واکنش مقامات ایرانی به افتتاح کانال مالی سوییس

در حالی که مارکوس لایتنر، سفیر سوییس از ارسال هجده هزار بسته دارویی به ایران خبر داده و اعلام کرده بود با ایجاد این کانال، سوییس در تامین ایران از نظر دارویی و غذایی نقش مهمی خواهد داشت،‌ مقام‌های ایرانی ضمن واکنش به سخنان او اعلام کردند جمهوری اسلامی این را بسیار ناکافی میداند . در واکنش به اظهارات سفیر سوییس در تهران در خصوص تامین دارو توسط این کشور، همتی رئیس شورای پول و اعتبار روز دوشنبه با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی برای تامین این بخش از امور ضروری کشور به تصمیمات و اقدامات دیگران وابسته نیست اظهار داشت بانک مرکزی با وجود محدودیت‌ها اقدامات خود برای واردات دارو را همچنان ادامه داده است. وی در همان حال تاکید کرد آمریکا در یک سال و نیم گذشته حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری و اختلال در واردات دارو برای بیماران انجام داده است عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی انجام مکانیسم فنی مبادله بدون امکان انتقال منابع را ناکافی دانسته و تاکید کرده بود امریکا باید مکانیسمی را فعال کند تا امکان انتقال منابع و تأمین مالی آن فراهم شود. ایران تاکنون بارها از کمبود دارو در کشور به عنوان مهم‌ترین چالش تحریم‌ها علیه ایران یاد کرده و بارها در مجامع بین‌المللی اعلام کرده است که بیماران ایرانی به علت تحریم‌های دارویی دولت امریکا در حال از دست دادن جان خود هستند و از این اقدام امریکا به عنوان جنایت جنگی یاد کرده است. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هم در واکنش به مصاحبه مطبوعاتی سفیر سوئیس در تهران، با رد ادعای سفیر سوئیس در این خصوص که این اقدام نقش قابل اعتنایی در تنش‌زدایی بین ایران و امریکا دارد، آن را یک گام بسیار کوچک ارزیابی کرد که در راستای تلاش‌های دولت سوییس صورت گرفته است.
وی در عین حال با تاکید بر اینکه این اقدام نشانه حسن نیت امریکا و حتی نشانه عمل کردن امریکا به اتعهداتش هم نیست، خاطرنشان کرد این اقدام کمتر از اجرای دستور دیوان بین المللی دادگستری است که به آمریکا دستور داده است حق ندارد از ورود غذا و دارو به ایران ممانعت کند.سفیر سوئیس عنوان کرده بود این کانال مالی که برای جابجایی پول برای تامین دارو راه‌اندازی شده، تنها ابزار انساندوستانه نیست، و می‌توان آن را علامتی سیاسی نیز دانست. وی گفته بود این تمهید نشانه‌ای از تشنج‌زدایی نیز هست.
در همین حال و در حالی که سوییس بر ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه تاکید می‌کند، موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه گفته است جمهوری اسلامی چیزی به نام کانال بشردوستانه یا مشابه آن را به رسمیت نمی‌شناسد. وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی تحریم‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد تاکید کرده است اصلا دارو و غذا نباید تحریم می‌شد که بخواهند برای آن کانال راه بیاندازند. وی خاطرنشان کرده است آمریکایی‌ها تحریم‌ها را به دارو هم کشانده‌اند.در معادلات و ادبیات بین‌المللی، ورود به مرحله ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه، مرحله خوبی نیست. زمانی که کشوری در این مرحله قرار می‌گیرد به این معنی است که تمامی مجاری مبادلات تجاری این کشور و دیگر جهان قطع شده و کشور مذکور در تنگنای کامل اقتصادی و انزوای کامل بین‌المللی قرار گرفته است.
جمهوری اسلامی با وجود اذغان به فشارهای اقتصادی غیرقابل انکاری که تحریم‌ها به ایران وارد کرده، در تلاش است تا همچنان اینگونه القا کند که در مرحله کمک‌های انسان‌دوستانه قرار نگرفته و مبادلات تجاری و بین‌المللی ایران با وجود فشارهای غیرقابل انکار امریکا، به علت تدبیر درست در حو.زه‌ی سیاست‌های داخلی و خارجی و نیز سیاست‌های بانکی همچنان جریان دارد. و تامین این روند در آینده نیز ادامه خواهد یافت.