اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه شبکه نفتی جمهوری اسلامی و نهاد مالی حزب‌الله

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده یک شبکهٔ تجاری را تحریم کرد که به گفتهٔ آن، نفت ایران را تحت پوشش یا مخلوط با نفت عراق قاچاق می‌کرد.
این وزارتخانه همچنین تحریم‌هایی علیه یک موسسهٔ مالی تحت کنترل حزب‌الله لبنان وضع کرد.

بر اساس بیانیهٔ دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری، از جمله نهادهای تحریم‌شده در روز پنجشنبه ۱۲ تیرماه، شبکه‌ای از شرکت‌ها است که توسط تاجر عراقی، سلیم احمد سعید، اداره می‌شود و دستکم از سال ۲۰۲۰ از قاچاق میلیاردها دلار نفت ایران تحت پوشش یا مخلوط با نفت عراق سود برده است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، در این زمینه گفت که «وزارت خزانه‌داری همچنان به هدف قرار دادن منابع درآمدی تهران ادامه خواهد داد و و فشار اقتصادی را تشدید می‌کند تا دسترسی رژیم به منابع مالی که فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش را تغذیه می‌کند، مختل کند».

او افزود: «همان‌طور که رئیس‌جمهور ترامپ روشن ساخته، رفتار ایران این کشور را ضعیف کرده است. رهبران ایران در حالی که فرصت‌های بی‌شماری برای انتخاب صلح داشته‌اند، تروریسم افراطی را برگزیده‌اند».

بر اساس بیانیهٔ وزارت خزانه‌داری آمریکا، شرکت‌های سعید از انتقال کشتی به کشتی نفت و سایر روش‌های مخفیانه برای پنهان کردن فعالیت‌های خود استفاده می‌کنند.

این بیانیه می‌افزاید: شرکت‌ها و ناوگان‌ این تاجر عراقی با استفاده از اسناد جعلی برای دور زدن تحریم‌ها، نفت ایران را با نفت عراق مخلوط می‌کنند، که سپس از طریق عراق یا امارات متحده عربی به عنوان نفت کاملاً عراقی به خریداران غربی فروخته می‌شود.

این روش به فروش نفت در بازار قانونی کمک می‌کند و به ایران برای فرار از تحریم‌های بین‌المللی یاری می‌رساند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید سعید همچنین به بسیاری از اعضای کلیدی نهادهای دولتی عراق، از جمله پارلمان، رشوه داده است. گزارش‌ها حاکی است که او میلیون‌ها دلار رشوه به این مقامات پرداخت کرده است تا برگه‌های جعلی برای فروش نفت ایران به عنوان نفت عراقی دریافت کند.

سعید بر اساس فرمان اجرایی شماره ۱۳۹۰۲ به دلیل فعالیت در بخش نفت و گاز اقتصاد ایران، در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته است.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده همچنین چند کشتی را تحریم کرده است که در تحویل مخفیانه نفت ایران نقش داشته‌اند. این امر می‌تواند فشار بر «ناوگان سایه» ایران را افزایش دهد.

ناوگان سایه ایران، شبکه‌ای از کشتی‌هاست که جمهوری اسلامی برای دور زدن تحریم‌ها از آن استفاده می‌کند. ایران با استفاده از کشتی‌های غیرتحریم‌شده، نفت خود را به کشتی‌های دیگر منتقل و سپس به آسیا صادر می‌کند.

شرکت سنگاپوری «ترنس گلوبال مرین سرویس» خدمات راهنمایی برای عبور کشتی‌های شرکت ملی نفتکش ایران از تنگه مالاکا فراهم کرده است. این شرکت در انتقال ده‌ها میلیون بشکه نفت ایران به سنگاپور مشارکت داشته و اکنون تحت تحریم قرار گرفته است.

چهار کشتی ویزوری(پرچم کامرون)، فوتیس(کومور)، تمیس و جویسل و بیانکا (هر دو با پرچم پاناما) میلیون‌ها بشکه نفت ایران را از میانه ۲۰۲۳ جابه‌جا کرده‌اند.

کشتی تمیس پیش‌تر از سوی بریتانیا به‌دلیل حمل نفت روسیه تحریم شده بود و اکنون به‌دلیل حمل نفت ایران نیز تحریم شده است. شرکت‌های مالک این کشتی‌ها نیز تحت تحریم قرار گرفته‌اند.

این وزارتخانه همچنین تحریم‌هایی علیه چند مقام ارشد و «صندوق قرض‌الحسنه» حزب‌الله لبنان اعمال کرده است.

این مقام‌ها متهم هستند که «مخفیانه میلیون‌ها دلار تراکنش به نفع حزب‌الله انجام داده‌اند».