شمارش معکوس برای دور جدید حملات؛ هشدار موساد درباره بقایای هسته‌ای جمهوری اسلامی

دیوید بارنئا، رئیس سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل، موساد، در سخنانی کم‌سابقه و تهاجمی، اعلام کرد اسرائیل اجازه نخواهد داد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی پس از جنگ ۱۲ روزه دوباره فعال شود. او این اظهارات را در مراسمی در اورشلیم، بیت‌المقدس، و در حضور بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهوری اسرائیل، بیان کرد، مراسمی که برای تقدیر از گروهی از کارکنان و مأموران موساد برگزار شده بود.

بارنئا با اشاره مستقیم به جنگ ۱۲ روزه و حملات غافلگیرکننده اسرائیل در آغاز آن، مدعی شد این عملیات‌ها نشان داد اسرائیل تا چه اندازه از درون ساختارهای جمهوری اسلامی و سامانه‌های امنیتی و دفاعی آن اطلاعات جمع‌آوری کرده است. او گفت حاکمیت جمهوری اسلامی «یک‌باره از خواب بیدار شد» و متوجه شد کشور «کاملاً نفوذپذیر» است. این ادبیات، جدا از جنبه تبلیغاتی، حامل پیامی روشن است، اسرائیل می‌خواهد هم به تهران و هم به متحدان غربی خود نشان دهد گزینه عملیات اطلاعاتی و ضربه پنهان همچنان روی میز است، حتی اگر مسیر دیپلماسی در مقطعی فعال باشد.

رئیس موساد در ادامه، هدف اصلی را جلوگیری از احیای پروژه هسته‌ای جمهوری اسلامی معرفی کرد و گفت ایده ادامه مسیر دستیابی به بمب، همچنان در ذهن مقام‌های این نظام زنده است. او مدعی شد پروژه‌ای که به گفته او در همکاری نزدیک اسرائیل و آمریکا «به‌شدت آسیب دید»، نباید هیچ‌گاه دوباره جان بگیرد. بارنئا همچنین با ابراز تردید نسبت به هر راه‌حل دیپلماتیک، ادعا کرد تهران به دنبال فریب جهان و تحمیل «یک توافق بد دیگر» است و اسرائیل اجازه نخواهد داد چنین توافقی شکل بگیرد.

او با تکرار اتهامات دیرینه علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی گفت غنی‌سازی اورانیوم در سطوحی انجام شده که به باور اسرائیل، هیچ توضیحی جز تمایل به دستیابی به توان هسته‌ای نظامی ندارد و جمهوری اسلامی «به‌محض آنکه اجازه داده شود»، از آستانه تولید سلاح عبور خواهد کرد. این سخنان در شرایطی بیان می‌شود که مقام‌های جمهوری اسلامی اخیراً ناچار شده‌اند به وارد آمدن خسارت جدی به تاسیسات هسته‌ای در جریان جنگ ۱۲ روزه اذعان کنند، هرچند هم‌زمان بر امکان احیای برنامه تاکید دارند.

در بخش دیگری از سخنان خود، رئیس موساد موضوع امنیت یهودیان و اهداف اسرائیلی در خارج از منطقه را به جمهوری اسلامی پیوند زد. او با اشاره به تیراندازی مرگبار علیه یهودیان در استرالیا، مدعی شد جمهوری اسلامی و شبکه‌های تروریستی برای هدف قرار دادن اهداف یهودی و اسرائیلی در نقاط مختلف جهان تلاش می‌کنند. بارنئا گفت مهاجمان، فرستندگان ایرانی آن‌ها و عناصر جهادی را، هر کجا که باشند، شناسایی خواهند کرد و «به حسابشان خواهند رسید». او تاکید کرد که این اقدامات، به گفته او، بخشی از راهبرد امنیتی جمهوری اسلامی است.

این در حالی است که مقام‌های استرالیایی اعلام کرده‌اند عاملان حمله سیدنی به احتمال زیاد تحت تاثیر ایدئولوژی داعش بوده‌اند و پلیس این کشور از کشف پرچم‌های داعش در خودروی مهاجمان خبر داده است. با این وجود، مقام‌های اسرائیلی همچنان بر نقش جمهوری اسلامی در چنین حملاتی تاکید دارند، موضعی که می‌تواند زمینه‌ساز تنش‌های دیپلماتیک و امنیتی تازه‌ای شود.

هم‌زمان با این اظهارات، روزنامه اسرائیلی ماکور ریشون در تحلیلی نوشت که در اسرائیل برای بسیاری از مقامات سیاسی و امنیتی روشن است که «کار با ایران تمام نشده است». به نوشته این روزنامه، از همان شب پایانی جنگ ۱۲ روزه، برخی مقام‌ها از جمله بنیامین نتانیاهو بر این باور بودند که تا زمانی که ماهیت تصمیم‌گیری در تهران تغییر نکند، دور دیگری از حملات نظامی، به‌نوعی نسخه ایرانی عملیات‌های پیشین اسرائیل، اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

این تحلیل همچنین تاکید می‌کند که اگرچه جمهوری اسلامی در جریان حملات اخیر اسرائیل و آمریکا آسیب‌های قابل توجهی متحمل شد و ضعف‌های اطلاعاتی، امنیتی و پدافندی آن آشکار شد، اما توانمندی هسته‌ای، از جمله بخشی از زیرساخت‌ها، ذخایر اورانیوم غنی‌شده و دانش فنی، به‌طور کامل از میان نرفته است. همین واقعیت، به باور تحلیلگران اسرائیلی، انگیزه تهران برای تلاش جهت احیای برنامه هسته‌ای را کاهش نداده، بلکه در برخی سطوح حتی تقویت کرده است.

در مجموع، سخنان دیوید بارنئا را می‌توان ترکیبی از هشدار، تهدید و پیام سیاسی دانست. پیامی که در آن موساد هم موفقیت اطلاعاتی خود را برجسته می‌کند، هم به هرگونه توافق دیپلماتیک با جمهوری اسلامی با دیده تردید می‌نگرد و هم به‌صراحت وعده می‌دهد اجازه نخواهد داد پروژه هسته‌ای جمهوری اسلامی دوباره فعال شود. نتیجه عملی چنین مواضعی، افزایش سطح نااطمینانی و التهاب در منطقه است، آن هم در شرایطی که هم اسرائیل و هم جمهوری اسلامی، هم‌زمان به دنبال بازدارندگی، نمایش قدرت و حفظ برتری راهبردی هستند، ترکیبی که خطر لغزش به سوی درگیری تازه را همچنان زنده نگه می‌دارد.