتشدهها در امریکا کسانی هستند که واکسن نزدهاند.
در همین حال و با وجود تاکید صریح علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در خصوص عدم خرید واکسن از امریکا و انگلیس، دست اندرکاران نظام سلامت در ایران در روزهای اخیر با اشاره به اینکه از ابتدا هم ممنوعیت برای خرید واکسن فایزر و مدرنا وجود نداشته است، از انجام اقدامات اولیه برای خرید واکسن فایزر و مدرنا در ایران خبر داده و با بیان این موضوع که محدودیتی در تامین ارز هم وجود ندارد، تاکید کردهاند اقدامات لازم برای واردات واکسن مدرنا و فایزر انجام شده است.
رئیسی سخنگوی ستاد مقابله با کرونا با اشاره با اینکه پیش از این هم اراده کافی برای واردات وجود داشته و اقدامات لازم برای واردات واکسن انجام شده است، دلیل عدم دسترسی ایران به واکسن را واکسیناسیون کامل کشورهای تولیدکنندهی واکسن عنوان کرده و تاکید کرده است این کشورها تا واکسیناسیون خودشان تکمیل نمیشد به جمهوری اسلامی ایران واکسن نمیدادند.
وی همچنین با اشاره به خودداری امریکا از ارسال واکسنهای خریداری شده توسط کانادا به این کشور اظهار داشت کشور امریکا هم تا زمانی که واکسیناسیون 50 درصد از جمعیت خود را تکمیل نکرد، اجازه صادرات واکسن به کانادا را صادر نکرد.
رئیسی همچنین دلیل ارسال واکسن امریکایی به کشورهای همسایه ایران من جمله قطر، امارات و ترکیه را شرکت این کشورها در کارآزمایی بالینی واکسن عنوان کرد و اظهار داشت چون جمهوری اسلامی در این کارآزمایی بالینی شرکت نکرده است، سهمیهای هم دریافت نکرده است.
اظهارات رئیسی حتی اگر درست باشد، به علت پایین بودن میزان اعتماد اجتماعی در ایران و همچنین پایین بودن میزان سرمایه اجتماعی و کاهش اعتماد عمومی به اقدامات حاکمیتی در ایران، برای بسیاری از مردم قابل قبول نیست و با توجه به سوابق جمهوری اسلامی و به خصوص اظهارات صریح علی خامنهای در خصوص ممنوعیت واکسن، بسیاری تعلل در واردات واکسن به ایران را اقدامات عامدانه جمهوری اسلامی ایران در این خصوص میدانند و برای مردم خودداری کشورهای تولیدکننده واکسن از فروش و واگذاری واکسن به جمهوری اسلامی ایران قابل قبول نیست.
به علت بیاعتمادی به حکومت بسیاری از مردم، تمامی اقدامات دولت و حکومت ایران را در ضدیت با مردم عنوان می کنند و این بدبینی تا جایی پیش رفته است که برخی میزان بالای مرگ و میر در ایران در اثر کرونا را اقدام عامدانه حکومت ایران برای حذف و قتل عام مردم عنوان میکنند.
در همان حال و در حالی که مقامهای دست اندرکار نظام سلامت در ایران از واردات قریبالوقوع فایزر و دیگر واکسنهای امریکایی به ایران خبر دادهاند، برخی اخبار غیر رسمی حاکی از این است که در برخی از شهرهای ایران، من جمله مشهد و اهواز واکسن فایزر نیز در کنار دیگر واکسنهای عرضه شده در برخی مراکز واکسیناسیون عرضه شدهاند و امکان تزریق فایزر در برخی از این مراکز وجود دارد.
برخی ناظران چنین اقدامی را از طرف نظام سلامت در ایران بعید نمیدانند و تاکید دارند که با پایان یافتن دولت روحانی و با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، ممنوعیتهایی از این دست هم دیگر رنگ باختهاند و اولویت اول نظام جمهوری اسلامی افزایش رضایتمندی از دولت ابراهیم رئیسی است تا اعمال محدودیتهای پیشین.