محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با مرکز سیاست اروپا ضمن اشاره به برنامهی هستهای جمهوری اسلامی بار دیگر اظهار داشت بازگشت جمهوری اسلامی ایران به تعهدات برجامی تنها در صورتی امکانپذیر است که امریکا به طور کامل به برجام بازگشته باشد. وی تاکید کرد نیاز به انجام مذاکره مجدد در این خصوص نیست.
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به اینکه ایالات متحده امریکا تعهدات و قوانین صریح بینالمللی را نقض کرده است، اظهار داشت اقدام امریکا هزینههای گزافی را به جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرده است. وی همچنین با اشاره به اینکه دولت ترامپ تعاملات را متوقف کرده است،خاطرنشان کرد دولت جدید آمریکا بایستی به اصل توافق بازگردد.
وی با بیان اینکه به محض بازگشت امریکا به برجام امکان انجام گفتگوهای بیشتر با گروه ۵+۱ وجود خواهد داشت، تاکید کرد تا آن زمان، دلیلی برای هرگونه مذاکره وجود ندارد.
محمدجوا ظریف همچنین به انتخابات پیش روی ریاست جمهوری در ایران اشاره کرد و با بیان این موضوع که دولت بایدن زمان زیادی برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام ندارد، اظهار داشت با واردشدن به زمان فصل انتخابات دولت دیگر کارایی لازم را نخواهد داشت و تا روی کار آمدن دولت جدید، عملا شش ماه زمان خواهد برد.
وی از امریکا خواست تا سریعتر عمل کند. ظریف همچنین خطاب به امریکا اظهار داشت بهتر است امریکا خجالت را کنار بگذارد و اقداماتی را که باید انجام دهد.
وزیر امور خارجه ایران همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش به ممانعت امریکا از پرداخت داراییهای ایران توسط کرهی جنوبی از طریق بانکهای سوئیسی اشاره کرد.
محمدجواد ظریف با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران از نظر شرعی نمیتواند از تسلیحات شیمیایی استفاده کند، به غنیسازی بیست درصدی ایران در دهه ۱۹۹۰ اشاره کرد و تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت تسلیحات هستهای نیست. وی تاکید کرد ایران همواره غنیسازی را برای اهداف صلحآمیز انجام داده است.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه ضمن انتقاد از خروج یکجانبهی امریکا از برجام به پایبندی جمهوری اسلامی به تعهداتش ذیل برجام اشاره کرد و به مسئولیت اروپا برای حفظ این توافق اشاره کرد و با بیان این موضوع که اتحادیه اروپا میتواند نقش بسیار مهمی را در بازگشت به برجام ایفا کند، ابراز امیدواری کرد سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه و اتحادیه اروپا درک کنند که در اینجا مقصر ایالات متحده و نه ایران است.
وزیر امور خارجه همچنین در واکنش به توقف تولید سلاح نظامی توسط ایران و همچنین انجام مذاکره با سایر کشورها در خصوص موضوعات موشکی و منطقهای، بار دیگر به موضوع توقف فروش سلاح به منطقه خاورمیانه اشاره کرد و با بیان این موضوع که مذاکره درباره برجام به طور کامل انجام گرفته است، اظهار داشت بحث برنامه موشکی ربطی به تسلیحات اتمی ندارد.
وی تاکید کرد جمهوری اسلامی تسلیحات اتمی ندارد و قرار هم نیست که تسلیحات اتمی داشته باشد.
وی گفتگو درباره برنامه موشکی و تسلیحاتی ایران را یک موضوع منطقهای دانست و با اشاره به آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گفتگو دربارهی مسائل منطقهای، تاکید کرد ایالات متحده و اروپا باید اقدامات بیشتری در این خصوص انجام دهند.
وی همچنین ضمن ابراز تردید جمهوری اسلامی ایران در خصوص توقف فروش سلاح توسط اروپا به عربستان، تلویحا وجود امکان گفتگو دربارهی مسائل موشکی و منطقهای را در سطح منطقهای رد نکرد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه ابراز آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گفتگو دربارهی مسائل منطقهای به آمادگی ایران برای گفتگو با عربستان و امارات درخصوص تحولات منطقهای، ضمن تاکید بر این موضوع که سرنوشت اوضاع در یمن و نیز آینده آن فقط در دستان ملت یمن است، اظهار داشت تهران راهکارها و پیشنهاداتی درباره یمن ارائه داده و و همچنین آماده گفتوگو با عربستان سعودی و امارات در این باره است. وی افزود عربستان سعودی بستر مناسب را برای دستیابی به توافق در یمن فراهم نمیکند.
ظریف همچنین خاطرنشان کرد اگر پیشنهادهای جدی روی میز باشد، شاید راه برای گفتوگوهای یمنی- یمنی باز شود.
هرچند ظریف گفته که ما مذاکره نخواهیم کرد ولی خود به خوبی میداند منزل اول دیپلماسی مذاکره است و عدم مذاکره دستوری است که خامنه ای داده برای انکه تا از جنبه پرستیژی شعارهای انقلابیش خدشه دار نشود . هرچند که مشاور امنیت ملی امریکا گفته که مابطور غیر مستقیم از طریق اروپاییها در حال مذاکره هستیم .
محمدجواد ظریف به نظر میرسد که پرچالش ترین مسئول دولتی در ردهی بالای اجرایی در کشور است. وی در حالی که از طرف بسیاری از حامیان خود به خاطر همراهی با سیاستهای کلان جمهوری اسلامی مورد انتقادات تند و شدید قرار دارد، در همان حال توسط منتقدان تندروی خود در جمهوری اسلامی نیز مورد حملات شدید قرار میگیرد و بارها به مماشات با غرب متهم شده است.
این در حالی است که وی درست برعکس آنچه که منتقدان اصولگرایش میگویند، در مقابل غرب و در رویارویی با کشورهای اروپایی و آمریکایی همواره از صریحترین اظهارات استفاده کرده است و بر خلاف منتقدان خود در جمهوری اسلامی که او را به وادادگی در مقابل غرب متهم میکنند، همواره مواضع جمهوری اسلامی را به صراحت عنوان کرده است. موضعی که مخالفان تندروی ظریف تقریبا هیچگاه به صراحت آن را در پیش نگرفتهاند و عمدتا به دادن شعارهای مبهم و اعلام موضعهای پرهزینه برای جمهوری اسلامی و ملت ایران اکتفا کردهاند و تاکنون کمتر پیش آمده است که از طرف مخالفان تندروی دولت و ظریف اعلام موضع صریحی در چارچوب دیپلماسی به غرب در خصوص مواضع صریح جمهوری اسلامی ایران بیان شود.