سردرگمی و ریاکاری قوه قضاییه در مورد فیلترینگ رسانه‌های اجتماعی

در پی انتشار اخباری در خصوص ایلاغ فیلترینگ‌ اینستاگرام و وی پی انها ، مرکز رسانه قوه ‌قضاییه با صدور اطلاعیه‌ای، قوه‌ی قضائیه را از این اقدام مبرا کرد و ضمن تایید این ابلاغیه، این اقدام را نه تصمیم‌قوه‌ی قضائیه، بلکه تصمیم شخصی جاویدنیا معاون قضایی رییس کل دادگستری تهران جلوه داد.
در این‌ بیانیه تاکید شده است اقدام جاویدنیا در نوشتن نامه‌ فیلترینگ ‌اینستاگرام تخلف اداری بوده و وی به خاطر این اقدام تحت تعقیب دادسرای انتظامی قضات قرار گرفته است.

نامه مربوط به فیلترینگ که در درز اطلاعاتی در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته، با عنوان خیلی محرمانه، نشان می‌دهد قوه‌قضاییه در صدد فیلتر اینستاگرام و تشدید محدودیت‌ها در گوگل‌ پلی و وی‌پی‌ان‌‌ها بوده است.
در این نامه از شرکت ارتباطات زیرساخت، مدیران همراه اول، ایرانسل و رایتل و شرکت‌های دارنده پروانه ارائه خدمات دسترسی خواسته شده تا دستورات مربوط به پالایش فضای مجازی شامل اینستاگرام، گوگل‌پلی و وی‌پی‌ان‌ها و فیلتر‌شکن‌ها را در اسرع وقت اجرا کنند.
اما در همان حال قوه فضائیه با تکذیب ازتباط این نامه و‌تصمیم‌با قوه قضائیه، خواستار برخورد قوه قضاییه با نگارنده نامه فیلترینگ اینستاگرام در آستانه انتخابات شده است.
به گفته فوه قضائیه جاویدنیا به خاطر صدور این دستور و ارسال نامه فیلترینگ اینستاگرام، تحت تعقیب دادسرای انتظامی قضات قرار گرفته است. گفته شده است اقدام جاویدنیا درنوشتن چنین نامه‌ای یک تخلف اداری و مداخله‌ای خارج از وظایف و اختیارات وی بوده است.
لازم است مورد توجه قرار گیرد که جاویدنیا همواره یکی از مدافعان فیلترینگ فضای مجازی بوده است و‌ با فعالیت به عنوان معاون محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور در امور فضای مجازی، در این حوزه تصمیم‌گیر و‌ تاثیرگذار بوده است.
گرچه قوه قضائیه از اقدام‌ جاویدنیا تبری جسته و آن را خلاف خواست قوه قضائیه دانسته است، اما با توجه به اصرار همیشگی قوه قضائیه بر فیلتر تلگرام، به نظر میرسد که عقب‌نشینی قوه قضائیه در خصوص فیلترینگ ‌اینستاگرام‌ تنها در راستای همزمانی با انتخابات باشد و قوه قضايیه این اقدام را برای کاهش فشار اجتماعی در دوران انتخابات انجام داده نه این اینکه ذاتا اعتقادی به انتخابات داشته باشد.
موضوعی که در سخنان حسن روحانی رئیس جمهور هم‌ در جلسه هیات دولت مورد تاکید قرار گرفت و‌ وی خواستار ان شد که افراد و کاندیداهای ریاست جمهوری رویکرد خود نسبت به باز بودن فضای مجازی و رسانه‌ای را به صراحت بیان کنند تا مردم‌ امکان انتخاب بین رویکردهای تندروانه ‌و کندروانه را داشته باشند.
روحانی به صراحت خواستار آن شد که کاندیداها برای تاثیرگذاری بر فضای انتخابات فضای مجازی را باز نگرارند و ادعای مخالفت با فیلترینگ نکنند و بعد از انتخابات دوباره حامی فیلترینگ شوند.
بنظر میرسد در عین حال چنین اقدامی میتواند به رای آوری رییسی و افزایش مخالفت با وی دامن بزند . به همین خاطر اقدامی که همیشه قوه قضاییه پشتیبان ان بوده اکنون یک عضو بلند پایه خود را به خاطر انجام این کار متخلف و پیگرد دانسته است .