وضعیت در غرب ایران به شدت بحرانی است و تقریبا تمام مناطق غربی ایران، شامل لرستان، ایلام، و خوزستان زیر رگبار باران و سیل و سیلاب قرار گرفتهاند. بخش زیادی از روستاها در این مناطق در آب و سیل فرو رفتهاند و اقدامات دولت و بقیهی نهادهای مرتبط با مدیریت بحران برای تخلیه مردم از این مناطق و انجام اقدامات آمادگی چندان موفقیتآمیز نبوده است.
شهرها را یکی پس از دیگری آب فرا میگیرد و خرم آباد، کرمانشاه، اهواز، سوسنگرد، دزفول، و دهها شهر دیگر یکی پس از دیگری در آب فرورفتهاند.
بخشی از این آب گرفتگی به خاطر سیل شدید و سیلابهایی است که از ارتفاعات به سمت شهرها جاری میشوند و شهرها را فرا گرفته است. برخی از آبگرفتگیها در روستاها به ویژه در روستاهایی که با اجبار دولت به طور کامل تخلیه شدهاند، به علت رهاسازی آب سدهاست که این روستاها را فرا گرفته است. سپاه و بسیج اعلام میکنند که شبانهروز در حال فعالیت برای ساماندهی شرایط بحرانی در مناطق هستند و همه اقدامات لازم برای تقویت سازهای این شهرها و روستاها در مقابل سیل اخیر را در مدتی کوتاه فرام کردهاند، اما گزارشهایی که از مناطق میرسد حاکی از این است که مدیران بحران در این استانها گرچه چند اقدام کلیدی مثل تقویت سیلبندها، یا بازکردن خروجیهای سدها برای کاهش حجم آب شد و ایجاد ظرفیت برای ورودی جدید را انجام دادهاند، اما عمدهی اقدامات صورت گرفته برای مقابله با سیل، توسط خود اهالی و به صورت مردمی در حال انجام است. گزارشهای منطقه حاکی از این است که مردم با حداقل امکانات و با حداقل آموزش تلاش کردهاند تا کمی از شدت این بحران در منطقه خود بکاهند. گرچه اقدامات جوامع محلی در کاهش بحران و آسیبها در منطقه بسیار حیاتی است و در همهجای جهان متداول است، اما این انتقاد به سیستم حاکمیت در کشور وارد است که مردم بدون آمادگی قبلی و بدون برنامه ریزی برای امادگی برای مقابله با چنین بحرانی، ناگهان در موقعیت امدادرسانی به خود قرار گرفتهاند. از سوی دیگر موافقان اقدامات دولت با اشاره به لغو مرخصیهای مدیران و کارمندان در این استانها، و همچنین آماده باش کامل در این استانها ادعا میکنند دولت و حاکمیت تمام تلاش خود را برای مدیریت این وضعیت انجام داده است، اما بحران طبیعت، بزرگ تر از آن است که بتوان آن را کنترل کرد و تبعاتش را کاهش داد.
جهانگیری معاون اول رئیس جمهور برای نظارت مستقیم بر روند مدیریت سیل در استان لرستان،به این استان سفر کرده است، اما وضعیت قرمز استان لرستان، حضور معاون اول رئیس جمهور در استان را نیز بی اثر کرده است. چندین شهر در استان لرستان با خطر زیر آب رفتن کامل مواجهند و اقدامات بازدارنده برای مدیریت این شرایط کافی نیست و خطر از کنار برخی از شهرهای استان لرستان منجمله دورود دور نمیشود.
لرستانیها از عدم توجه حاکمیت به وضعیت بحرانی لرستان گلایهمندند و امیدوارند حضور جهانگیری در لرستان بتوان توجه حاکمیت را نسبت به وضع وخیم لرستان جلب کند. شهرهای استان لرستان در سیل غوطه میخورند و وضعیت بسیار دردناک و مهیب است.
عدم همکاری مردم با تخلیه شهر توسط مقامهای دولتی و عدم مراجعه مردم به مکانهایی که برای تخلیه اضطراری مردم شناسایی و آماده شده است مشکل دیگری است که کنترل وضعیت را در این استانها با مشکل مواجه کرده است. مردم به صراحت اعلام میکنند که منازل خود را ترک نمیکنند و ادعا میکنند که سیلهایی سخت را از سر گذراندهاند وبا این سیل نیز مشکلی برای آنها پیش نخواهد آمد.
برخی کارشناسان، بیاعتمادی به دولت و حاکمیت را از جمله دلایل مقاومت در مقابل تخلیه خانهها عنوان میکنند، اما برخی اعتقاد دارند که جدی نگرفتن خطر عامل مهم دیگری است که این تصور را ایجاد کرده است که مردم میتوانند با سیل مواجه شوند و آن را از سر بگذرانند.