در پی انتشار اخباری در خصوص ارسال نامهای توسط محمد خاتمی رییس جمهور اسبق به خامنهای، محمدجواد حقشناس، فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اینکه این نامه مربوط به دو ماه قبل است، ضمن تایید این خبر، گفته است این نامه در ۳۷ صفحه نوشته شده است و در آن دغدغهها و آینده انقلاب و کشور برای رهبری عنوان شده است.
به گفتهی حقشناس همچنین در این نامه، برای دهه پیش رو راه حلهایی ارائه شده است.حقشناس با اشاره به اینکه وجود ارتباط مستمر و برنامهریزی شده و بدون انقطاع با رهبر انقلاب یکی از نیازهای جامعه و جریان اصلاحطلب است، اظهار داشت رهبری نسبت به جامعه مسئولیت عام دارد و نمیتواند از دیدگاههای جریانات مختلف بینیاز باشد. این اظهارات در حالی توسط حق شناس و دیگر فعالان سیاسی اصلاحطلب عنوان میشود که علیرغم جریان سیاسی اصلاحطلب برای ارتباط با رهبری، وی تاکنون اشتیاقی در این خصوص که از خواستههای سیاسی و نیز دغدغهی اصلاح طلبان نسبت به کشور و آینده کشور مطلع شود، از خود نشان نداده است.
حق شناس در عین حال خود نیز تایید کرده است که طی سالهای اخیر اقدامی در خصوص برگزاری نشست با رهبری و همچنین دیدار با رهبری صورت نگرفته است. به گفتهی حقشناس، حتی اگر هم امکان دیدار حضوری رهبری فراهم نمیشد، دغدغههای اصلاحطلبان باید به صورت مکتوب به رهبری منعکس میشد.
اقدام خاتمی در خصوص ارسال نامه به رهبری با واکنش تند گروههای تندرو در حاکمیت مواجه شده است. شریعتمداری سردبیر کیهان با اشاره به اینکه بر اساس گمانهزنیهای رسانهای خاتمی در این نامه از خامنهای خواسته است برای اصلاحطلبان نقش پدری ایفا کند و به اصلاحطلبان رهنمود بدهد، با انتقاد از خاتمی رفتار او را مکارانه و سالوسمنشانه خوانده و گفته است رفتارهای سالوسانه خاتمی در حالی انجام شده است که به گفتهی روزنامهی کیهان، وی یک عذرخواهی رسمی به خاطر خیانتهایش در فتنه سال ۸۸، به نظام و مردم بدهکار است.بر اساس گمانهزنیهای روزنامهی کیهان، خاتمی در این نامه به رهبری تاکید کرده است که نه خود وی و نه اصلاحطلبان هیچگاه علیه انقلاب و رهبری و حاکمیت نبودهاند و همواره دغدغهی انقلاب را داشتهاند.
به گفتهی روزنامهی کیهان گرچه خاتمی بارها درخفا اعلام کرده است کرده است که ادعای تقلب در انتخابات صحت ندارد، اما هیچگاه جرات آن را نداشته است که این اظهارات را اشکارا مطرح کند و در مقابل مردم به صراحت اعلام کند که ادعای تقلب از اساس دروغ بوده است. به گفتهی روزنامهی کیهان، خاتمی این شجاعت و شرافت را نداشته است که اعتراف به دروغگویی و فریب مردم را علنی اظهار کند.
به گفتهی روزنامهی کیهان اگر خاتمی قصد ابراز ندامت و عذرخواهی دارد، باید این کار را علنی و با صراحت انجام دهد.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که علی خاتمی از طرف دفتر خاتمی اعلام کرده است که آنچه پیرامون ارسال نامه سیدمحمد خاتمی به رهبری در رسانهها منتشر شده است، تنها گمانهزنی رسانهای است.
به گفتهی علی خاتمی، محمد خاتمی هرجا و هر مناسبتی که اقتضا کند دغدغههای خود را عملاً به دور از تبلیغات دنبال میکنند.
اقدام خاتمی با واکنشهای متفاوتی از طرف طرفداران او نیز مواجه شده است. بسیاری از طرفداران پیشین خاتمی با انتقاد از مواضع ملایم خاتمی در مقابل نظام، علاوه بر آنکه این اقدام خاتمی را مورد انتقاد قرار دادهاند، در همان حال، تاکید دارند که خاتمی و اصلاحطلبان از انجام چنین اقداماتی بیشتر دغدغهی بازگشت به قدرت را دارند و در واقع به رهبری برای فراهم کردن فرصتی برای حضور در قدرت التماس میکنند، تاآنکه بخواهند دغدذغهی عام خود نسبت به ایران را ابراز کنند . در عین حال گروهی دیگر نیز معتقدند حذف شدن از بازی سیاست امکان دیگری را برای تغییر در ساخت سیستم ایجاد نمیکند و موضع رادیکال عملا به حذف از بازی سیاست منجر میشود و عملا گروههای حذف شده نمیتوانند کاری برای جامعه انجام دهند .