در حالی که به علت فرارسیدن چهلمین روز کشته شدن تعدادی از قربانیان اعتراضهای اخیر در آبانماه، گروههای از مردم خود را برای برگزاری آیین چهلم این جانباختگان آماده میکردند، نیروهای امنیتی با استقرار در شهر و نیز استقرار پستهای متعدد امنیتی شهر را در وضعیت نظامی قرار دادند. نگرانی از اقدامات مردم در تکرار اعتراضهای خیابانی، دلواپسی نظام از حضور مردم در خیابانها، به یک نگرانی دائمی جمهوی اسلامی تبدیل شده است.
این در حالی است که سرکوب گسترده توسط نیروهای نظامی و نیز نامشخص بودن روندهای اعتراضی و ابهام در نتیجه این اعتراضها مانع از حضور بسیاری از معترضان در خیابانها میشود بسیاری از تحلیلگران معتقدند که حضور مردم در خیابان که باعث نگرانی نظام از عدم مشروعیت خود و موجب نگرانی مسئولین می شود، همواره مورد نگرانی جمهوری اسلامی قرار دارد و هرگونه اعتراضی را با شدیدترین شکل ممکن مقابله میکند.
از دو روز قبل از پنجم دی ماه که چهلمین روز درگذشت قربانیان آبان ماه سال جاری بود، استقرار ایستهای بازرسی حتی در شهرهای بزرگ، نه تنها نقشی در کنترل امنیتی شهرها نداشته است، بلکه فقط چهره امنیتی به شهر داده و مردم را نسبت به فاصلهی آنها با حاکمیت مطمئنتر و به نارضایتی و بیاعتمادی دامن زده است. در همین حال شدت حضور نیروهای امنیتی در مکانهایی که احتمال حضور بیشتر مردم در آنها هست، نیز نسبت به دیگر شهرها، به امنیتیتر بودن این فضاها دامن زده است و تلاش برای متفرق کردن مردم نه تنها فضا را از نظر امنیتی آسیبپذیر کرده است، بلکه به بیزاری مردم از نیروهای انتطامی که باید القاکننده امنیت باشند دامن زده است.
ماموران مانع از برگزاری برگزاری مراسم پویا بختیاری در اصفهان که اعضا خانواده اصلی وی دستگیر شده بودند شدند و بعد از گذشت کمتر از یک ساعت از انجام مراسم عزاداری توسط برخی از اعضا خانواده انها رابهشت سکینه پراکنده کردند . همچنین به مادر بزرگ و خاله پویا بختیاری اجازه خروج از خانه راندادند . در اصفهان مراسمی برای آرشام عبداللهی برگزارشد و در شمال ایران از جمله رشت و صومعه سرا نیز عده ای دستگیر شدند که کل دستگیرشدگان دیروز حدود پنجاه نفر می باشد . در عین حال، کنترل امنیتی در شهرهای کوچکتر و همچنین شهرهایی که محل اصلی اعتراضهای خیابانی آبانماه بودند، به عدم حضور مردم در اعتراضها نینجامیده است و با وجود فشار سنگین امنیتی شعارهای افراطی و تند، به تدریج به بخش اصلی اعتراضهای خیابانی در سالهای اخیر تبدیل میشود و روز به روز بیاعتمادی حاکم بر فضای سیاسی و اجتماعی را افزایش میدهد و ضعف درونی نظام اجتماعی را که میتواند منجر به پیامدهای پیشبینینشده، منجمله اختلال در عملکرد عادی نظام اجتماعی و رادیکالتر شدن هرچه بیشتر فضای اجتماعی بشود، افزایش میدهد.
در شهرهای کوچکتر و در جاهایی که بیشترین اعتراضهای مردمی و خیابانی در آبان ماه وجود داشت، نیروهای گارد ویژه با استقرار خود شهر را به طور کامل به شکل امنیتی درآوردند و قطع و اختلال در اینترنت نیز به ایزولهتر شدن فضای این شهرها کمک کرده است.
این در حالی است که در یک هفته اخیر اختلالهای گسترده در اتصال اینترنت و همچنین قطع ارتباطی اینترنتی در برخی از شهرها این فرضیه را بار دیگر تقویت کرده است که جمهوری اسلامی بدون نگرانی از مشکلات مردم که در اثر کندی عبور و مرور و نیز قطع اینترنت ایجاد میشود، تنها بر اساس منافع خود و نه حتی منافع ملی، و با هدف به کنترل درآوردن فضا، نسبت به اقدامات انتظامی و امنیتی تصمیمگیری میکند و در عین حال نگرانی خاصی هم از پیامدهای این فشار امنیتی بر جامعه ندارد و این راهبرد را در پیش گرفته است که با تشدید مشکلات در سطح شهرها و مناطق مختلف کشور، تنها از طریق افزایش کنترلهای امنیتی، فضا را به کنترل کامل خود در میآورد.
اختلال در اینترنت در هفته گذشته که از طریق قطع و وصل پیاپی اینترنت صورت میگیرد، به گفته برخی از تحلیلگران نه تنها با وارد آوردن فشار زیادی به مردم در خصوص استفاده از فضای مجازی، آنها را از استفاده از این فضا خسته میکند و به اجبار، استفاده مردم از فضای مجازی را کاهش میدهد، بلکه مردم را نیز به شکل آرام برای فقدان اینترنت و زندگی بدون اینترنت جهانی نیز آماده میکند و آنها را به بیاینترنتی عادت میدهد.
