روز یکشنبه در یک نشست خبری، سه عضو رسمی و مرتبط دولت کاهش تعهدات برجامی جمهوری اسلامی را به طور رسمی اعلام کردند. علی ربیعی سخنگوی دولت، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امورو خارجه و بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی کسانی بودند که در این نشست خبری شرکت کردند. عراقچی در ابتدای نشست اعلام کرد هدف جمهوری اسلامی از انجام این اقدامات حفظ برجام است نه خروج از برجام. اما در عین حال هشدار داد اگر طرف مقابل از فرصت ۶۰ روزه دوم استفاده نکند، ممکن است به پایان برجام منجر شود. عراقچی با بیان این موضوع که نامه ظریف به موگرینی در خصوص عدم پایبندی ایران به غلظت اورانیوم ۳.۶۷ درصدی برای وی ارسال شده، گفت اگر کشورهای اروپایی نتوانند خواستههای ایران را براورده کنند، ایران روند کاهش تعهدات خود را ادامه خواهد داد. عراقچی همچنین با تاکید بر این موضوع که اروپا در تلاش است تا راهی برای برون رفت از این وضعیت بیابد، اظهار داشت روسای جمهور ایران و فرانسه توافق کردهاند که زمینههای انجام دور جدید گفتگوها بین طرفین فراهم شود. وی همچنین خاطرنشان کرد با خروج امریکا از برجام دیگر مفهومی به نام ۵+۱ وجود ندارد، اما در عین حال افزود اگر امریکا هم تحریمها را لغو کند میتواند در مذاکرات و در جلسات ۴+۱ حضور پیدا کند. بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز در این نشست خبری، با بیان این موضوع که از غنی سازی بالاتر از تعهدات برجام از روز یکشنبه آغاز خواهد شد، تایید کرد نماینده آژانس هم در روز بعد غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ را نمونه گیری خواهد کرد.
وی در عین حال تاکید کرد میزان افزایش غنیسازی اورانیوم بر اساس نیاز ایران خواهد بود. ربیعی سخنگوی دولت نیز با تایید اظهارات کمالوندی در خصوص افزایش میزان غنیسازی بر اساس نیاز ایران، با بیان این موضوع که برجام منافع همه را تامین میکرد گفت تصمیمی که گرفته شده بود، به نفع صلح جهانی بود و سازوکارهای امنیتی جهان را تامین می کرد. وی با اشاره به اشتباه استراتژیک امریکا برای خروج از برجام اظهار داشت با وجود منافع برجام جمهوری اسلامی حاضر نیست به هر قیمتی در برجام بماند.
ایران در تلاش است تا از این طریق اروپا را تحت فشار قرار دهد، اما تحلیلگران معتقدند این اقدام ایران لزوما به نتیجهای که ایران میخواهد ختم نخواهد شد، گرچه ممکن است این اقدامات و فشار ایران، اروپا را وادار کند تا برای حفظ حیثیت خود اعلام کند مستقل از امریکا تصمیمگیری خواهد کرد اما در عمل امکان تصمیمگیری مستقل اقتصادی و بانکی برای اروپا وجود ندارد. ایران اصرار دارد اگر از منافع اقتصادی برجام استفاده نکند، دلیلی وجود ندارد که به تعهدات برجامی خود پایبند باشد. اما در عین حال اروپا هم تاکید دارد که شرکتهای اروپایی مستقل از دولت های اروپایی هستند و این دولتها نمیتوانند شرکتهای تجاری را به برقراری ارتباط تجاری با ایران مجبور کنند. اینستکس حتی اگر اجرایی هم بشود در مراحل اولیه فقط شامل دارو، محصولات کشاورزی و محصولات غذایی خواهد شد و همچنان با حد نهایی درخواست ایران از برقرار مبادلات تجاری و بانکی با ایران فاصله دارد.