«نشست همگرایی مونیخ» با حضور شاهزاده رضا پهلوی و جمعی از فعالان سیاسی و نمایندگان احزاب و گروههای ملّیگرا و همچنین خبرنگاران رسانههای مختلف روز یکشنبه ۱۶ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۲۸ بهمنماه ۱۴۰۳ در ایالت بایرن واقع در جنوب آلمان برگزار شد.
در آغاز این نشست که نزدیک به پنج ساعت به طول انجامید، شاهزاده پهلوی تأکید کرد هدف از این نشست راهاندازی تشکیلات جدید نیست و میخواهیم بین گروههایی که به سه اصل «تمامیت ارضی ایران»، «تشکیل یک حکومت سکولاردموکراتیک» و «حقوق بشر» باور دارند، «مکانیسم همکاری» ایجاد کنیم.
در این نشست نمایندگانی از احزاب مختلف از جمله «ایران نوین»، «رستاخیر ایرانگرایان»، «حزب مشروطه ایران/ لیبرال دموکرات»، «جمعیت جمهوریخواهان حامی شاهزاده رضا پهلوی»، «حزب پان ایرانیست»، «ایرانیان کرد میهنپرست»، «نهاد مردمی»، «هفت آبان»، «سازمان مشروطه»، «مؤسسه امید» و گروههای ملیگرای دیگر حضور داشتند و پیشنهادات خود را برای اضافه شدن به اصول ۱۰ مادهای اولیه «پروژه شکوفایی ایران» ارائه دادند. این اصول در همایشی که «اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران» اوایل مهرماه ۱۴۰۳ در شهر واشنگتن برگزار کرده بود ارائه شده بودند.
یکی از پیشنهاداتی که از سوی نمایندگان برخی احزاب مطرح شد مربوط به «اصل رهبری» بود. آنها از شاهزاده رضا پهلوی که پیشتر اعلام کرده بود بنا به خواست حامیانش مسئولیت رهبری دوران گذار را میپذیرد، خواستند تا به صورت رسمی رهبری انقلاب ملی علیه رژیم جمهوری اسلامی را بپذیرد.
شاهزاده رضا پهلوی در ابتدای سخنانش در این نشست، از تمامی هواداران خود خواست تا نقش او را تا حد رهبر یک جریان خاص سیاسی، محدود نکنند و ضمن آگاهی به نقش ملی شاهزاده رضا پهلوی، با فاصلهگرفتن از نفاق و درگیری با دیگر جریانهای سیاسی، زمینهساز دستیابی ملت ایران به نظامی «دموکراتیک برمبنای نظر مردم» شوند.
او ضمن تاکید بر شعار «گفتار نیک، پندار نیک، کردار نیک» به عنوان میراث تاریخی ایرانیان، خواستار پایان یافتن هرگونه «فحاشی و رفتار غیردموکراتیک و تهدید» میان مخالفان جمهوری اسلامی شد و بر «رفتار سیاسی دموکراتیک» تاکید کرد.
شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به اختلافات میان جریانهای مخالف جمهوری اسلامی در خارج از ایران، گفت: «من بارها به طرفداران پرشور خودم تاکید کردهام که در این مرحله نقش فرامسلکی من را به نماینده یک طیف یا جریان خاص کاهش ندهند.» او همچنین تاکید کرد که «جبههگیری و رهبرتراشیهای زودرس» کمکی به ائتلاف نخواهد کرد.
و در سخنانش البته بر خواست و نیاز به رهبری برای پیشبرد مبارزات مردم ایران صحه گذاشت و اشاره کرد :«وقتی که نسل زد (Z) ایران به من پیام میدهد، من را پدر خطاب میکنند.» شاهزاده رضا پهلوی در این راستا، با یادآوری نقش گاندی در مبارزات استقلال هند گفت: «من خودم را در همین نقش نظارتی و پدرانه میبینم و نه نقش سیاسی و تشکیلاتی.»
فرزند پادشاه فقید ایران بار دیگر یادآوری کرد که تمامیت ارضی ایران، ایجاد نظام سکولار-دموکراسی و جدایی دولت از دین، در کنار توجه ویژه به قوانین حقوق بشر، جزو اولیتهای اصلی تمامی شهروندان برای آینده ایران خواهد بود.
او افزود: «وظیفه ما در آینده هم این است که در مجلس موسسان، یک مسیر دموکراتیک بر مبنای آرای مردم و برخلاف سال ۵۷ را ایجاد کنیم که در آن، به شکلی شفاف تمام گزینههای ممکن درباره محتوا و شکل نهایی نظام جدید ایران مورد بحث قرار گیرد. بهزودی پروژه مجلس موسسان هم به مردم معرفی خواهد شد تا چگونگی برگزاری یک رفراندوم ملی از طریق صندوق رای، برای آینده دموکراتیک و نظام سکولار تبیین شود.»
شاهزاده رضا پهلوی بحث درمورد شکل نظام آینده ایران را «بحثی زودرس» و آن را مشروط به نتیجه رفراندوم در آینده دانست و گفت: «پس از جمهوری اسلامی، اولین رفراندوم نه برای تعیین شکل نظام، بلکه باید برای چگونگی اداره موقت مملکت و انتخاب اعضای مجلس موسسان باشد تا پس از آن شکل حکومت تعیین شود. یعنی مسئله الان من جمهوری یا پادشاهی نیست، بلکه بسط دموکراسی در ایران است، چون مثلا نمیتوان درشکه را به جلوی یک اسب بست.»
او تاکید کرد در این مرحله که «هدف تنها نجات ایران است»، شکل نظام آینده اولویت ندارد و حکومت آینده چه در محتوا و چه در شکل، پس از آزادی و از راه صندوقهای رای و با اراده مردم ایران تعیین خواهد شد.
فرزند پادشاه فقید ایران در این نشست که از کانال یوتیوب و حسابهای رسمی شاهزاده رضا پهلوی در رسانههای اجتماعی نیز بهطور زنده پخش میشد، اعلام کرد که در گفتوگو با سیاستمداران اروپایی تلاش کرده است تا آنان را متقاعد کند که بهجای امید بستن به تغییر رفتار رژیم جمهوری اسلامی، سیاست خود را بر مبنای تغییر رژیم ایران «که خواست اصلی ملت ایران است» استوار کنند.
او همچنین گفت باید از اکنون به چهرههایی که در نظام جمهوری اسلامی «دستشان به خون ملت آلوده نیست»، اطمینان خاطر داد که برای آنان نیز در نظام آینده ایران نقش و فضایی وجود خواهد داشت و «باید از رفتارهایی مانند اعدامهای گسترده مقامات دولت قبل بهدست جمهوری اسلامی در سال ۵۷» به شدت اجتناب کرد تا روند انتقال قدرت در ایران، بر مبنای قانون و مبتنی بر حقوق بشر شکل بگیرد.
شاهزاده رضا پهلوی در بخش دیگری از سخنانش، به قشر خاکستری در جامعه ایران که پیش از این به اصلاحات دلبسته و اکنون به فکر عبور از جمهوری اسلامی هستند، اشاره کرد که میتوانند در همراهی با دیگر اقشار جامعه و گروههای سیاسی، از موهبت آزادی و دموکراسی در نظام آینده ایران بهره ببرند.
او همچنین فعالیت احزاب مختلف سیاسی را ضروری دانست و گفت: «برای نیل به دموکراسی در ایران باید احزاب را تقویت کنیم.» شاهزاده رضا پهلوی درمورد ساختار حزبی پیش از انقلاب ۵۷ گفت: «رفتن بهسمت حزب رستاخیز و سیستم تکحزبی از دید من اشتباه بود.»
پس از پایان بخش اول این نشست، نمایندگان احزاب و گروههای سیاسی و فعالان سیاسی مستقل با بحث و تبادل نظر در ساعت تنفس، بر سر یک بیانیه ۱۲ مادهای به توافق رسیدند. این بیانیه در آغاز کنفرانس خبری و پرسش و پاسخ که در ادامه «نشست همگرایی مونیخ» برگزار شد، اعلام و خوانده شد.
بر اساس این بیانیه، بر نقش شاهزاده رضا پهلوی از سوی گروههای شرکتکننده در این نشست به عنوان «رهبر انقلاب ملی و دوران گذار تا زمان انتخاب اولین مجلس و دولت دموکراتیک از طریق انتخابات آزاد» تأکید شده و آمده است: «بر پایه خواست ملت ایران که در سالهای اخیر در شعارها و پیامهای آنها جلوهگر شده است ما شاهزاده رضا پهلوی را رهبر انقلاب ملی و دوران گذار تا زمان شکلگیری نخستین مجلس ملّی و آغاز به کار دولت دموکراتیک از طریق انتخابات آزاد میدانیم و با تمام توان از ایشان در این مسیر پشتیبانی خواهیم کرد.»
همچنین براساس بیانیه این نشست، «پرچم شیروخورشید» پرچم ملی ایران و نماد مبارزه علیه جمهوری اسلامی خواهد بود.
متن کامل این بیانیه ۱۲ مادهای با عنوان «اصول و چارچوب همکاری احزاب، سازمانها و افراد آزادیخواه و میهنپرست» به شرح زیر است:
۱) ما خواهان سرنگونی جمهوری اسلامی و استقرار دگرباره یک دولت ملی در ایران هستیم و بر این باوریم که تحقق این هدف، از مسیر یک انقلاب ملی میگذرد. ما متعهد میشویم که برای پیروزی انقلاب ملی ایران با یکدیگر همکاری کنیم.
۲) ایران کشوری است یکپارچه و تجزیهناپذیر، با یک ملت به نام «ملت ایران». بر این اساس، التزام به حفظ تمامیت ارضی و یگانگی ملت ایران، پایه فهم مشترک و شرط نخست و غیرقابل مذاکرهی هرگونه همکاری سیاسی برای نجات ایران است.
۳) ما باورمند و متعهد به برقراری یک حکومت قانون در ایران بر پایه دموکراسی سکولار هستیم که حقوق بنیادین بشر را برای همه شهروندان ایران تامین و تضمین کند.
۴) ما متعهد میشویم که از حق بدیهی ملت ایران برای انتخاب شکل نظام آینده کشور از طریق یک انتخابات آزاد، دموکراتیک و منصفانه دفاع کنیم.
۵) در مسیر پیروزی انقلاب ملی ایران، ترجیح ما پرهیز از خشونت است. اما در مقابل خشونت سازمانیافته و عریان جمهوری اسلامی، ما از حق ملت ایران برای محافظت از خود و یکدیگر دفاع میکنیم.
۶) ما به استراتژی فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی، حمایت حداکثری از ملت ایران و انقلاب ملیشان، و ریزش حداکثری از جمهوری اسلامی باور داریم. ما در چارچوب این استراتژی با هم همکاری میکنیم، و متعهد میشویم که حقیقتیابی در خصوص همه جنایات رژیم، و رسیدگی به پرونده ناقضان حقوق بشر و مرتکبان جنایت علیه بشریت را نیز در یک فرآیند شفاف عدالت انتقالی به سرانجام برسانیم.
۷) ما بر این باوریم که در فردای پس از سرنگونی جمهوری اسلامی، دولت ایران برای بیشینه کردن منافع ملی، و تامین صلح و ثبات منطقه، میبایست با همه دولتهای جهان، گفتگو، تنشزدایی و همکاری کند.
۸) ما به بازسازی اقتصاد کشور در چارچوب یک اقتصاد بازاربنیان که فرصتهای لازم را برای همه ایرانیان فراهم کند باور داریم. دولت ملی در ایران با ایجاد شرایط مساعد برای بروز بیشتر و استفاده بهتر از روحیه کارآفرین ایرانیان داخل و خارجِ کشور، رفاه و رشد اقتصادی و توسعه پایدار را برای ملت ایران به ارمغان خواهد آورد.
۹) ما متعهد میشویم که از همهی حقوق و آزادیهای بنیادین شهروندان ایران شامل آزادی بیان و رسانه، آزادی اینترنت و گردش اطلاعات، آزادی ادیان و باورها، آزادی انجمن و اجتماعات، آزادی زنان، آزادی پوشش و دیگر آزادیهای سیاسی، اجتماعی و مدنی دفاع کنیم، و در رفع تبعیضهای مذهبی، جنسیتی و جنسی با همه توان خویش بکوشیم.
۱۰) ما متعهد به نگاهبانی از محیط زیست، حیات وحش، منابع طبیعی و میراث فرهنگی کشور ایران هستیم و در این مسیر بر نقش مهم دولت ملی در کنار عموم مردم و سازمانهای مردمنهاد تاکید داریم.
۱۱) بر پایه خواست گسترده مردم ایران که در سالهای اخیر در شعارها و پیامهای آنها جلوهگر شده است، ما شاهزاده رضا پهلوی را رهبر انقلاب ملی و دوران گذار، تا زمان شکلگیری نخستین مجلس ملی و آغاز به کار دولت دموکراتیک از طریق انتخابات آزاد میدانیم و با تمام توان از ایشان در این مسیر پشتیبانی خواهیم کرد.
۱۲) ما پرچم سه رنگ شیروخورشیدنشان ایران را که ریشه در تاریخ درازآهنگ و بهم پیوسته دولت و ملت ایران دارد، نماد وحدت ملی و پرچم مبارزات گسترده ملت ایران میدانیم و مبارزه خود را دوشادوش هم زیر این پرچم ادامه خواهیم داد.