پیشبرد دیپلماسی ایران – آمریکا از طریق اتحادیه اروپا

محمد جواد ظریف طی نامه‌ای مواضع جمهوری اسلامی ایران را به جوزپ بورل، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا اعلام کرده و در این خصوص هشدارهای لازم را داده است.
گرچه جزئیات نامه به طور کامل منتشر نشده است، اما به گفته‌ی سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه این نامه تنها مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص برجام را بیان کرده است و در آن به طور خاص به ارائه‌ی طرحی از طرف جمهوری اسلامی ایران پرداخته نشده است. در بخش‌هایی از این نامه که منتشر شده، لحن وزیر امور خارجه ایران تند و انتقادی است و انتقدات تند وصریحی از طرف جمهوری اسلامی ایران خطاب به اتحادیه اروپا عنوان شده است.
وزیر امور خارجه ایران در این نامه نیز ضمن اعلام آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران برای بازگشت به برجام، تاکید کرده است که اين اقدام مشروط به برداشته شدن تمام تحريم‌هايي است كه از ژانويه 2017 تحت هر عنواني و به هر شكلي عليه ايران اعمال شده است.
محمدجواد ظریف در این نامه خطاب به رئیس ساست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره به نگرانی‌های سیاسی، حقوقی و عملی جمهوری اسلامی ایران از زمان تحلیفدولت جديد امريكا ضمن اشاره به پایبندی جمهوري اسلامي ايران، به اجراي كامل و موثر برجام توسط همه طرف‌ها، به اظهارات خامنه‌ای در خصوص پایبندی به برجام اشاره کرده و گفته است جمهوری اسلامی ایران در سحط بالاترین مقام‌ها در کشور اعلام کرده است که همانگونه که پیش از این همه اقدامات متقابل خود را كه تحت پاراگراف ۳۶ برجام اجرا كرده‌، متعهد شده است که به محض برداشته ‌شدن كامل تحريم‌هاي اعمال شده، بازاعمال شده يا با نام ديگر اعمال شده از ۲۰ ژانويه ۲۰۱۷، تمام عملیات ناقض خود را متوقف كندو به تعهدات پیشین باز گردد.
وی همچنین به امریکا هشدار داده است که ايالات متحده در حال محصور كردن شرايط در چارچوبي است كه جلوي هرگونه پيشرفتي را سد مي‌كند. وی ضمن انتقاد از اعلامیه‌های منتشرشده توسط آنتوني بلينكن وزير خارجه امريكا در كنگره، تاکید کرده است این اقدامات امکان هرگونه پيشرفت در آينده را مشكل‌تر مي‌كند.
ظریف همچنین خطاب به بورل خاطرنشان کرده است که کاسه صبر ایران در مقابل تعلل‌های دولت جو بایدن در حال اتمام است.
وی از دولت بايدن نیز به دليل مطرح كردن پيشنهادهاي صرفا شفاهي براي تعامل با تهران شدیدا انتقاد کرده و تاكيد كرده است دولت ترامپ هم پيشنهادهاي مشابهي داده بود.
ظریف همچنین اروپا را متهم کرده است که با همدستی با امريكا براي به راه انداختن كارزار تبليغاتي اخبار جعلي عليه ايران همدست شده‌اند.باانکه قرا ربود بعد از به قدرت رسیدن بایدن انها به برجام بازگردند و مذاکرات جانبی آغاز شود اما نوع پیامهای متفاوتی که از تهران میرسید و نیز حملات شبه نظامیان در عراق به مواضع امریکا ونیز اولتیماتوم مجلس و نیز فشار نمایندگان کنگره بر روی بایدن این امکان را عملا محدود ساخت . علاوه بر این رهبری جمهوری اسلامی متوجه نیست که بدون حل جامع اختلاافات با امریکا هر بخش دیگری از منازعات و مشکلات میتواند دیوار توافق برجام را تخریب سازد .