در حالی که طرح صیانت فضای مجازی یا محدود سازی اینترنت روز دوشنبه در دستور کار مجلس قرار دارد و این طرح که به طرح حمایت از کاربران فضای مجازی، معروف است، در دستور کار جلسه مجمع عمومی فراکسیون انقلاب اسلامی قرار دارد، تعدادی از نمایندگان مجلس از تدوین طرحی در مخالفت با این طرح خبر دادهاند.اعتراض نمایندگان به طرح صیانت در حالی صورت میگیرد که پیش از این بخش مهمی از نهادهای مدنی و همچنین فعالان اجتماعی و مردم عادی طی بیانیههای جداگانه نسبت به اجرای طرح صیانت هشدار داده و اعتراض خود را بیان کردهاند. علاوه براین به نظر می رسد که در کنار فعالان مدنی و سیاسی، آیتالله جوادی آملی نیز با اعتراض نسبت به اجرای این طرح، تاکید کرده است که مراقبت از مفاسد فضای مجازی باید فردی باشد و با محدود کردن فضای مجازی نمی توان مانع از مفسده دیگران شد.
در ادامه اعتراضها تعدادی از نمایندگان مجلس نیز با اعتراض به اجرای این طرح تاکید کرده اند که طرح باید مجددا به رای گذاشته شود. در اعتراض این نمایندگان تاکید شده است که به علت به تعویق افتادن رایگیری، در هنگام رایگیری تعدادی از نمایندگان حضور نداشتهاند و به این دلیل رایگیری از اعتبار کافی برخوردار نیست.
در همان حال تاکید شده است که اگر رایگیری با حضور تمام نمایندگان صورت میگرفت، شانس تصویب و موافقت با این طرح بسیار پایین بود.
این اعتراض که در قالب درخواستی با موضوع مسکوت ماندن طرح صیانت از کاربران فضای مجازی از طرف گروهی از نمایندگان تقدیم رئیس مجلس شده و هیات رئیسه آن را اعلام وصول کرده است، با این هدف صورت گرفته که اجرای طرح متوقف شود. نمایندگان مخالف به دنبال بازگرداندن این طرح به صحن مجلس و رایگیری مجدد برای تصویب مسکوت ماندن آن هستند.
همچنین نمایندگان مخالف تاکید کردهاند که در شرایط فعلی کشور، رسیدگی به چنین طرحی در اولویت نیست. علاوه بر این نمایندگان تاکید کردهاند تصویب این طرح بر مشکلات و محدودیتهای متعددی که پاندمی کرونا و تحریمها برای مردم و کسبوکارهایشان ایجاد کرده، خواهد افزود.
بنا بر گزارشهای منتشر شده تعداد نمایندگان مخالف، حدود 48 نفر است، گرچه برخی منابع به صورت غیررسمی اعلام کردهاند که این نمایندگان حدود 58 نفر هستند.
این در حالی است که در زمان تصویب بررسی طرح صیانت تعداد ۲۰۹ نفر از ۲۹۰ نفر نماینده حضور داشتند و طرح با رای موافق ۱۲۱ نفر از آنها تصویب شد.
این اعتراضها در حالی صورت گرفته است که بنا به گفته بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران چنانچه این طرح نهایی و اجرا شود، مشکلات و چالش جدی در زمینه استفاده از فضای مجازی گریبانگیر مردم ایران خواهد شد و علاوه بر محدودیت دسترسی به فضای مجازی بین گروه های مختلف اجتماعی، شورای نظارت بر فضای مجازی اجازه پیدا میکند که هرگونه دخل و تصرفی در حوزه خصوصی مردم در فضای مجازی انجام دهد. بر اساس مفاد این طرح، شورای عالی نظارت بر فضای مجازی حتی اجازه خواهد داشت تا بدون اطلاع، محتوای ایمیل افراد را مورد بررسی قرار دهد.
نمایندگان مخالف اجرای طرح صیانت تاکید دارند که بر اساس قانون چنانچه ۲۵ نماینده مجلس خواستار مسکوت گذاشتن طرح شوند، این موضوع به رای گذاشته خواهد شد. این در حالی است که تعداد نمایندگان معترض بیش از 50 نفر عنوان شده است.
سید غنی نظریخانقاه، نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی، که از مخالفان اجرای طرح صیانت است، تاکید کرده است که نمایندگان موافق اجرای طرح، برخلاف آییننامه داخلی مجلس عمل کردهاند. وی گفته است این نمایندگان موافق، آنقدر کار را معطل کردهاند که نمایندگان حاضر مجلس را ترک کنند.
بنا به اظهارات وی، بسیاری از نمایندگان شهرستانها چهارشنبهها در حوزه انتخابیه خود حضور پیدا میکنند و بانیان طرح رایگیری را با این هدف به بعدازظهر موکول کردهاند که تعدادی از نمایندگان شهرستانی در مجلس حضور نداشته باشند.
بنا به گفته نظری خانقاناه، موضوع طوری مدیریت شده است تا نتیجه مورد نظر یک جمع مشخص تامین شود. وی همچنین خاطرنشان کرده است که اگر رایگیری ساعت ۱۰ تا ۱۱ صبح انجام میشد، این طرح رای لازم را کسب نمیکرد.
در عین حال کارشناسان تاکید دارند، حتی اگر مخالفتها با اجرای این طرح هم نباشد، به علت فقدان آمادگی کافی برای تامین زیرساختهای فنی این طرح، و اقدام عجولانه برای نهایی کردن این طرح، امکان اجرای آن در شرایط فعلی فراهم نخواهد بود و احتمالا جز صرف هزینهای هنگفت برای اجرای آن، بیاعتمادی بیشتر مردم و سلب اعتبار از قوانین مجلس، دستاورد دیگری برای مجلس و قوه قانونگذاری کشور نخواهد داشت و در نهایت با صرف هزینه هنگفت و ایجاد استرس و فشار روانی برای مردم، وضعیت فعلی همچنان ادامه خواهد یافت و تجربه تلاشها برای جایگزین کردن سروش به جای تلگرام تکرار خواهد شد؛ اقدامی که تلاش ها برای اجرای آن، جز صرف هزینهی بالا به نام حمایت از شبکه اجتماعی بومی، و شکست پروژه نتیجه دیگری نداشت.