در حالی که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران همچنان امیدوار بودند که در روز رایگیری برای انتخاب شهردار تهران، اعضای شورای شهر تهران، ملاحظات تخصصی و فرهنگی شهر تهران را مورد توجه قرار دهند و از انتخاب علیرضا زاکانی به عنوان شهردار تهران، اجتناب کنند، اما چنین اتفاقی رخ نداد و همانگونه که در رایگیری غیررسمی تعیین شده بود، علیرضا زاکانی کاندیدای پوششی ابراهیم رئیسی و بیاخلاقترین کاندیدای ریاست جمهوری در ایران، به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.
علیرضا زاکانی در حالی به عنوان شهردار تهران انتخاب شد که وی شرط اصلی برای انتخاب به عنوان شهردار شهر تهران، یعنی تحصیلات مرتبط را نداشت و با وجودی که تخصص وی در حوزه پزشکی هستهای است که ارتباطی با مدیریت شهری ندارد، با 18 رای به عنوان شهردار انتخاب شد.
انتخاب وی البته حاشیههای زیادی را به همراه داشت. علاوه بر آنکه مهدی چمران نارضایتی خود را از انتخاب وی عنوان کرده و گفته بود گروههایی با فشار به شورا اصرار دارند زاکانی را به عنوان شهردار انتخاب کنند، در روزهای نزدیک به انتخاب شهردار نیز اظهارات روحالله حسینیان نامزد جبهه پایداری در مجلس نیز به صورت گسترده در فضای مجازی منتشر شد که ادعا می کرد زاکانی در مجلس حضور پیدا نمیکند و حتی حضور فیزیکی نیز ندارد .همچنین مسعود پزشکیان نماینده تبریزکه کاندیدای ریاست جمهوری بود،نیز گفت حضور زاکانی در سمت شهرداری تهران مشکل قانونی دارد و باید سابقه اجرایی مرتبط با جایگاه شهرداری وجود داشته باشد. حداقل بر اساس اطلاعات همخوانی میان سِمت شهرداری و شخص نماینده قم نمی بینم؛ اگرچه زاکانی برای شهردار شدن باید از نمایندگی استعفا د
حضور زاکانی در شهرداری تهران علاوه بر این برای فعالان زن اجتماعی نیز حادثه ناخوشایندی تلقی میشود. وی که به طور رسمی دارای دو همسر نیز هست، احتمالا جزو معدود مدیر جمهوری اسلامی است که به طور رسمی و عمومی دارای دو همسر است.
وی که با 18 رای به عنوان نوزدهمین شهردار تهران پس از انقلاب اسلامی انتخاب شد، در رقابت با مازیار حسینی معاون پیشین شهرداری تهران و رئیس اسبق سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به این سمت انتخاب شد.
اعضای شورای شهر تهران در واکنش به عدم صلاحیت تخصصی زاکانی برای شهرداری تهران عنوان کردهاند که قانون برای این موضوع تغییر خواهد کرد.
وی که در حال حاضر رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی است، پیش از این گفته بود از طرف ابراهیم رئیسی وزارتخانههای مختلفی را به او پیشنهاد کرده است، اما وی تاکید کرده که ترجیح میدهد که در شهرداری پایتخت خدمت کند.
زاکانی پیش از این با بیان این موضوع که بهشت زهرا جای تدفین جدید ندارد، گفته بود بهشت زهرا را به یک مرکز فرهنگی تبدیل خواهد کرد.
بسیاری از فعالان اجتماعی با ابراز نگرانی از انتخاب زاکانی به عنوان شهردار تاکید کردهاند که حضور وی در شهرداری تهران تمامی فعالیتهای فرهنگی را که در سالهای گذشته توسط شورای شهر اصلاحطلب راهاندازی شده است متوقف خواهد کرد. به ویژه این نگرانی وجود دارد که تمامی اقداماتی که در حوزه کودکان کار ونیز افعانستانیهای مقیم تهران صورت گرفته متوقف شود و اقدامات فرهنگی در این خصوص متوقف شده و برنامههای حبس و جمع آوری که پیش از این در دستور کار شهرداری بوده است مجدد از سر گرفته شود.