در بحبوحه جنگ در خاورمیانه و پس از سالها، بار دیگر دیپلماتهای تروئیکای اروپایی شامل آلمان، فرانسه و بریتانیا امروز جمعه ۲۹ نوامبر برابر با ۹ آذر با دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران در ژنو سوئیس مستقیما با یکدیگر دیدار و گفتگو میکنند.
در کنار دیپلماتهای فرانسوی و بریتانیایی، گونتر زاوتر، نماینده وزارت خارجه آلمان نیز در نشست با مجید تخت روانچی و کاظم غریبآبادی، معاونان وزیر خارجه جمهوری اسلامی حضور دارند.
درهمین حال، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نسبت به نتیجهٔ این مذاکرات ابراز بدبینی کرده و معاون بینالمللی وزارت خارجه ایران هم نوشته که اروپا دیگر «بازیگری تاثیرگذار» نیست.
همزمان، خبرگزاری رویترز این مذاکرات را متمرکز بر «نگرانیهای متقابل» پیش از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید دانسته است.
دیدار مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزارت خارجه و مذاکرهکنندهٔ ارشد جمهوری اسلامی، با نمایندگان بریتانیا، آلمان و فرانسه قرار است امروز، جمعه نهم آذر، در ژنو برگزار شود.
ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران هم نوشته که جلسات روز جمعه در ژنو «به دور از نگاه خبرنگاران» جریان دارد و زمان و مکان ملاقاتها اعلام نشده تا طرفها «در فضایی دور از جوسازیهای رسانهای بحث و تبادل نظر کنند».
ایرنا در همین حال نوشت اتحادیه اروپا و تروئیکا پروژه «اجماعسازی امنیتی علیه ایران با صحنهگردانی اسرائیل را در پیش گرفته» و تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را تشدید کردهاند.
ایرنا در تحلیل روز جمعه خود بازگشت «مکانیسم ماشه» یا همان (اسنپ بک) را موضوعی که «به تدریج در حال تبدیل شدن به یک چالش» در روابط جمهوری اسلامی با اروپا شده، نامید.
خبرگزاری رویترز هم به نقل از دیپلماتها گزارش داد که مذاکرات ژنو بیشتر جلسهای برای طرح ایدههای مختلف با تمرکز بر «نگرانیهای دوجانبه در مورد نحوه مواجهه ترامپ با پرونده هستهای ایران» خواهد بود.
پیش از این گزارشهای مختلفی درباره تداوم سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی در دولت جدید دونالد ترامپ و در عین حال احتمال مذاکره او با تهران منتشر شده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از سه مقام ایرانی نوشته است که هدف اصلی تهران یافتن راههایی برای تضمین «لغو تحریمها» و «خروج از بنبست هستهای» است و در نشست ژنو «برای یافتن زمینه مشترک» تلاش خواهد شد. یکی از سه مقام ایرانی به رویترز گفت که در مذاکرات ژنو «اگر پیشرفت کنیم، در مرحله بعد واشینگتن میتواند به آن بپیوندد».
این گزارش در حالی منتشر میشود که یک روز پیشتر عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، درباره نتیجه مذاکرات ژنو ابراز بدبینی کرده بود.
به نوشته گاردین، عباس عراقچی روز پنجشنبه در پایتخت پرتغال گفت: بعد از این مذاکرات باید دید که آیا راهی برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد یا خیر، اما «نسبت به این دیدار خوشبین نیستم چرا که مطمئن نیستم با طرف درست در این مسئله صحبت میکنیم».
او همچنین تهدید کرد که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، ممکن است دکترین هستهای جمهوری اسلامی تغییر کند.
به گزارش رویترز، هر دو طرف در ایران و اروپا گفتهاند که مسئله هستهای تنها یکی از جنبههای مذاکرات ژنو است و موضوعات دیگری از قبیل روابط نظامی تهران با روسیه و همچنین تنشهای منطقهای نیز در این مذاکرات مطرح خواهد شد.
این دیدار ادامه گفتگوهایی است که مهر ماه سال جاری بین ایران، اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی در حاشیه مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک برگزار شد.
در آن نشستها مقرر شد که دو طرف در تاریخی که بعدا مورد توافق قرار میگیرد، مجددا ملاقات کنند و در همین چارچوب دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا روز جمعه ۹ آذرماه با حضور تختروانچی و غریبآبادی برگزار میشود.