موضوع تحریمها و بحرانهایی که در صورت ادامه تحریمها ایران را گرفتار خواهد کرد، به مساله و نگرانی اصلی کارشناسان سیاسی تبدیل شده است. حشمت الله فلاحت پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این موضوع که کاسبان جدید تحریمی در راه هستند، اظهار داشت دشمنان با ممانعت از تصویب لوایح پالرمو و FATF تلاش میکنند ایران به سازوکارهای بینالمللی دست نیابد و سازوکار اروپاییها در مبادلات پولی و بانکی بینتیجه بماند. وی با اشاره به اینکه پالرمو به ایران برای پذیرش لوایح ضربالاجلی نداده است گفت اقدام FATF برای تاخیر در قرار دادن ایران در لیست سیاه به خاطر جلساتی است که هر چهارماه که برگزار میشود نه به خاطر ضربالاجل به ایران. فلاحت پیشه همچنین با اشاره به اینکه الحاق ایران به FATF موجب بهانه زدایی از ایران خواهد شد گفت اگر پالرمو و CFT تصویب نشود، کشورها با ایران کار نمیکنند و ایران نمیتواند از ساز و کار مالی اروپا استفاده کند.
وی همچنین با بیان این موضوع که ۵۳ دستگاه بزرگ غیر دولتی آمریکا به کنگره اعلام کرده تا تلاش کند ترامپ به مسیر برجام برگردد، اظهار داشت در چنین شرایطی ایران میتواند در سیاست خارجی زیرکانهتر عمل کند و متوجه شود که فقط با یک سری مواضع افراطی نمیتوان سیاست خارجی را پیش برد.
فلاحت پیشه با بیان این موضوع که خیلی از افرادی که در گذشته شعارهای تند داده و ایران را گرفتار تحریم کردهاند کاسبان تحریم هستند و باید این شعارها مورد بررسی قرار گیرد.
مخالفت مقامها و افراد غیرمتخصص با تصویب پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنان ادامه دارد. بنا به گفته کارشناسان، عدم الحاق ایران به پالرمو، علاوه بر انکه امکان اجرا شدن سازوکار مالی اروپا را غیرممکن میکند، با منزوی کردن ایران و عدم حضور ایران در نهادهای بینالمللی، ایران را به کشوری جدا از سازوکارهای جهانی با قدرت چانه زنی حداقلی تبدیل میکند.
بسیاری از تحلیل گران اعتقاد دارند که ایران هرچه بیشتر در نهادهای بینالمللی حضور داشته باشد، قدرت بیشتری خواهد داشت تا بتواند خواستههای خود را در سطح بینالمللی پیش ببرد و به متقاعدکردن جامعه جهانی در پذیرش خواسته هایش بپردازد. اما بنا به گفته کارشناسان، دوری از نهادهای بینالمللی و فاصله گرفتن از نهادهایی که امکان گفتگو با جامعه بینالمللی و چانهزنی دربارهی خواستههایش را فراهم میکنند، بیش از هر کشوری به خود ایران آسیب میزند.
