اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، که در استان گلستان به سر میبرد، در دیدار با نخبگان، جوانان، برگزیدگان و فعالان سیاسی اجتماعی و فرهنگی این استان، با اشاره به اینکه در جمهوری اسلامی در حق اهل سنت و زنان کوتاهیهایی شده است، اظهار داشت اهل سنت همواره در کنار انقلاب بودهاند. وی با بیان این موضوع که دولت مکلف است مسائل آنها را حل کند، اظهار داشت علی خامنهای همواره تاکید کرده است که مردم ایران بدون توجه به مذهب و قومیت، در حقوق و مسئولیت هیچ تفاوتی ندارند و تنها موضوع برای کسب مسئولیت شایستگی مدیریتی است.
این اظهارات علی خامنهای و استناد جهانگیری به اظهارات علی خامنهای در خصوص ضرورت حل مسائل اهل تسنن توسط جمهوری اسلامی و همچنین قرار گرفتن آنها در جایگاههای مدیریتی در حالی عنوان میشود که نه تنها اهل تسنن و استانهای سنینشین از ابتداییترین حقوق شهروندی محروم هستند، بلکه حتی در استانهای خود نیز از قرار گرفتن در جایگاههای مدیریتی محروم هستند. بسیاری از مشاغل کلیدی در استانهای سنی نشین در اختیار غیر سنیها و هم در اختیار غیربومیهاست، حکومت عامدانه از قرار دادن سنیها و افراد بومی استانهای بومی نشین خودداری میکند.
به گفتهی بسیاری از تحلیلگران، رویکرد جمهوری اسلامی به توسعهی هلال شیعی، یکی از مهمترین دلایلی است که سنیها در جمهوری اسلامی هرگز از جایگاه عادلانه و توسعهیافتهای که بتواند آنها را به یک گروه قدرتمند تبدیل کند، برخوردار نخواهد شد و حاکمیت با ضعیف نگه داشتند آنها و عدم اجازه به آنها برای قرارگرفتن در مشاغل کلیدی همواره از قدرت گرفتن آنها جلوگیری کرده است.
ضمن اینکه جمهوری اسلامی سعی میکند در مناطق قومی افراد کلیدی در بین اهل تسنن با خود همراه کند که گاه موفق و گاه ناکام مانده است و سعی کرده که علاوه بر اینکه از قدرت گرفتن اهل تسنن جلوگیری کرده است، در عین حال جمعیت عظیم اهل تسنن را نیز به نفع منافع خود بسیج کرده و در رویکردهای سیاسی از آنها استفاده میکند.
جمعیت اهل تسنن همواره برای جمهوری اسلامی از نظر مشارکت سیاسی در انتخابات یکی از مهمترین جمعیتهای کشوری هستند و گرچه رویکرد سیاسی آنها بیشتر به اصلاحطلبان و گروههای سیاسی میانهرو نزدیک است، اما مشارکت سیاسی آنها برای جمهوری اسلامی ایران آنقدر اهمیت دارد که از گرایش سیاسی آنها چشمپوشی کند.
وی در عین حال انتخابات پیش رو را بهترین فرصت برای دستیابی به یک سرمایه اجتماعی بزرگ عنوان کرد و اظهار داشت انتخابات ریاست جمهوری صحنه واقعی گفتگوی ملی، و شکلگیری تفاهم و همکاریهای ملی است.
به گفتهی ناظران، به نظر میرسد که این اظهارات جهانگیری بیشتر با هدف ترغیب حاکمیت برای فراهم کردن امکان مشارکت سیاسی در انتخابات برای همهی گروههای سیاسی بیان میشود. موضوعی که حاکمیت نه قصد پذیرش آن را دارد و نه اینکه حتی به قیمت کاهش مشارکت حاضر به پذیرش گروههای سیاسی غیر اصولگرا به عنوان رقیب سیاسی انتخاباتی است.