طالبان و مواضع حکومت جمهوری اسلامی

واکنش‌های مثبت مقام‌ها در جمهوری اسلامی ایران، نسبت به روی کار آمدن طالبان در افغانستان همچنان ادامه دارد. پس از آنکه استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و نماینده مجلس، طالبان را جنبش اصیل منطقه خطاب کرد که با واکنش‌های تند فعالان سیاسی و اجتماعی مواجه شد، اکنون بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی با صراحت با تاکید بر مردمی بودن جنبش طالبان، استقرار طالبان در افغانستان را یکی از دلایل شکست سیاست‌های امریکا تلقی کرده و با تاکید بر مخالفت آیت‌الله خامنه‌ای با برقراری ارتباط با امریکا، اتفاقات افغانستان را یکی از دلایل دوراندیشی وی در خصوص رابطه با امریکا عنوان می‌کنند.
محمدرضا نقدی، معاون هماهنگ‌کننده سپاه روز سه شنبه با اشاره به تحولات افغانستان و فرار نیرو‌های آمریکایی از افغانستان، که به سقوط دولت‌ کابل و استقرار کامل طالبان در افغانستان انجامید، آن را درس عبرتی برای همه جهان و به خصوص کشور‌ها و دولتمردان وابسته به آمریکا دانست و با مقایسه‌ی آن با شکست شوروی و بریتانیا در افغانستان، آن را نشانه فروپاشی قدرت امریکا دانست.
وی همچنین پیروزی طالبان در افغانستان را پیروزی فقیرترین کشور دنیا بر ثروتمندترین کشور دنیا دانست و گفت مردم دنیا دیدند که چطور مردم یکی از فقیرترین کشور‌های دنیا با ثروتمندترین کشور دنیا با آن همه سازوبرگ نظامی درگیر شد و سرانجام این درگیری به شکست کشور ثروتمند و مستکبر منجر شد.
نقدی با اشاره به خروج امریکا از افغانستان، آن را نشانه‌ی ترس امریکا از طالبان دانست و اظهار داشت امریکا و ارتش امریکا در مقابل نیرویی اندک، توان مقاومت نداشت و با افتضاح و عجله نیروهایش را از افغانستان خارج کرد. وی همچنین کسانی را که با درماندگی به چرخ های هواپیما اویزان شده و کشته شدند را مزدوران امریکایی نامید و اظهار داشت همه این وقایع نشان داد که دنباله‌روی از آمریکا، جز ذلت و خفت به دنبال نخواهد داشت.
اظهارات نقدی در خصوص ترس امریکایی ها و خروج آنها به خاطر ترس از امریکا در حالی عنوان می‌شود که امریکا بارها عنوان کرده است که امریکا قرار نبوده برای همیشه در مقابل طالبان از مردم افغانستان حمایت کند. بایدن در توضیح دلایل خروج امریکا از افغانستان همچنین اعلام کرد قرار نیست امریکایی‌ها در جنگی شرکت کنند، که خود افغانستان‌ها حاضر به شرکت در آن جنگ نیستند.
ضمن اینکه نحوه روی کار آمدن طالبان در افغانستان و برخورد دولت‌های جهان و من جمله ایران با این گروه سیاسی و همچنین مذاکراتی که در ماه‌‎های اخیر بین این دولت ها و طالبان صورت گرفته، نشان داد که طالبان پیش از این، با تمام این دولت ها توافق کرده و موافقت نسبی آنها برای روی کارآمدن خود و استقرار دولت طالبانی در افغانستان را جلب کرده بودند. قبل از آغاز پیش‌روی‌های طالبان در افغانستان و حضور هیات طالبان در تهران و همچنین اقدام ترکیه برای کشیدن دیوار مرزی بین ایران و ترکیه که بسیاری آن را دوراندیشی دولت ترکیه برای جلوگیری از ورود غیرقانونی پناهجویان افغان می‌دانستند، نشان‌هایی است که نشان می‌دهد کشورهای منطقه از قدرت گرفتن قریب‌الوقوع طالبان در افغانستان اطلاع داشتند.
ضمن اینکه اظهارات نقدی در خصوص شکست ثروتمندترین دولت و ارتش دنیا در مقابل ضعیف ترین و فقیرترین مردم دنیا، در افغانستان در حالی عنوان می‌شود که در افغانستان مقاومتی توسط مردم علیه امریکا صورت نگرفت که بتوان آن را به شکست امریکا از مردم افغانستان یا حتی طالبان تعبیر کرد.
طابان بدون هیچ درگیری بین آنها با مردم محلی و همچنین نیروهای خارجی به قدرت رسیدند و هم نیروهای خارجی و هم مردم محلی، آگاهانه از مقابل نیروهای طالبان و بدون هیچ مقاومتی عقب‌نشینی کردند تا طالبان بدون خونریزی و درگیری به قدرت برسند.