در یک مجموعه اقدام جدید دولت امریکا گامهای دیپلماتیکی برای کمک به حل مسئله بازگشت امریکا به برجام انجام داد هر چند که مشخص نیست با مواضع انعطاف ناپذیر رهبر جمهوری اسلامی در نفی مذاکره با امریکا ، این روشهای اعتمادساز به کجا خواهد انجامید .
به گزارش رویترز، ریچارد میلز نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه سی بهمن در نامهای به شورای امنیت اطلاع داد که دولت جو بایدن، تقاضای دولت دونالد ترامپ، مبنی بر فعال سازی مکانیسم ماشه به عنوان ساز و کار حل اختلاف در توافق هسته ای و بازگشت خودکار همه تحریم های سازمان علیه ایران را پس گرفته است.میلز در نامه خود به همه اعضای شورای امنیت، گفته که تحریم های لغو شده سازمان ملل علیه ایران بر اساس قطعنامه شماره 2231سال 2015، همچنان لغو هستند و عملا تلاش ناکام دولت ترامپ در ماه سپتامبر برای جلب رضایت دیگر اعضای شورا جهت بازگرداندن خودکار تحریم های مذکور به شکست نهایی انجامید. سیزده کشور عضو از پانزده عضو شورای امنیت در ماه سپتامبربیانیه دولت امریکا را باطل دانستند، چرا که به گفته آنها واشینگتن از مکانیزمی تحت توافق 2015استفاده کرده درحالی که از این توافق خارج شده است. امادولت ترامپ استدلال میکرد که چون امضای امریکا هنوز بر قطعنامه 2231شورای امنیت وجود دارد امکان استفاده از این مکانیسم وجود دارد.
همچنین در اقدامی دیگر به گزارش رویترز،به نقل از مقامهای امریکایی گفته که امریکا حاضر است در صورتی که اروپا بخواهد نشستی میان کشورهای عضو برجام برگزار کند، امریکا بطور غیررسمی در این نشست شرکت کند.همچنین ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد در صورت دعوت از سوی نماینده عالی اتحادیه اروپا برای شرکت در نشست نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ و ایران، جهت بحث درباره حرکت در یک مسیر دیپلماتیک در قبال برنامه هستهای ایران دولت امریکا این دعوت را خواهد پذیرفت .
همچنین در تحولی دیگر خبرنگار رویترز در سازمان ملل به نقل از منابع امریکایی گزارش داد که امریکا از سازمان ملل خواسته محدودیت تردد دیپلماتهای ایرانی در نیویورک را کاهش دهد. این رفع محدودیت میتواند هم به دیپلماتها ی فعلی ایران آزادی عمل بیشتر دهد و همچنین احتمالا میتواندامکان سفر دیپلماتهای ایرانی از جمله محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به امریکا را فراهم آورد .
به نظر میرسد که گامهای اولیه توسط دو کشور ایران و امریکا برای حرکت به سمت عادی سازی نسبی در روابط طرفین درحال انجاماست. در حالی که جمهوری اسلامی همچنان بر این موضوع تاکید دارد که تا ایالات متحده تحریمها علیه جمهوری اسلامی را حذف نکند، ایران اقدامی درخصوص بازگشت به تعهدات انجامنخواهد داد،
در قبال روش امریکا برای اعتماد سازی ایران میتواند از روشهای متقابل استفاده کند مانند به تعویق انداختن لغو اجرای پروتکل الحاقی و بازدید سرزده بازرسان آژانس بی المللی انرژی اتمی . مشکل اصلی جمهوری اسلامی این است که رهبر جمهوری اسلامی با قفل کردن مذاکره مستقیم با امریکا عملا زمینه های مذاکراتی را برای دست یابی به زمینه ها و روشهای حل اختلاف را از بین برده است . قفل شدن مذاکرات بخاطر شعارهای انقلابی گری رهبر جمهوری اسلامی عملا میلیاردها دلار به کشور خسارت واردآورده است .