وعده‌ های اژه‌ای برای بازگشت ایرانیان

د ر حالیکه بیش از دوازده نفر از افراد دوتابعییتی ایرانی در زندان جمهوری اسلامی به سر می برند .محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه روز دوشنبه در جلسه شورای عالی قوه قضائیه، با اشاره به کسانی که خارج از کشور حضور دارند و ایرانی‌های ساکن در خارج از کشور، اظهار داشت کسانی که به دلایلی ممنوع‌الخروج بوده‌اند، و نگران هستند که به محض ورود به کشور دستگیر شوند، می‌توانند با هماهنگی سیستم قضایی کشور، بدون آنکه بازداشت شوند به ایران برگردند.
وی با اشاره به اینکه این افراد نگران عدم رسیدگی به اتهامات آنها هستند، به این افراد اطمینان خاطر داد که نگرانی از دستگیری بلافاصله پس از ورود به کشور نداشته باشند.
وی که این اظهارات را در جلسه صبح روز دوشنبه در شورای عالی قوه قضاییه عنوان می‌کرد، یکی از مهم‌ترین وظایف قوه قضاییه را حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر دانست و یادآور شد همه باید هم به صورت فردی و به عنوان تشکیلات قضایی از کسانی که امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند، دفاع کنند.
اظهارات محسنی اژه‌ای در حمایت از امر به معروف و نهی از منکر در حالی بیان می‌شود که در ارومیه دو زن در واکنش به بدحجابی دو زن دیگر، آنها را زیر گرفتند و باعث مرگ آنها شدند. آنچه مقام‌های جمهوری اسلامی در سطح اظهار نظرهای فرهنگی عمل می‌کنند، توسط تندروها و افراط‌گرایان به عنوان اقداماتی خودسرانه تلقی می‌شود که معمولا به اقدامات خشونت آمیز با دیگر افراد در سطح جامعه می‌انجامد.
در همان حال، همانگونه که محسنی اژاه‌ای ادعا می‌کند، ورود بسیاری از افراد با پرونده‌ی امنیتی و قضایی به کشور آزاد است، اما مساله اصلی و مشکل اصلی خروج مجدد این افراد از ایران از یک سو و بازداشت این افراد توسط دستگاه قضائی از سوی دیگر است. تاکنون هم افراد برای ورود به کشور مشکلی نداشته‌اند، اما یا پس از ورود به کشور بازداشت شده‌ان یا آنکه با ضبط مدارک آنها در بدو ورود از آنها خواسته شده است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن خود را به دستگاه قضائی معرفی کنند.
گرچه برخی تحلیلگران هم این گمانه را مطرح کرده‌اند که ممکن است با روی کار آمدن دولت انقلابی، آنچه که مدنظر بسیاری از اصولگراها در ایران بود، برخوردها با گروه‌های سیاسی و متهمان امنیتی و سیاسی نیز تا حدودی متعادل‌تر و مسالمت‌جویانه‌تر شود. لذا برخی بعید نمی‌دانند حکومت از فرصتی که با روی کار آمدن دولت رئیسی و همچنین در اختیار گرفتن تمام قوا، برای نشان دادن چهره مثبت برای جمهوری اسلامی ایجاد شده است، استفاده کند و برخورد مسالمت‌آمیزتری با متهمان امنیتی داشته باشد و حتی امکان بازگشت این افراد را به کشور فراهم کند.
جمهوری اسلامی به سرمایه‌گذاری گسترده مالی نیاز دارد و بعید هم نیست که هدف از ورود این افراد به کشور و فعال شدن کنش‌های اقتصادی ونیز سرمایه اقتصادی این افراد را مدنظر قراردارد.
محسنی اژه‌ای همچنین به بازدید اخیر خود از بازداشتگاه‌های موقت و امنیتی اوین و گفتگو با این افراد اشاره کرد و به رؤسای کل دادگستری ها، دادستان‌ها و قضات دستور داد که هر چند وقت یک بار به بازداشتگاه‌ها و زندان‌ها سرکشی کنند.
به گفته برخی ناظران اقدام محسنی اژه‌ای از اوین و همچنین بند امنیتی که تاکنون سابقه نداشته است، بدعتی جدید در قوه قضائیه خواهد بود که می‌تواند امید به بهبود وضعیت زندانیان را تقویت کند. به گفته نعمت احمدی وکیل این زندانیان که بازدید محسنی اژه ای را بسیار مثبت ارزیابی کرده بود این اقدام می‌تواند به اقدامات مثبت بعدی در بهبود شرایط زندانیان امنیتی بینجامد. وی ملاقات مستقیم این زندانیان با رئیس قوه قضائیه را بسیار مثبت ارزیابی و تاکید کرده بود که این اقدام می‌تواند این فرصت را فراهم کند که این زندانیان مسائل خود را مستقیما با رئیس قوه قضائیه مطرح کنند.