بانک مرکزی و مدیریت سیاستهای مقابله با تحریمهای امریکا

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی از اقدامات بانک مرکزی، در گفت‌وگو با المانیتور از اقدامات بانک مرکزی دفاع کرد و اظهارداشت بانک مرکزی موفق شده است از زمان آغاز مجدد تحریم‌های آمریکا در سال 2018 با انجام اقدامات خود،ارزش ریال را چهل درصد افزایش دهد. همتی شوک ناشی از مسائل روانی ناشی از خروج امریکا از برجام،‌ نرخ گذاری ارز واحد و تحریم‌های یک جانبه امریکا را از مهم‌ترین دلایل کاهش ارزش ریال در مقابل دلار عنوان کرد و اظهار داشت به خاطر تضعیف تدریجی نظارت بانک مرکزی بر پایانه‌های فروش نقطه‌ای دلار و مبادلات بانکی هرکسی می‌توانست با استفاده از یک کارت بانکی و یک پایانه فروش و دستگاه پوز هر میزان پولی را که می‌خواست جابه جا کند که این وضعیت با تشدید نظارت‌های بانک مرکزی محدود شده است. همتی همچنین ضمن آنکه ادعای ایجاد اختلال در بازار مبادلات ارزی هرات و سلیمانیه توسط عربستان سعودی را تایید نکرد، اظهار داشت امارات بر روی مراکز مبادله ارز ایران و حساب‌های ایرانیان در بانک‌های اماراتی محدودیت‌هایی وضع کرده بود.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی در حال برنامه‌ریزی برای استفاده از ابزاری برای مدیریت نقدینگی از طریق عملیات بازار باز است، اظهار داشت در ماه‌های اینده نرخ تورم کاهش بیشتری خواهد یافت.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با بیان ابنکه اقدامات غیرقانونی ترامپ برای از سرگیری تحریم‌های یکجانبه بیش از همه بر قشر فقیر و آسیب‌پذیر جامعه تاثیر گذاشته است گفت در صورت تداوم تحریم‌ها قشر فقیر جامعه بیش از همه آسیب می‌بیند. وی افزود دولت در تلاش است تا با اقدامات حفاظتی به آنها کمک کند.
رئیس شورای پول و اعتبار، با اشاره به کسانی که به علت نرخ پایین مبادلات ارزی، به خرید ملک در کانادا اقدام کردند و می‌توانستند هزینه‌های ان را با استفاده از نرخ بهره سپرده‌های خود در داخل کشور تامین کنند، اظهار داشت با این شرایط، دولت به این افراد سوبسید پرداخت می‌کرد تا در امریکا، کانادا و گرجستان ملک خریداری کنند. وی افزود در شرایط فعلی این اقدام دیگر امکان‌پذیر نیست.
همتی خاطرنشان کرد تغییرات نرخ ارز کمک کرد تا این فرآیند به تدریج متوقف شود.
برخی از کارشناسان اقتصادی، اقدامات بانک مرکزی و سیاست‌گذاری‌های همتی در مدیریت بازار ارز و نیز کنترل نقدینگی ارزی را از جمله مهم‌ترین دلایلی می‌دانند که برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی،‌ موجب شده است تا بدون تغییر مثبت و معنی‌دار در شاخص‌های سیاسی و تولید اقتصادی، نرخ برابری ارز در مقابل ریال ایران کاهش بیابد.
تلاش‌های چندساله‌ی دولت برای کنترل قیمت ارز و جلوگیری از افزایش قیمت آن، ‌انرژی انباشته‌ای را ایجاد کرده بود که موجب شد تا با تغییر در شاخص‌های سیاسی، انفجار کم‌سابقه‌ای در قیمت ارزهای خارجی رخ دهد که در صورت عدم مدیریت وضعیت، می‌توانست بحران ارزی و تورمی غیرقابل مدیریت و غیرقابل بازگشتی را به کشور تحمیل کند.
در سخنان همتی نکته جالب تکذیب مداخله عربستان سعودی در بازار ارزی بود . در روزهای افزایش قیمت ارز برخی از مقامات برای شانه خالی کردن از زیر بار قبول مسئولییت انگشت اتهام را متوجه عربستان کرده بودند .